Protestele din Justiție continuă | Magistrații judecă doar urgențele, iar grefierii au protestat în fața Palatului de Justiție

Protestele din Justiție continuă | Magistrații judecă doar urgențele, iar grefierii au protestat în fața Palatului de Justiție
Publicat: 27/01/2020, 14:02

Magistrații de la Curtea de Apel și de la Tribunalul Iași judecă de luni dimineața doar cauzele urgente. Această formă de protest a fost adoptată în Adunările generale ale judecătorilor de săptămâna trecută și încă de atunci magistrații poartă banderole albe la mâini.

„Protestăm în raport de proiectul de act normativ prin care se solicită abrogarea dispozițiilor vizând pensia de serviciu în familia ocupațională Justiție și în mod principal în ceea ce privește pensia de serviciu pentru magistrați. Apreciem că este o măsură care contravine tuturor reglementărilor europene și internaționale, conform cărora această pensie de serviciu, alături de salariu și de inamovibilitate, constituie o compensație corectă în raport de limitările pe care le avem, incompatibilități, pentru riscul profesiei și pentru importanța activității pe care o avem, din perspectiva responsabilității funcției pe care o avem”, a declarat, luni, presei Diana Micu Cheptene, președintele Curții de Apel Iași.

La Curtea de Apel Iași sunt 44 de judecători.

O reacție față de actul normativ ce prevede eliminarea pensiilor de serviciu a venit și din partea grefierilor de la Curtea de Apel și de la Tribunalul Iași. Aproximativ 50 de persoane au ieșit în fața Palatului de Justiție din oraș, luni, la prânz, pentru a-și arăta nemulțumirea față de acest proiect legislativ.

„Suntem în continurea protestelor începute înainte de sărbători. Protestul vizează aceeași nemulțumire și anume intenția de a fi luat un drept al nostru, pensia de serviciu. Mâine (marți-n.r.) este votul în plenul Camerei Deputaților și noi am demarat aceste forme de protest, ieșirea în fața instanțelor este una dintre ele, purtăm banderole și nu participăm decât la judecarea cauzelor urgente. Cauzele se amână având în vedere atât protestul magistraților, cât și protestul grefierilor”, a declarat Lăcrămioara Cipiniuc, grefier la Curtea de Apel Iași.

Protestele grefierilor vor continua până la soluționarea revendicărilor, pentru că, susțin aceștia, nemulțumirile lor nu sunt legate doar de eliminarea pensiei de serviciu, ci și de salarizare.

Și la Timișoara, toți grefierii Curții de Apel, alături de cei ai Tribunalului, dar și de cei de la Judecătoria Timisoara au protestat luni, între orele 10.00 și 12.00, potrivit reprezentanților Curții de Apel Timișoara.

Foto: caracter ilustrativ

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
SPITALUL din CÂMPULUNG Muscel CUMPĂRĂ alimente din CONSTANȚA
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
OMS a făcut cel mai crunt anunț al momentului. Nimeni nu ar fi crezut că...
Vedeta noastră, șocată în proria casă, în miez de noapte. Surpriza neplăcută care o aștepta...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...