Protest inedit al unor șoferi din Iași: motivul pentru care au parcurs de zeci de ori un traseu cu doar 5 km/h. VIDEO

Revoltați din cauza faptului că drumul care face legătura între satul Dancu și orașul Iași, plini de gropi, nu a fost reparat de 25 de ani, iar ei cheltuiesc mii de lei pentru reparațiile la mașini, peste o sută de localnici au protestat, cerând autorităților să repare drumul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Șoferii și/au parcat mașinile în centrul localității și au claxonat fără întrerupere. Pe parbrize, ei au lipit afișe cu mesaje precum: „249A, pe când o prioritate?” sau „Holboca (comunca de care aparține satul – n.r.) mai este pe hartă!”.

Apoi, mașinile prezente la protest au pornit cu cinci kilometri pe oră din centrul localității până la intrarea în Iași și au parcurs acest traseu de câteva zeci de ori.

Satul Dancu este considerat un cartier extins al Iașului, unde se termină linia de tramvai. Șoferii au încercat să blocheze și circulația tramvaielor, însă până la urmă au ajuns la o înțelegere cu vatmanii și au mutat mașinile de pe linia de tramvai.

„Am oprit mașinile pentru că vrem să protestăm. E o formă de protest, nu vrem să necăjim pe nimeni, nu vrem să stricăm ziua nimănui, dar ne stricăm mașinile. Cetățenii satului Dancu, comuna Holboca, județul Iași au probleme și e o formă de manifestare pentru a sensibiliza un pic politicul, care nu vrea să facă nimic în zona asta”, a declarat unul dintre șoferi.

„249A se cheamă drumul ăsta, nu îl repară nimeni. Protestez. În fiecare primăvară și în fiecare toamnă îmi repar mașina din cauza gropilor de aici”, a adăugat un alt șofer.

„Încercăm să atragem atenția. E un mic protest, nu știu ce o să rezolvăm, dar ceva trebuie să rezolvăm. Fac off-road pe drumul ăsta, trebuie să îmi cumpăr un ATV să pot să trec, că altfel îmi omor mașina. Tot bani, bani, bucșe. Ieșim și mâine, ieșim și poimâine, nu știm cât, punem motorină și facem acest traseu. Suntem uitați de lume, practic aici ar trebui să pună un semn cu drum terminat, capăt de drum”, a afirmat un alt nemulțumit.

Drumul plin de gropi este în administrarea a trei instituții, pe diverse porțiuni: una este în administrarea Primăriei Iași, una în administrarea Consiliului Județean și alta ține de Primăria comunei Holboca. Porțiunea de șosea care aparține Primăriei Iași este prinsă într-un proiect european de reabilitare, în valoare de 20 de milioane de euro, însă mai durează până când va veni finanțarea.

„Este vorba despre un proiect european a cărui documentație a fost finalizată acum câțiva ani, proiectul se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro și este vorba de realbilitarea atât a căii de rulare a tramvaielor, cât și a străzilor, împreună cu trotuarele, stațiilor de transport a mijloacelor de transport în comun și a spațiilor verzi. Din nefericire, ghidul de finanțare pentru axa patru, unde am putea depune acest proiect, nu a fost încă publicat de către Guvern, a fost una dintre întrebările pe care le-a ridicat primaul Mihai Chirica, atunci când s-a întâlnit cu vicepremierul Sevil Shaidehh. Doamna ministru a declarat că în acest an, în cel mai scurt timp posibil, va fi publicat ghidul de finanțare”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași.

Însă până atunci, pentru că nu se pot face reparații capitale, porțiunea de drum care aparține de municipiul Iași a fost inclusă într-un program de reparații curente. Și partea care ar trebui să fie reparată de Consilul Județean este tot sub auspiciul unor promisiuni.

„Este prins în cadrul PNDL, la fel ca alte 20 de tronsoane de drum din județul Iași. Consiliul Județean Iași a aprobat la ultima ședința un împrumut cu Banca Europeană de Investiții, urmează semnarea contractului și demararea proiectelor tehnice, urmând ca la începutul anului viitor să fie demarate procedurile de licitație și execuție a acestor tronsoane din masterplanul drumurilor județene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Iași, Vlad Ciobanu.

La protestul șoferilor din Dancu au venit și echipaje ale Poliției și Jandarmeriei. Polițiștii au dat patru amenzi: două unor șoferi care au condus fără centura de singuranță, una unui șofer care vorbea la telefonul mobil și alta unui conducător auto care își uitase actele acasă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
La ce truc recurge Meghan pentru a face bani. Cum pozează în gospodina perfectă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii