Protest în fața Guvernului față de modificările din Codul penal. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene. „Hoții la pușcărie, fără amnistie!”

Publicat: 15/12/2013, 22:07
Actualizat: 08/08/2014, 20:44

Aproximativ 1.000 de persoane au protestat duminică seară în fața Guvernului fața de modificările la Codul penal și legea amnistiei, cerând demisia premierului Victor Ponta. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene în mai multe rânduri, atunci când protestatarii au încercat să rupă cordoanele formate de forțele de ordine și să blocheze traficul. Protestul s-a încheiat în jurul orei 21.00.

La un moment dat, în grupul de protestatari s-au inflitrat câțiva suporteri ai echipei Steaua care au incitat la violență și au aruncat cu fumigene.

Patru dintre protestatarii din Piața Victoriei au fost ridicați de jandarmi și duși la Secția 2 de Poliție, unul dintre ei fiind condus ulterior la Spitalul Floreasca, după ce a solicitat îngrijiri medicale.

În Piața Victoriei s-a strigat „Ponta, nu reziști nici cu mii de securiști”, „Hoții la pușcărie, fără amnistie!”, „Să vină elicopterul să plece premierul”, „Parlamentul mafiot”, Jos Ponta”, „Jos Iliescu”, „Fugi de tribunal, parlament penal” și „Ești un mincinos, jos Ponta, jos!”

Protestatarii s-au adunat inițial la Piața Universității, apoi au încercat să se deplaseze pe bulevardul Magheru spre clădirea Guvernului. Pentru că jandarmii au intervenit și i-au împiedicat să facă acest lucru, protestatarii au luat-o pe străzile adiacente din zona Pieței Universității și au intrat pe Calea Victoriei, unde traficul a fost blocat mai bine de o oră.

Protestul a fost organizat de comunitatea Uniți Salvăm pe rețeaua de socializare Facebook.

Gândul a transmis LIVE TEXT

UPDATE 21:02. Protestatarii au început să se retragă, astfel că acum în Piața Victorie nu au rămas mai mult de 30-40 de persoane. În zonă mai sunt aproximativ 200 de jandarmi. Traficul se desfășoară în condiții normale. Patru persoane au fost duse la Secția 2 de poliție, iar un protestatar a fost transportat la Spitalul Floreasca cu răni ușoare.

UPDATE 20:32 În Piața Victoriei se strigă „Ponta, nu reziști nici cu mii de securiști”, „Hoții la pușcărie, fără amnistie!”, „Să vină elicopterul să plece premierul”, „Parlamentul mafiot”.

UPDATE 20.17 Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, situația în Piața Victoriei este în acest moment stabilizată, protestatarii care au mai rămas fiind grupați în zona centrală a pieței. Acesta a explicat că au existat tentative de a bloca piața. De asemenea, Enache a mai spus că în grupul de protestatari s-au inflitrat câteva persoane care au incitat la violență și au aruncat cu obiecte contondente în jandarmi. Acesta a precizat că este vorba de suporteri ai echipei de fotbal Steaua. Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene atunci când protestatarii au încercat să rupă cordoanele de jandarmi și să blocheze traficul.

UPDATE 20.12 În Piața Victoriei se strigă „Jos Ponta” și „Jos Iliescu”.

UPDATE 19:58 Unii protestatari încearcă să forțeze cordonul dublu de jandarmi care este dispus în fața sediului Executivului. La un moment dat, un grup de suporteri au aprins o torță pe care au aruncat-o spre jandarmi, însă aceasta a căzut în mulțime. Suporterii au fost huiduiți de ceilalți protestatari.

UPDATE 19:44 Îmbrânceli între protestatari și jandarmi. Protestatarii au aruncat cu fumigene înspre jandarmi.

UPDATE 19:32 Jandarmii folosesc gaze lacrimogene. Protestatarii vor să rupă cordoanele făcute de jandarmi.

UPDATE 19:15 Protestatarii au ajuns la Guvern, unde s-au oprit.

UPDATE 18:43 Cordoanele jandarmilor au fost rupte de protestatari.

Sursă foto: Facebook

UPDATE 18:26 Protestatarii sunt somați să elibereze strada.

Sursă foto: Facebook

UPDATE 18:17 Jandarmii formează cordoane în încercarea de a-i opri pe protestatari, iar aceștia încearcă să le rupă.

Sursă foto: Facebook

UPDATE 18:13 O parte din bulevardul Elisabeta este, se asemenea, blocat. Autoturismele care se află pe Calea Victoriei sunt blocate pe carosabil, iar protestatarii merg printre acestea.

UPDATE 18:01 Protestatarii au vrut să plece către Guvern, însă au fost împiedicați de jandarmi. Circulația pe Calea Victoriei a fost blocată. Protestatarii cer atât demisia premierului Victor Ponta, cât și a președintelui Traian Băsescu.

UPDATE 17:02. Protestatarilor li s-au alăturat Alina Mungiu Pippidi și Nicușor Dan. Cei care s-au adunat în Piața Universității scandează „Fugi de tribunal, parlament penal” și „Ești un mincinos, jos Ponta, jos!” De asemenea, se strigă și împotriva proiectului minier de la Roșia Montană.

Mitingul a fost anunțat din cursul săptămânii trecute. La această acțiune sunt așteptați între 5.000 și 10.000 de participanți.

„Dacă ei confiscă democrația, noi o luăm înapoi pentru că „democrație” înseamnă demos (popor) + kratos (putere)”, au scris reprezentanții comunității pe rețeaua de socializare.

Marți, deputații au votat două modificări la Codul penal prin care, pe de o parte, demnitarii, primarii, președinții de CJ nu vor mai putea fi anchetati de DNA, iar pe de altă parte nu mai riscă sancțiuni penale pentru conflict de interese. În plus, luni, în comisia juridică, deputații au dat un raport favorabil, în cadrul unei ședinte secrete, pentru proiectul de lege privind amnistia. Proiectul a fost introdus a doua zi pe ordinea pe zi, dar a fost în cele din urmă scos în urmă opoziției PNL.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?