PROTESTE LA OLTCHIM. Angajații cer din nou demisia liderului sindical

PROTESTE LA OLTCHIM. Angajații cer din nou demisia liderului sindical
Publicat: 12/09/2012, 10:59
Actualizat: 31/03/2019, 16:57

Peste 300 de salariați ai Oltchim Râmnicu Vâlcea protestează, miercuri, din nou, în fața pavilionului administrativ al combinatului, cerând demisia liderului sindical Mihai Diculoiu, întrucât acesta nu le mai reprezintă interesele, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Oamenii scandează „Jos Diculoiu”, „Demisia”, „Vrem să muncim”, „Unitate” și cer ca liderul sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu, să vină în mijlocul lor.

Totodată, protestatarii cer Guvernului să asigure o privatizare transparentă, iar ei să își păstreze locurile de muncă.

„Este un protest care îl vizează pe acest lider de sindicat pe care nu-l mai vrem. Cerem, de asemenea, Guvernului să asigure o privatizare transparentă, iar noi să ne păstrăm locurile de muncă, iar pentru aceasta vom vorbi astăzi (n.r. – miercuri) cu noul manager Radu Olaru, interimar în locul domnului Constantin Roibu”, a declarat un protestatar.

La rândul său, Mihai Diculoiu spune că nu va demisiona sub presiunea „unui grup minoritar de salariați”.

„Nu pot accepta o demisie sub presiune de la un grup minoritar de salariați. Am mai spus-o, o spun din nou, nu demisionez”, a declarat președintele Sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu.

O delegație a protestatarilor urmează să intre la discuții cu managerul interimar al combinatului Oltchim, Radu Olaru.

Luni, peste 300 de angajați ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au protestat, cerând demisia liderului sindical Mihai Diculoiu, după ce, săptămâna trecută, timp de două zile, în 5 și 6 septembrie, au avut loc proteste similare, salariații fiind nemulțumiți că se întârzie luarea unei decizii în privința situației unității, dar și pentru că nu și-au primit salariile de două luni, ei solicitând vizita premierului Victor Ponta.

În 5 septembrie, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a mers la Oltchim, unde a avut discuții cu conducerea societății și cu cea a liderilor de sindicate. Liviu Pop le-a spus salariaților care protestau în curtea combinatului că unitatea „nu se va lichida, ci se va privatiza”. Salariații de la Oltchim i-au cerut ministrului ca reprezentanți ai angajaților să participe la auditul care va fi făcut la combinat, solicitând „transparență” și l-au acuzat pe liderul sindical Mihai Diculoiu că „a participat la prăbușirea Oltchim”, cerând demisia acestuia.

Tot în 5 septembrie, Constantin Roibu a demisionat din funcțiile de director general al Oltchim, poziție ocupată timp de 21 de ani, și de membru al Consiliului de Administrație al combinatului, ca urmare a propunerii șefului Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, Remus Vulpescu, de înlocuire a managementului de la Oltchim, ca o condiție a asigurării capitalului de lucru pentru funcționarea instalațiilor societății și acordarea salariilor curente către salariații societății.

Împreună cu Roibu au solicitat eliberarea din funcții 15 directori și contabilul-șef, printre care directorul general adjunct producție și investiții, Nicolae Radu Olaru, și directotul general adjunct financiar, Alin Smeu. Aceștia vor rămâne la dispoziția companiei.

Liderul sindical Mihai Diculoiu declara, la sfâșitul săptămânii trecute, că angajații de la Oltchim au primit, vineri, avansul pe luna iulie, iar în această săptămână vor intra în posesia tuturor restanțelor salariale și vor fi găsiți și banii necesari repornirii instalațiilor.

În urmă cu două săptămâni Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acțiuni deținut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, și a creanțelor Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) și Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, o opțiune de cumpărare de active ale rafinăriei Arpechim, exercitabilă de către investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.

Data licitației pentru privatizarea combinatului a fost stabilită pentru 18 septembrie.

Statul deține, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, în acționariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) și fondul de investiții Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deține prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condițiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a șasea evaluări a acordului cu România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...