PROTESTE ZIUA A 6-A. Peste 200.000 de oameni au cerut în Piața Victoriei demisia Guvernului. Răspunsul premierului

Publicat: 06/02/2017, 09:57

Peste 200.000 de oameni au protestat, duminică seară în Piața Victoriei din Capitală, cerând demisia Guvernului, chiar dacă ordonanța care i-a scos în stradă a fost abrogată. Printre scandările preferate au fost„Demisia! Demisia”, „Hoții!” și „DNA, să vină să vă ia”.

În câteva rânduri, a fost cântat imnul național ale cărui versuri au fost proiectate pe clădirile din Piața Victoriei. Un moment aparte a fost cel în care toată lumea a aprins câte o lumină. Cu telefoanele ridicate desupra capetelor și lanternele pornite, strada a cerut demisia Guvernului.

Protestatarii au ținut un moment de reculegere, liniștea așternută peste piață fiind întreruptă doar de tropăieli. În final, s-a scandat „Colectiv! Colectiv”.

Pe tot parcursul mitingului, pe clădirea Guvernului au fost proiectate textele scandărilor din Piață.

Numărul participanților la protestele din țară: Cluj – 50.000, Iași – 30.000, Timișoara – 35.000, Sibiu – 35.000, Brașov – 10.000, Constanța – 6.000, Craiova -3000, Arad – 2.000.

Grindeanu: Nu-mi dau demisia

În timp ce sute de mii de oameni erau în stradă, cerându-i demisia, premierul Sorin Grindeanu anunța că nu va pleca de la Guvern.

”Modalitatea prin care un guvern poate fi dat jos este prin moțiune de cenzură, pentru că cealaltă, cea prin care mi-aș da eu demisia, nu se poate – fiindcă nu mi-o dau”, a spus Grindeanu la Antena 3, duminică seara, într-o intervenție telefonică.

Premierul a susținut că în acest moment ”România este împărțită în două” și că el a făcut apel la calm pentru că ”am câștigat alegerile, noi PSD împreună cu ALDE, și am primit mandat din partea cetățenilor”.

Grindeanu a afirmat că a decis, prin abrogarea OUG pe Justiție, să facă ”primul pas spre detensionarea situației”.

”Am analizat în toate aceste zile argumentele pro-ordonanță, care au fost foarte multe, argumente care majoritatea dintre ele se susțin în continuare, și ce a spus și cealaltă parte, fie că vorbim de adversari politici, de instituții sau, foarte important în aceste zile, de reacția pe care am văzut că a stârnit această ordonanță. Am zis să facem primul pas către detensionarea acestei situații și l-am făcut”, a conchis Grindeanu.


UPDATE 22:30 Protestatarii din Piața Victoriei încep să se retragă spre casele lor

UPDATE 22:20 Peste 50.000 de persoane au asistat, duminică seara, în cadrul protestului de la Cluj-Napoca la un concert susținut de o trupă din SUA pe o scenă amplasată în Piața Unirii, au aprins luminițe cu telefoanele mobile și au intonat în cor Imnul Național, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Participanții la protest s-au întors, duminică seara, din marșul prin centrul orașului, trecând pe la Prefectură și Primărie și au revenit în Piața Unirii unde au asistat la concert susținut de o formație din SUA și au aprins luminițe cu ajutorul telefoanelor mobile.

„Am reușit să amenajăm o scenă unde am dat posibilitatea oamenilor să vină să-și exprime gândurile și opiniile. Este important să rămânem concentrați pe punctul care ne interesează acum, acesta fiind anticorupția. Vrem o țară ca afară, o țară care să funcționeze normal. Pe scenă a susținut un concert o trupă din SUA care are programat un concert într-o cafenea, iar membrii ei au acceptat să vină să cânte pentru noi în piață”, a spus unul dintre protestatarii care s-a ocupat de organizare.

După concertul trupei americane, cei prezenți au intonat în cor Imnul Național și au scandat „Demisia” și „Jos Guvernul”.

UPDATE 21:30 Toată lumea a aprins luminile în Piața Victoriei.

