Protestul #șîeu: Trafic PARALIZAT cu mașini pe avarii și drum național blocat cu un tractor, în Cluj/ O intrare în Craiova, blocată / Mandachi: A fost un mare succes | FOTO, VIDEO

Protestul #șîeu: Trafic PARALIZAT cu mașini pe avarii și drum național blocat cu un tractor, în Cluj/ O intrare în Craiova, blocată / Mandachi: A fost un mare succes | FOTO, VIDEO
Publicat: 15/03/2019, 19:08
Actualizat: 08/01/2020, 20:05

UPDATE 17.51Protestul, susținut și de români aflați în vacanță în Italia

Protestul pentru autostrăzi #șîeu a fost susținut și de români aflați în vacanță în Italia. Românii s-au oprit 15 minute din schiat, având steaguri naționale și pancarte cu mesajul #șîeu sau #șînoi.

70 de români aflați în vacanță în stațiunea de munte Madonna di Campiglio din Italia s-au alăturat protestului inițiat de Ștefan Mandachi, astfel că 15 minute s-au oprit din schiat și dat cu placa pentru construirea de autostrăzi.

Tiberiu Pop, organizatorul vacanței, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că românii s-au alăturat protestului pentru că vor autostrăzi.

„Suntem în Italia 70 de români care am venit la schi în stațiunea de munte Madonna di Campliglio într-o vacanță organizată de un grup din Cluj-Napoca și am vrut să susținem inițiativa #șîeu vreau autostrăzi, așa că ne-am oprit 15 minute din a schia sau a ne da cu placa. Fiecare dintre noi a transmis mesajul că vrem construirea de autostrăzi”, a spus Pop.

Românii au avut steaguri naționale și pancarte cu mesajul #șîeu sau #șînoi.

UPDATE 17.30 Ștefan Mandachi, după protest: A fost un mare succes

Omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi, care a construit primul și singurul metru de autostradă din Moldova și care a inițiat protestul de 15 minute de vineri, declară că acțiunea a fost un mare succes.

Ștefan Mandachi a declarat, într-o conferință de presă susținută la Suceava, că nu se va liniști până nu va vedea autostradă la Suceava.

Întrebat dacă se așteaptă, după acțiunile sale, la presiuni, omul de afaceri a răspuns că și-a asumat toate consecințele.

El a catalogat protestul de vineri „un pas simbolic”, spunând că vrea pași reali.

„A fost un mare succes. (…) Am generat o solidaritate națională enormă între români”, a afirmat omul de afaceri.

Întrebat ce părere are despre anunțul președintelui Klaus Iohannis, care a declarat că se alătură protestului „România Vrea Autostrăzi”, Ștefan Mandachi a răspuns că este „încântat”, dar nu vrea ca acțiunii sale să îi fie atribuite conotații politice.

Vineri, la Suceava, câteva sute de persoane au participat la inaugurarea metrului de autostradă construit de omul de afaceri și au protestat.

Primării, societăți comerciale, sindicate și persoane fizice s-au alăturat vineri, la ora 15.00, timp de 15 minute, protestului inițiat de omul de afaceri, oprind activitatea.

UPDATE 17.19Gabriela Firea, despre autostrăzi și protestul #șîeu: Este principalul nostru minus ca țară

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat, vineri, că lipsa de autostrăzi și infrastructura precară, în general, reprezintă cel mai mare minus al României. Firea laudă protestul #șîeu și spune că întreaga clasă politică este vinovată pentru situația actuală în ceea ce privește autostrăzile.

„Este îndreptățită orice formă de manifestare, chiar și de protest, pentru că avem foarte multe rămâneri în urmă în ceea ce privește infrastructura din țară, din Capitală și din alte orașe. Acesta este principalul nostru minus ca și țară, iar dacă nu recunoaștem acest lucru înseamnă că suntem practic desprinși de realitate”, a declarat, vineri, primarul general Gabriela Firea.

Potrivit edilului, toată clasa politică este responsabilă pentru faptul că Romînia are o infrastructură precară, respectiv foarte puțini kilometri de autostradă.

„Trebuie, în schimb, dincolo de aceste forme de manifestare, să analizăm ce nu am făcut cu toții bine și nu e vorba de cei care sunt acum la putere, ci cei care au condus țara aproape 30 de ani. Nu este partid politic din România, cu excepția unuia nou înființat – toate celelalte s-au succedat la putere. Deci nu pot să vină acum partidele să spună că ele nu au avut guvernarea și că doar un singur partid este vinovat”, a mai declarat Firea.

Edilul mai spune că protestul de vineri, de 15 minute, este unul lăudabil și că trebuie să rămână unul sincer și cetățenesc.

„Eu m-aș bucura să rămână unul cât se poate de cetățenesc, să fie unul cât se poate de sincer, așa cum a debutat, și ar fi totuși un gust amar să profite cineva politic de el. Până la urmă este nemulțumirea noastră, a tuturor, iar că cineva a și format o imagine a acestei nemulțumiri este spre lauda acelei persoane”, a mai declarat Gabriela Firea.

UPDATE 16.36 O intrare în Craiova, blocată

Peste 50 de mașini au blocat un sens de mers la intrarea în Craiova dinspre aeroport, șoferii alăturându-se protestului #șîeu. De asemenea, mai mulți angajați ai Ford au ieșit la poarta fabricii, cerând autostrăzi. La Rovinari, sute de persoane s-au alăturat angajaților Primăriei și au protestat.

La ora 15.00, peste 50 de mașini au oprit la intrarea în Craiova dinspre aeroport, blocând o bandă de mers.

„Pentru a ne putea dezvolta trebuie să avem în primul rând autostrăzi. Era normal să participăm, până la urmă toată România vrea autostrăzi. Nu mai putem sta nepăsători, din partea guvernanților nu mai avem nicio așteptare. Ne-am săturat de promisiuni care nu sunt duse la îndeplinire”, a spus unul dintre cei prezenți la protest.

De asemenea, în Craiova au fost mai multe firme private care au întrerupt activitatea pentru 15 minute. Două dintre acestea sunt Arhi Design și Plusauto, care s-au alăturat campaniei pentru construcția de autostrăzi, iar toți cei 180 de salariați au întrerupt activitatea pentru 15 minute.

Fabrica Ford nu a oprit producția, dar angajații care erau de serviciu la ora 15.00 s-au adunat la poarta fabricii, cerând autostrăzi.

Sute de persoane din orașul Rovinari, județul Gorj, s-au alăturat angajaților primăriei, care au coborât în fața instituției, vineri și au oprit activitatea, timp de 15 minute. Printre cei care au cerut să fie construite drumuri rapide s-a aflat și primarul ALDE al orașului, Robert Filip, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Totodată, angajații Primăriei Rovinari, județul Gorj, în frunte cu edilul-șef Robert Filip, au oprit lucrul la ora 15.00, pentru 15 minute. Acestora li s-au alăturat antreprenori din oraș, dar și oameni simpli.

„În primul rând, și noi vrem un drum expres, ca să nu visăm prea mult pentru autostrăzi și să sperăm că într-un viitor apropiat o să apară și autostrăzi în zona Olteniei și a Gorjului. Le mulțumesc tuturor antreprenorilor care au răspuns la această solicitare a noastră, tuturor angajaților și oamenilor simpli din Rovinari care au venit alături de noi. Trebuie să înțelegem că noi avem nevoie de aceste lucruri acum, dacă vom sta doi ani să facem documentații, nici nu vreau să mă întreb cât va dura să facem autostrada sau drumul expres în sine. Sunt sigur că dacă se vrea cu adevărat, se poate, trebuie doar mai multă voință și birocrație mai puțină și cadru legislativ mai bun. Au venit sute de oameni care sunt privați, care nu au nicio legătură cu vreun partid politic, cum nici noi nu am făcut niciun fel de acțiune politică și le mulțumesc, pentru că ei, într-un fel sau altul, au pierderi financiare, pentru că le întârzie mașinile cu marfă. Toți suntem uniți și nu cred că cerem mult, să avem și noi un drum expres sau măcar o autostradă”, a declarat Robert Filip, primarul ALDE al orașului Rovinari.

Alți șase primari ai orașelor Târgu-Jiu, Motru, Turceni și ai comunelor Bustuchin, Roșia de Amaradia și Bălești s-au alăturat campaniei inițiate de omul de afaceri Ștefan Mandachi, din Suceava.

Și câțiva șoferi s-au oprit, pe marginea drumului, în județul Gorj, timp de 15 minute, pentru a cere construcția de drumuri rapide. Dan, un șofer în vârstă de 43 de ani, din județul Dolj, a oprit autoutilitara în apropierea Parcului Coloana Infinitului, din Târgu-Jiu și a ținut în mână o pancartă pe care a scris #și eu vreau autostrăzi.

„Eu vin de la Petroșani acum. Solicit să se construiască autostrăzi, să circulăm în siguranță. La ora actuală se circulă destul de greu, foarte încet, trebuie să fim foarte atenți. Una e să faci patru ore pe 150 de kilometri și alta e să faci două ore”, a declarat bărbatul, pentru MEDIAFAX.

Protestul „15 minute” în Cluj: Trafic PARALIZAT cu mașini pe avarii, drum național blocat cu un tractor

Protestul #șîeu a paralizat traficul rutier în Cluj-Napoca, șoferii oprind mașinile cu avariile puse. Un drum național a fost blocat cu un tractor, iar sute de angajați de la o firmă de IT au întrerupt activitatea, cerând construirea de autostrăzi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Peste 400 de angajați ai firmei de IT AROBS Transilvania Software au întrerupt activitatea timp de 15 minute, după ce au primit pe calculatoare mesajul „#Șîeu protestez! 15 minute pentru o Românie conectată și sigură”.

Ei s-au strâns în holul companiei din Cluj-Napoca unde au strigat „Șî eu”. Pe calculatoare și pe pereți au fost lipite afișe cu mesajele campaniei lansate de Ștefan Mandachi, „România vrea autostrăzi. #șîeu”.

„Dacă am avea autostrăzi, am putea crește afacerea la un nivel ridicat. Noi avem 800 de angajați și colaboratori în mai multe orașe, printre care și Suceava. 400 de angajați din Cluj-Napoca au întrerupt activitatea 15 minute. În acest interval telefoanele nu sună, nimeni nu este la calculator, activitatea s-a oprit pentru a transmite mesajul că vrem autostrăzi, șosele rapide și drumuri mai bune”, a spus fondatorul firmei, Voicu Oprean.

De asemenea, DN 16, care face legătura dintre Cluj-Napoca și Reghin, între Zorenii de Vale și Cămărașu, a fost blocat 15 minute de un tractor și de mașini, de către un grup de persoane care a afișat un banner cu mesajul „Furați mai puțin, faceți autostrăzi”.

„Ce ne-a surprins plăcut a fost faptul că nimeni din cei blocați în trafic nu s-a supărat, ba din contră, la final ne-au salutat și ne-au aplaudat. Coada de mașini s-a întins pe aproape un kilometru”, a declarat corespondentului MEDIAFAX Sorin Bobiș, inițiatorul protestului.

Pe durata celor 15 minute traficul rutier din Cluj-Napoca a fost paralizat în mai multe puncte, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, Piața Mihai Viteazu, Piața Unirii, unde șoferii au oprit mașinile, au pornit avariile și au claxonat. Mai multe persoane aflate pe o trecere de pietoni în Piața Unirii au oprit mașinile, având steaguri și afișe tricolore

Tags:
Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani