Proteste la Galați: sută de muncitori de la ArcelorMittal cer salarii mai mari

Proteste la Galați: sută de muncitori de la ArcelorMittal cer salarii mai mari
Publicat: 03/02/2015, 17:39

La acțiunea de protest, organizată de Sindicatul Național „Solidaritatea” al Metalurgiștilor din România, la poarta Combinatului ArcelorMittal din Galați, cei aproximativ o sută de muncitori au cerut salarii mai mari, considerând că acest lucru se poate face prin semnarea unui act adițional la noul contract colectiv de muncă pe 2015, încheiat săptămâna trecută de către administrația companiei în urma negocierilor cu sindicatul reprezentativ de pe platforma siderurgică, Sindicatul Siderurgistul AMG, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Principala revendicare este o creștere salarială realistă și rezonabilă care să țină cont de producția realizată și pentru un tratament egal al tuturor salariaților, indiferent de afilierea lor sindicală. O creștere realistă ar însemna cel puțin 25% la fiecare salariu, în două tranșe, una de la 1 ianuarie și una de la 1 iulie, sau alternativ, 500 lei brut, în două tranșe, la 1 ianuarie sau 1 iulie, pe baza contractelor, comenzilor făcute”, a declarat liderul Sindicatului Național „Solidaritatea” al Metalurgiștilor din România, Gheorghe Tiber.

În plus, Tiber a acuzat administrația companiei că ar fi făcut presiuni asupra muncitorilor să nu participe la miting și din acest motiv prezența a fost atât de scăzută, criticând, totodată, și modul în care a negociat noul contract colectiv de muncă sindicatul reprezentativ de pe platforma siderurgică, Sindicatul Siderurgistul AMG.

Pe de altă parte, administrația combinatului Arcelor Mittal Galați a transmis, printr-un comunicat de presă, că majorarea salarială prevăzută în contractul colectiv de muncă pe 2015 conduce la creșterea salariilor în medie de aproape trei ori față de rata inflației.

„ArcelorMittal Galați informează că Inspectoratul de Muncă Galați a înregistrat Contractul Colectiv de Muncă pentru acest an și că drepturile prevăzute sunt aplicabile de la 1 ianuarie 2015. În ciuda faptului că unitatea noastră încă se luptă pentru supraviețuire, s-a decis asumarea unui efort financiar mare, care să conducă la creșterea salariilor în medie de aproape de trei ori față de rata inflației, respectiv 6% pentru muncitori, 5% pentru maiștri și 2,5% pentru personalul TESA. ArcelorMittal Galați consideră că noul Contract protejează interesele salariaților și asigură un cadru social corect continuării transformării unității noastre și întărește șansele de salvare a combinatului și slujbelor”, se arată într-un comunicat de presă, transmis de reprezentanții ArcelorMittal Galați.

Conducerea companiei își exprimă în continuare convingerea că partenerii sociali vor respecta noul contract colectiv de muncă și legile.

„Ne exprimăm convingerea că toți partenerii sociali vor respecta atât Contractul, cât și legile, precum și Regulamentul Intern al companiei. Toate acestea reglementează cu claritate cadrul în care ne desfășurăm activitatea în combinat. Considerăm că dialogul social ar trebui protejat, dar, în același timp, nu se poate încălca legea și nu trebuie să fie afectată securitatea și sănătatea oamenilor, starea echipamentelor, producția și mediul înconjurător”, se mai arată în comunicatul ArcelorMittal Galați.

Protestul de marți vine după ce administrația ArcelorMittal Galați a reușit săptămâna trecută – după mai multe runde de negocieri eșuate – să ajungă la un acord cu sindicatul reprezentativ de pe platforma siderurgică, Sindicatul Siderurgistul AMG, și să încheie noul contract colectiv de muncă pe anul 2015, care prevede creșteri salariale cu 6% pentru muncitori, 5% pentru maiștri și 2,5% pentru personalul TESA. Totuși aceste procente au fost inferioare solicitărilor Sindicatului Siderurgistul AMG, care dorea o creștere salarială de minim 12%. În plus, în noul contract colectiv de muncă nu se prevede creșterea celor cinci prime anuale, de 160 și 200 lei, pe care sindicaliștii le doreau uniformizate și majorate la 250 lei.

Înainte de încheierea noului contract colectiv de muncă, pe 22 ianuarie, Sindicatul Național „Solidaritatea” al Metalurgiștilor din România, împreună cu alt sindicat nereprezentativ din cadrul ArcelorMiital Galați, US Forum, au organizat un alt miting de protest la poarta combinatului, acțiune la care au participat circa 400 de siderurgiști care au cerut atunci majorări semnificative ale salariilor, iar sindicatului reprezentativ de pe platforma sideurgică să nu încheie contractul colectiv de muncă în forma dorită de administrație.

Combinatul ArcelorMittal Galați numără, în prezent, aproximativ 6.400 de angajați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Cum a fost prinsă Bianca Iordache de iubit în timp ce îl ”traducea” cu vestitul...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
"E vie? E vie?" Momentul în care jandarmii o găsesc pe Raisa moartă, în râpă....
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Ce au descoperit medicii legiști pe trupul copilei ucise la Botoșani. La ce a fost...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Iei amendă dacă depășești cu 1 km/h viteza maximă? Cum contești sancțiunea?
Propaganda rusă, greu de combătut. Republica Moldova intră într-o etapă critică pentru a face faţă...
Apariție STRANIE în spațiul cosmic! Ce au observat cercetătorii?
Este interzis peste tot în România. Legea a fost modificată astăzi, 28 mai
Ce relație are Valentina Pelinel cu Mihaela Borcea: „Să nu ne zdruncine”
Motivul pentru care Violeta Bănică și Radu Ștefan Bănică nu s-au cunoscut până la vârsta...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cosmin, dezamăgit de faptul că Ștefania a fost interesată de preferințele lui Antoni. “Evident că...
"Înainte să se întâmple tragedia". Drama cutremurătoare prin care a trecut Dana Rotariu! Cum și-ar...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Demi Moore, actrița care a primit o Propunere Indecentă. „Oamenii nu pot fi decât atât...
×