UPDATE 21:10 Numărul protestatarilor din mai multe orașe ale țării s-a dublat, pe parcursul serii.

La Sibiu, coloana de protestatari ocupă două dintre cele mai lungi bulevarde din Sibiu, circulația fiind blocată. Organizatorii spun că în oraș sunt 35.000 de oameni, dar se așteaptă la peste 40.000. Acesta este cel mai mare protest din Sibiu de după Revoluția din 1989. Coloana de protestatari merge pe un traseu care trece și prin fața casei președintelui Klaus Iohannis.

La Timișoara, numărul manifestanților a ajuns la 35.000 în vreme ce la Craiova, numărul protestatarilor a depășit trei mii, în în condițiile în care la începutul manifestațiilor era de doar o mie. Oamenii au plecat într-un marș prin centrul orașului.

La Iași, în centrul orașului se află 20.000 de protestatari, care au blocat circulația. Protestatarii cer demisia Guvernului, iar la Constanța sunt peste 6.000 de oameni sunt în stradă, ei îndreptându-se către sediul PSD Constanța.

UPDATE 21:00 Numărul protestatarilor din Piața Victoriei se apropie de 200.000. Iată cum arată Calea Victoriei plină.

UPDATE 20:40 Peste 400.000 de români protestează în toată țara, dintre care, la București, înPiața Victorie, sunt 200.000. Pe clădirea Guvernului sunt proiectate mesajele „Ne-am unit” și „Hoții stau la pușcărie”

UPDATE 20:25 Trenurile nu mai opresc în stația de metrou Piața Victoriei, la ora transmiterii știrii, din cauza aglomerației și pentru siguranța călătorilor, se precizează în mesajul Metrorex transmis călătorilor aflați pe peroanele stației.

Decizia a fost luată cu după consultări cu polițiștii, din cauza aglomerației și pentru siguranța călătorilor, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții Metrorex. Trenurile vor opri în stație după eliberarea peroanelor, astfel încât călătorii să fie în siguranță.

UPDATE 20:00 Numărul protestatarilor a trecut de 100.000. Piața Victoriei este plină și oamenii ocupă bulevardele adiacente. Studenții veniți din țară au ajuns în Piața Victoriei, fiind primiți cu aplauze.

UPDATE 19:36La mitingul din Piața Victoriei s-au strâns în jur de 40.000 de oameni. A avut loc și un prim incident.Un bărbat a fost lovit de o altă persoană la protestele din Piața Victoriei, trei oameni fiind duși la poliție.

UPDATE 19:34Liviu Dragnea susține într-o primă declarație după abrogarea OUG 13, că protestele au fost „organizate profesionist”, chiar dacă mulți oameni au ieșit din proprie inițiativă în stradă.

UPDATE 19:05 Circa 1.000 de persoane au protestat, duminică, la Alba Iulia, scandând „Legea-i lege pentru toți, nu-i făcută pentru hoți” și „Vrem o Românie fără hoție, dacă vreți și voi, haideți cu noi”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Protestul de duminică de la Alba Iulia a ținut circa patru ore, timp în care oamenii au mărșăluit peste cinci kilometri pe cele mai aglomerate străzi din municipiu, scandând „Demisia”, „Altă întrebare, la închisoare!”, „Dragnea, nu uita, România nu-i a ta”, „București, nu uita, Alba e de partea ta”, „PSD, ciuma roșie”, „Jos cu hoții din Guvern” și „România, trezește-te! Alba Iulia, trezește-te!”.

UPDATE 18:45 Primarul Capitalei, Gabriela Firea, anunță că a convocat Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică (ATOP) având informații că la protestele de la Cotroceni și Piața Victoriei ar fi infliltrate persoane care vor să deturneze manifestațiile de la scopul iniția.
„Am dispus convocarea de urgență a ATOP – Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică, în aceasta seară, având informații potrivit cărora, în cadrul mitingurilor neautorizate din Capitală, unul anunțat în mass-media de mai bine de 24 de ore ca fiind cel mai mare protest din perioada post-decembristă, iar celălalt apărut spontan în ultimele ore, ar fi infiltrate persoane care aparțin anumitor organizații care doresc deturnarea manifestațiilor de la scopul inițial. Au aparut deja incidente care se pot amplifica, în această seară. Am dispus alertarea, pentru astfel de situații, a ambulanțelor, a structurilor ISU, a efectivelor Poliției Locale. Fac apel la instituțiile abilitate ale statului cu atribuții în siguranța națională să țină cont de acest semnal de alarma pe care îl trag, având în vedere că pe teritoriul Capitalei sunt principalele instituții ale statului, ambasade, consulate, aproape trei milioane de locuitori, studenți,turisti”, transmite Gabriela Firea printr-un comunicat de presă.

