Protest inedit al unor angajați din Iași, în timpul slujbei de Sfânta Parascheva

Protest inedit al unor angajați din Iași, în timpul slujbei de Sfânta Parascheva
Publicat: 14/10/2015, 13:42

Angajații de la Fortus spun că de șase luni nu au mai primit niciun ban, iar acum vine iarna și nu au cu ce să își plătească întreținerea.

Ei au pancarte pe care scrie „Nu vrem să cerșim, vrem să muncim”, „Dați-ne salariile pentru care am muncit” și „Nu ne mai mințiți”.

Sindicaliștii spun că au venit în fața Catedralei Mitropolitane în speranța că vor reuși să discute cu premierul Victor Ponta, însă acesta nu a venit la slujba de la Iași.

„Ne rugăm la Sfânta, să ne vadă și pe noi. Am crezut că vine Ponta ca să-i spunem despre problemele noastre, dar vedem că nu a mai ajuns, noi sperăm ca măcar parlamentarii de Iași, care sunt acolo pe scenă, să ne vadă și să facă ceva pentru noi. Mai mulți oameni care au lucrat la Fortus s-au sinucis din cauza problemelor cu banii, noi avem datorii foarte mari, nu ne mai descurcăm. Să vină prefectul aici, că vedem că stă ascuns”, a spus unul dintre protestatari.

Participanții la protest se află la aproximativ 25 de metri de scena pe care este oficiată slujba, fiind flancați de mai mulți jandarmi, însă nu se manifestă zgomotos.

O parte dintre participanții la slujbă le-au reproșat totuși că nu este momentul oportun pentru o astfel de acțiune, în timp ce alții i-au încurajat, spunând că „țara e condusă prost”.

Câteva mii de persoane asistă, miercuri, la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iași, oficiată cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva de un sobor de preoți din țară și străinătate, condus de IPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Slujba a început la ora 9.30, fiind oficiată pe o scenă amplasată în fața Catedralei Mitropolitane din Iași, pe pietonalul Ștefan cel Mare, de un sobor format din zeci de preoți din țară și din străinătate, condus de IPS Teofan.

Înaintea slujbei, IPS Teofan a făcut apel la credincioși să nu folosească telefoanele mobile și să nu îi deranjeze pe ceilalți participanți.

La slujbă asistă Gigi Becali, care a ajuns la Catedrală după începerea Liturghiei.

Pe scena unde are loc ceremonia religioasă au urcat zeci de oficialități ieșene, parlamentari, șefi de instituții, între care Gheorghe Nichita, primarul suspendat al Iașiului, și Cristian Adomniței, președintele suspendat al Consiliului Județean Iași.

Nichita a declarat, înainte de slujbă, că se roagă și pentru problemele în justiție pe care le are. El a spus că ar fi fost bine să fi venit la Iași și politicieni de anvergură, apreciind că gestul ar fi fost unul de respect față de oraș.

Potrivit organizatorilor, la slujbă asistă câteva mii de persoane, mai ales că la Iași este vreme frumoasă, după ce timp de trei zile a plouat aproape continuu.

În timp ce are loc slujba, continuă pelerinajul la racla cu sfintele moaște, coada formată de pelerini întinzându-se pe aproape doi kilometri.

Potrivit Jandarmeriei, cel mai mare număr de pelerini a fost înregistrat în cursul nopții de marți spre miercuri, când rândul credincioșilor a depășit doi kilometri.

Până miercuri dimineață, s-au închinat la racla cu sfintele moaște aproximativ 125.000 de credincioși. Totodată, au fost 300 de intervenții medicale, 18 persoane fiind duse la spital.

La finalul Liturghiei, șase veterani de război din județele Moldovei vor primi de la IPS Teofan Crucea Moldavă pentru mireni, cea mai înaltă distincție acordată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Cei șase bărbați au vârste între 93 și 103 ani și vor primi distincția pentru că au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial.

Slujba este programată să dureze aproximativ trei ore, iar la final Primăria va oferi pelerinilor peste 50.000 de sarmale, pregătite la cantina de ajutor social din subordinea municipalității.

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost scoase, vineri seară, într-o procesiune, din Catedrala Mitropolitană din Iași, fiind apoi așezate într-un baldachin în curtea lăcașului de cult.

Tot vineri seară, au ajuns cu avionul la Iași, de la Mănăstirea „Simonos Petras” din Sfântul Munte Athos, moaștele Sfintei Mironosițe și Întocmai cu Apostolii Maria Magdalena, așezate într-o raclă în care se află și un fragment din lemnul Sfintei Cruci. Duminică, au fost aduse la Catedrala Mitropolitană ieșeană, de la București, moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur.

Peste o mie de polițiști și jandarmi asigură ordinea publică pe străzile Iașiului, în perioada în care are loc pelerinajul.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iașiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

În anii precedenți, pelerinii veniți la Iași din toate colțurile țării, au stat și câte 12 ore la coadă, pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaște, rândul pelerinilor atingând câțiva kilometri.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se prefac angajați bancari