PROTEST la Craiova. Zeci de oameni s-au urcat pe un hotel, supăraţi că nu pot ieşi din carantină: Ne-au sechestrat!

Publicat: 09/04/2020, 15:55
Actualizat: 09/04/2020, 16:18

Zeci de oameni s-au urcat pe terasa unui hotel din Craiova transformat în centru de carantină, nemulţumiţi că DSP întârzie actele cu care pot pleca acasă. „Ne-au sechestrat!”, a declarat un protestatar.

Aproximativ 40 de persoane aflate în centrul de carantină s-au urcat, joi după-amiază, pe terasa hotelului din Craiova unde se află în carantină. Oamenii spun că sunt în carantină de 15 zile, iar DSP nu le-a permis încă să plece acasă.

„Astăzi, până în ora 12 trebuia să fim plecaţi acasă toţi. DSP ne pune să sunăm la Poliţie, Poliţia la DSP. Nici unii nu-şi asumă răspunderea”, a spus unul dintre protestatari.

„Ne-au sechestrat!”, a spus un alt bărbat.

În replică, reprezentanţii DSP Dolj, au declarat pentru Mediafax că se lucrează la documentele de scoatere din carantină şi că toate persoanele vor pleca astăzi acasă.

„Nu ştiu de ce sunt nemulţumiţi. Ştiu că un număr de persoane care se aflau în carantină în acel hotel trebuie să iasă astăzi din carantină. Am luat legătura cu colegele mele de la Serviciul epidemiologie care mi-au spus că au întocmit avizele epidemiologice şi că, în momentul ăsta sunt transmise către hotel pentru le primi cei care trebuie să plece. (…)S-a aplicat procedura care este afişată pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Toţi care pleacă astăzi sunt asimptomatici şi, conform procedurii, nu se fac teste”, a declarat pentru Mediafax, Ştefan Popescu, purtător de cuvânt DSP Dolj

Prefectura Dolj:

Vă facem cunoscute următoarele cu privire la situaţia apărută, 09.04.2020, la un centru de carantină,:

– persoanele carantinate în centrul au sosit în ţară în pe parcursul zilei de 26.03.2020 din zone roşii din Europa legate de infecţia cu coronavirus. În conformitate cu OMS nr. 414/2020 modificat prin OMS 497/2020 au trebuit să efectueze o perioadă de 14 zile de carantină instituţionalizată.

– în această perioadă s-a asigurat de către DSP Dolj triaj epidemiologic zilnic şi monitorizarea stării de sănătate a fiecărei persoane carantinate prin echipe de medici formate din medic şi asistent şcolar delegaţi pe această perioadă a situaţiei de urgenţă la DSP Dolj. Toate persoanele au prezentat stare de sănătate bună, au fost afebrile şi asimptomatice pentru infecţia cu coronavirus.

– în această dimineaţă s-a efectuat din nou controlul medical al acestor persoane, în funcţie de perioada din zi în care au sosit iniţial în centrul de carantină.

– pentru o parte din persoane, avizele epidemiologice au fost eliberate conform orei de intrare în carantină. Având în vedere acest lucru, aceste persoane în cauză s-au arătat nemulțumite. Menţionăm că în conformitate cu ordinele mai sus menţionate, aceştia trebuie să efectueze fix 14 zile de carantină.

– aceste persoane au ieşit din camere, au accesat ieşirea de pe acoperişul hotelului pe care în mod normal administratorul locaţiei era obligat să o blocheze şi au protestat cu privire la întârzierea primirii avizelor epidemiologice şi a faptului că nu au primit masa de prânz aşa cum era prevăzut pentru ziua de astăzi în contractul încheiat cu proprietarul hotelului.

– aceste avize au fost înmânate reprezentanţilor Poliţiei Locale pentru a fi înmânate persoanelor carantinate în aşa fel încât acestea să poată părăsi locaţia de carantină, funcție de ora la care au fost primite în urmă cu 14 zile în centrul de carantinare.