UPDATE 18:20 Aproximativ zece mii de oameni sunt, acum, în Piața Victoriei din Capitală. Este a șasea zi în care oamenii protestează.
În Piața Victoriei din Capitală s-au strâns oameni încă de dimineața, primii care au ajuns acolo fiind studenții care au plecat sâmbătă seara de la Cluj. Ulterior, în fața Guvernului au venit sute de adulți însoțiți de copii. În jurul orei 18.00 protestatarii s-au înmulțit, oameni manifestând chiar dacă Guvernul a anunțat abrogarea ordonanței de urgență 13.

Traficul în zonă este blocat.

UPDATE 17:14 În vreme ce în Piața Victoriei s-au strâns câteva mii de protestatari, în fața Palatului Cotroceni aproape 700 de oameni participă la un miting de susținere a Guvernului Grindeanu și scandează împotriva președintelui Klaus Iohannis.

UPDATE 16:30 Ordonanța de abrogare a OUG 13 a fost publicată în Monitorul Oficial.

Premierul Sorin Grindeanu a cerut ca în perioada imediat următoare Ministerul Justiției să demareze de urgență dezbateri publice cu toate partidele politice și cu societatea civilă pe tema subiectelor din ordonanța care a fost abrogată astăzi. Totodata, premierul a solicitat ministerului de resort parcurgerea tuturor etapelor pentru a avea un proiect de lege care care să pună în acord deciziile Curții Constituționale, Directivele europene, Codul Penal și Codul de Procedură Penală, în vederea dezbaterii acestuia în Parlament

Peste 200 de studenți de la universitățile din Cluj-Napoca, conduși de coloana formată din peste 40.000 de protestatari, au plecat sâmbătă seara cu trenul la București pentru a participa la protestul programat duminică. La București și-au anunțat prezența și oameni din alte zone ale țării, acesta anunțându-se cel mai mare protest de până acum.

Pe peronul Gării Cluj Napoca, studenții au scandat „Cu toții la Capitală”, „Nu vă fie frică, studenții se ridică”, „Mulțumim” și „Respect”.

A șasea zi de proteste în Capitală a început cu prezența în Piața Victoriei a mai multor părinți însoțiți de copii dar și a unor cicliști amatori care pedalează în fața Guvernului. Voluntarii au adus alimente, ceai și cafea pentru cei prezenți.

„Suntem un grup de cicliști amatori. În mod normal am fi la tură într-o zi așa de frumoasă, dar, având în vedere contextul politic în care ne aflăm momentan, am hotărât să îmbinăm utilul cu plăcutul, să ne facem antrenamentele în continuare și în același timp să fim cu ochii pe Guvern”, susține Nina Dumitriu.

„Noi avem, de obicei, tura de duminică, ieșim în jur de 150 de km și am zis că dacă tot trebuie să venim să veghem asupra grădiniței, să și combinam tura de duminică. Suntem prieteni, sunt oameni pe care nu i-am văzut până acum și mi-au văzut postarea și au zis că vor să vină”, spune Radu Dan.

În Piața Victoriei din Capitală au venit și părinți însoțiți de copiii. Mai mulți voluntari au adus alimente, apă ceai și cafea pentru cei care au nevoie.

Numărul protestatarilor de la Cluj-Napoca a depășit 40.000 sâmbătă seara iar în București a trecut de 150.000.

Premierul Sorin Grindeanu a precizat sâmbătă seara că duminică Guvernul se va reuni într-o ședință de urgență pentru abrogarea OUG 13.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu