Protestul artei | Artiștii s-au adunat în Piața Victoriei / Ion Caramitru: I-am cerut o audiență premierului – FOTO, VIDEO

Protestul artei | Artiștii s-au adunat în Piața Victoriei / Ion Caramitru: I-am cerut o audiență premierului - FOTO, VIDEO
Publicat: 01/07/2019, 00:10

Printre protestatari se află și marele actor Victor Rebengiuc. „Eu nu mă supăr că-i dă pe unii afară, probabil că sunt unii care stau degeaba, dar ăștia care au fost dați acuma afară, care sunt angajați cu prestări servicii, ce fac ei, lumini, sonorizare, video, lucruri absolut necesare pentru un spectacol în secolul 21. Nu mai e spectacolul de la Comedia Franceză pe vremea lui Ludovic al XIV-lea, când joci cu lumânări în sală și cu cinci perdele. Am văzut un spectacol minunat la Național, Pădurea Spânzuraților, făcut de Afrim, multe, mult video în el, sunet extraordinar, lumini minunate. Suntem în alt secol. Rezolvarea? Să vină niște oameni deștepți, deci au făcut doi golani un program de guvernare, făcut pe un sistem Caritas și iacătă, că falimentul e aici, a venit deja, și au adus niște proști care să nu miște în front să aplice acest program. Eu nu mai sper pentru mine că nu mai am ce să sper că azi-mâine pot să mor, am 86 de ani. Nu mă lupt pentru viitorul meu. Mă gândesc la nepotul meu, de exemplu, care o să fie obligat să plătească datoriile care se fac acuma și să vedem dacă o să aibă de unde”, a declarat, pentru Mediafax, actorul.

Artiștii sunt nemulțumiri de tăierile de bugete.

„Eu sunt actor independent, sunt colaborator în diferite teatre, sigur că nu am fost plătiți luni de zile în teatrele unde colaborăm, am înțeles, am zis că vor veni banii cândva, nu e o problemă, numai că acum tearele au fost sfătuite să renunțe la colaboratori, ceea ce mi se pare nedrept. Noi am ajuns în teatre în urma unor audiții, în urma unui concurs cu zeci, sute de oameni uneori și regizorii, anumiți regizori, au considerat că suntem potriviți pentru aceste roluri. Este absurd să renunți la colaboratori, să te trezești că, după ce ai jucat un an-doi spectacolul, să înlocuiești colaboratorii. E nedrept. Acesta este unul dintre motive, celălat este că din cauza lipsei bugetelor, nu se mai fac noi producții”, a declarat, pentru Mediafax, Maria Obretin.

„E prea mult și prea josnic, ca să spun așa. Pare o răzbunare undeva de găști de clasa a doua așa. «Ah, v-am mărit salariile și acum strigați împotriva noastră? Lasă că vedeți voi! Uite nu mai sunt bani în buget, tăiați, faceți, rezolvați». S-a ajuns mult prea departe. Nepriceperea lor, nici nu știi dacă e nepricepere, doar rea-voință sau și una, și alta”, spune și actorul Marius Florea Vizante.

„Am venit aici pentru instituțiile care țin de cultură, mă refer la teatre, operă, muzeele naționale, s-au tăiat fonduri și atunci primii care au fost loviți au fost un grup foarte numeros de tehnicieni de-ai noștri, colegi de-ai noștri, fără de care actualmente ne e imposibil. E ca și cum dumneavoastră, reporterii, îmi luați mie interviu și nu aveți colegii care să filmeze, nu avem cum să transmitem mesajul nostru”, a declarat actorul Mihai Călin.

Managerul Teatrului Național București, Ion Caramitru, a anunțat că a cerut o audiență premierului Viorica Dăncilă.

„Speranța mea e încă vie în ideea că vom fi „demni” de a fi primiți de doamna prim-minstru, că i-am cerut o audiență în numele tuturor instituțiilor care sunt în situația asta, nu numai Teatrul național și sunt convins că daxcă ne va asculta cu atenție și va înțelege acest lucru eu cred că se va rezolva. Știu din proprie inițiativă, am fost ministru al Culturii patru ani, am avut un mandat complet. puțini miniștri au avut mandat complet. Că mi-am dat două demisii pe probleme de buget. Nu una, două, și le și numesc: demisii de succes pentru că după ce mi-am dat demisia în 4 zile au venit banii, deci ideea este că erau bani, nu? Eu sunt convins că există bani și se vor găsi”, a declarat, pentru Mediafax, Ion Caramitru.

Ministrul Culturii, Daniel Breaz, a anunțat, duminică, că va dispune un control la Teatrul Național București, pentru a vedea cum sunt cheltuiți banii, precizând că instituția are în 2019 un buget de 57 de milioane lei, iar salariile actorilor au fost aproape triplate. „Este vorba de o firmă care colaborează cu Teatrul Național, care are un anumit contract de prestări servicii cu Teatrul Național, o firmă care nu știu de ce, cândva, a fost semnat acest contract, când eu cred că Teatrul Național ar fi avut angajați care să desfășoare asemenea activități. În al doilea rând, bugetul Teatrului Național din București este mai mare cu aproape un milion de dolari față de anul trecut. Eu doar atât am cerut, și domnului manager, să cheltuiască cu responsabilitate banii și să se gândească de cinci ori atunci când semnează un contract dacă banii publici merită să fie risipiți”, a declarat ministrul Culturii, la Antena 3.

Daniel Breaz a spus că nu înțelege de ce, după fiecare spectacol, 10% din încasări trebuie să fie luate de anumite persoane. „Nu văd de ce Teatrul Național trebuie să vândă biletele la spectacole printr-o firmă privată. Am înțeles că sunt printre cele mai mari prețuri din țară, dacă facem comparație cu alte teatre, cu Opera Națională – care este pe profit -, și nu înțeleg de ce actorii fac grevă, când salariile lor aproape că au fost triplate. Deci pentru mine sunt unele lucruri pe care nu le înțeleg. Eu doar am cerut ca cheltuirea banilor să fie făcută cu responsabilitate. Și sincer, o să fac un control acolo, știu ce înseamnă un buget, știu cum trebuie să cheltuiești banii publici, știu ce înseamnă bunul simț și o să fac un control acolo, să văd cum se cheltuie banii, și toate aceste lucruri o să le fac publice”, a conchis ministrul Culturii.

Potrivit acestuia, anul trecut, Teatrul Național a avut un buget de aproximativ 53 de milioane de lei, iar anul acesta are 57 de milioane lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în...
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață