PSD, principalul câștigător al ORDONANȚEI TRASEIȘTILOR. Câți primari au intrat în partid înainte de alegerile prezidențiale

Publicat: 13/01/2015, 15:04

Cei mai mulți primari au plecat de la PNL – 268, iar de la PDL 195. La PDL a migrat un singur primar, iar la PNL 5. Un element interesant este că la PLR, partidul fostului premier Tăriceanu, au migrat 34 de primari, iar la UNPR au migrat 14 primari.

Analiza ExpertForum mai arată și că din totalul de 40.022 consilieri locali au migrat 4.378, ceea ce reprezintă aproape 11%.

În august 2014, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care permite migrația aleșilor locali pentru 45 de zile fără ca aceștia să-și piardă mandatul. În mod normal legea interzicea primarilor, consilierilor locali/județeni, președinților de consilii județene să se mute de la partidul cu care au câștigat alegerile sub sancțiunea pierderii mandatului. Liviu Dragnea, cel care s-a ocupat de această ordonanță, a declarat la acel moment că de fapt suspendarea legii înseamnă „eliberarea primarilor de sub jugul partidelor”.

Ordonanța 55/2014 emisă de guvernul Ponta a fost declarată de neconstituțională de Curtea Constituțională. Argumentul esențial al CCR a fost acela că prin legiferarea migrației se modifică harta politică a țării fără ca în această ecuație să fie inclus cetățeanul. „În cazul primarilor, CCR a spus că atunci când omul a votat, a votat în considerarea afilierii politice a primarului, altfel s-ar încuraja migrația politică și rearanjarea scenei politice fără implicarea cetățenilor”, a explicat Laura Ștefan. Altfel spus a fost eludat dreptul de vot al cetățenilor deoarece primarii, consilierii locali/județeni, șefii de CJ-uri sunt aleși și pe considerentul apartenței la o formațiune politică.

Ce ar trebuii să se întâmple cu primarii care au migrat?

Reprezentanții ExpertForum susțin că, în opinia lor, primarii trebuie să-și piardă mandatele și să se organizeze alegeri anticipate. „Curtea a spus că ordonanța este neconstituțională și Parlamentul trebuie să emită o lege de respingere. Parlamentul trebuie să spună care sunt efectele asupra aleșilor. Pare că Parlamentul are multe opțiuni. În opinia mea, Parlamentul trebuie să spună în legea de respingere că mandatele primarilor încetează”, a declarat Laura Ștefan din partea ExpertForum. În opinia expertului anticorupție, Laura Ștefan, consilierii locali și județeni ar trebui să-și piardă mandatul în urma deciziei CCR. În cazul lor, procedurile ar trebui să fie mai rapide, ceea ce înseamnă că ar trebui să-și piardă mandatul automat.

Potrivit ExpertForum, CCR a spus că ordonanța este neconstituțională și Parlamentul trebuie să emită o lege de respingere. „Parlamentul trebuie să spună clar în legea de respingere care sunt efectele asupra aleșilor. Pare că Parlamentul are multe opțiuni. În opinia mea, Pralmentul trebuie să spună în legea de respingere că mandatele primarilor încetează. Parlamentul probabil nu va face nimic și atunci vom avea procese peste procese. Riscurile sunt să avem decizii neunitare”, a mai declarat Laura Ștefan

Cei 540 de primari care au migrat de la un partid la altul pot invoca faptul că au acționat în limitele ordonanței date de guvern. Reprezentanții ExpertForum susțin că acest argument nu poate fi invocat de primari deoarece orodnanța a schimbat doar temporar procedurile. „Nici unul dintre primari nu puteau să spună că habar nu aveau că există o legătură cu alegerile prezidențiale”, a declarat Laura Ștefan. Primarii nu sunt însă vinovații principali ai acestei situații în opinia lui Sorin Ioniță de la ExperForum. „Primarii sunt victime colaterale. Ei trebuie să ceară socoteală dacă își pierd mandatele. Nu poți să spui la nesfârșit că esti om politic și nu cunoșteai riscurile. Vedem că partidele au o problemă în a face politici publice sănătoase și cineva suferă. Acum suferă chiar ei”, a declarat Sorin Ioniță.

Potrivit datelor ExpertForum, județul Giurgiu este pe primul loc în topul cu cei mai mulți primari care au migrat. Pe locul doi este județul Neamț, urmat de Buzău.

Reacțiile ambasadelor străine în România dar și ale societății civile au fost extrem de vehemente în acest caz. Seful Ambasadei SUA în București, Dean Thompson, a declarat, într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului Gândul, că nu a primit niciun fel de explicații din partea premierului Ponta sau a vicepremierului Dragnea cu privire la motivul pentru care Guvernul a dat Ordonanța de Urgență privind migrația aleșilor locali. Diplomatul american susține că această schimbare legislativă ar trebui să urmeze o cale „transparentă, adică una parlamentară”.

Ambasada Marii Britanii a transmis ulterior adoptării ordonanței un comunicat în care menționa că modificări de acest fel trebuie făcute de Parlament, iar ordonanțele trebuie utlilizate „pe cât de rar posibil, așa cum prevede Constituția României”. Ambasada Marii Britanii la București a precizat următoarele: „Legislația privind statutul aleșilor locali este o chestiune internă a României. Cu toate acestea, așa cum am spus în numeroase alte ocazii, Guvernul britanic apreciază că modificările legislative intră în competența parlamentului ales democratic. Ordonanțele de urgență trebuie folosite pe cât de rar posibil, așa cum prevede Constituția României”.

De ce a declarat neconstituțională ordonanța

CCR a decis că Ordonanța de Urgență a Guvernului 55/2014 privind migrația aleșilor locali este neconstituțională, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL.

Judecătorii CCR au decis, cu majoritate de voturi că ordonanța este neconstituțională și că Parlamentul urmează să reglementeze, prin legea de respingere, „măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.55/2014 pentru a le pune de acord cu decizia Curții Constituționale”, conform unui comunicat de presă al CCR.

Această indicație a CCR cu privire la efectele juridice ale respingerii legii sunt motivate prin art.115 alin. (8) și art.147 alin. (2) din Constituție.

Articolul 115 se referă la delegarea legislativă și la ordonanțele de urgență emise de Guvern. La alineatul 8, se specifică faptul că „prin legea de aprobare sau de respingere se vor reglementa, dacă este cazul, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a ordonanței”.

Articolul 147 se referă la deciziile Curții Constituționale, iar la alineatul 2, se specifică faptul că „în cazurile de neconstituționalitate care privesc legile, înainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat să reexamineze dispozițiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curții Constituționale”.

Prevederile acestei ordonanțe au permis migrația aleșilor locali, într-o perioadă de 45 de zile, fără ca aceștia să-și piardă mandatul. Înainte de alegerile prezidențiale, aproximativ 500 de primari au optat pentru trecerea la PSD.

Ordonanța de urgență a fost respinsă inițial de plenul Camerei Deputaților, însă a fost aprobată de Senat, la începutul lunii decembrie 2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală