RA-APPS ignoră în continuare avertizările și își fixează aceeași țintă de încasări, ratată doi ani

RA-APPS ignoră în continuare avertizările și își fixează aceeași țintă de încasări, ratată doi ani
Publicat: 15/02/2014, 09:19
Actualizat: 27/09/2018, 22:58

Regia Patrimoniului de Stat, care a ignorat avertizările repetate ale consultanților imobiliari privind procedura de vânzare a imobilelor și a intrat astfel pe deficit anul trecut, speră și în acest an să încaseze 190 milioane lei din licitații, aproape aceeași sumă calculată și ratată în 2013.

Conform bugetului de venituri și cheltuieli pe 2014 al Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), sumele care ar urma să fie, ipotetic, încasate din vânzarea de imobile este estimată la 190,1 milioane lei, aproape identică cu suma pe care miza anul trecut și pe care a ratat-o, din nou, la mare distanță.

La finele anului trecut, regia, care a început în acest an procedura de vânzare a imobilelor din portofoliu prin negociere directă la un preț cu 30% mai mic, în pofida avertizărilor repetate ale consultanților imobiliari privind înființarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către fir­me private, a fost obligată să își revizuiască din nou, în scădere drastică, estimarea de încasări,

Aceasta a fost a doua revizuire în scădere a încasărilor RA-APPS, după cea operată anul trecut, din nou pe fondul licitațiilor eșuate.

Astfel, pentru anul trecut, regia estima venituri din vânzarea de imobile de 193,5 milioane lei, dar bugetul rectificat, aprobat de Guvern, a indicat încasări de doar 42 milioane lei, de aproape cinci ori mai puțin față de prognoza inițială.

Ultimele date, transmise MEDIAFAX de către RA-APPS la începutul acestui an, arată că „valoarea totală” a imobilelor vândute anul trecut a fost de doar 15,3 milioane euro (sub 70 milioane lei).

Aceasta în condițiile în care RA-APPS a început procedura de vânzare a imobilelor prin negociere directă, deși consultanți imobiliari au atenționat în repetate rânduri că vânzarea activelor în condițiile actua­le ale pieței nu este cea mai bună soluție și că înființarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către fir­me private sunt alternative la vânzarea in­di­viduală a proprietăților, care ar asigura o trans­parență sporită și un câștig mai bun pen­tru stat.

Mai mult, RA-APPS a intrat și în deficit, cu venituri totale de 277,6 milioane lei (față de 449,1 milioane lei anticipat inițial) și cheltuieli totale de 349,6 milioane lei, ajungând astfel la o pierdere de aproape 72 milioane lei (peste 16 milioane euro), deși miza pe profit.

În 2012, Guvernul a revizuit, de asemenea, în scădere drastică estimarea de venituri obținute din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei, prevăzută în bugetul de stat, la doar 296,2 milioane lei, pe fondul licitațiilor eșuate, cele mai multe din lipsă de oferte.

Un document oficial prezentat însă de MEDIAFAX în primăvara anului trecut a indicat că și această nouă țintă a fost ratată la mare distanță și că vânzarea nu a decurs conform așteptărilor, RA-APPS reușind să vândă doar 16 imobile dintr-un total de 103 active scoase la vânzare. În aceste condiții, veniturile încasate s-au ridicat la doar 39,3 milioane lei, din care 7,98 milioane lei au fost cheltuieli aferente, inclusiv valoarea rămasă neamortizată.

În luna iulie, premierul Victor Ponta afirma că eșecul repetat al licitațiilor RA-APPS se explică prin faptul că evaluările au fost făcute la nivelul pieței imobiliare din urmă cu câțiva ani, dar acum piața „a revenit la un nivel de normalitate”.

Declarația a fost susținută după ce agenția MEDIAFAX a relatat că Regia Patrimoniului Protocolului de Stat a eșuat și la a treia încercare de a vinde imobilele din portofoliu, cedând un singur apartament din aproape 30 active ofertate în prima decadă a lunii iulie, astfel că are acum cale liberă, oferită legal de Guvern, pentru a începe negocieri directe.

Noul cadru legal introdus de Guvern în primăvara anului trecut prevede că, în cazul în care cea de-a treia licitație a avut loc fără ca vreun ofertant să fi oferit cel puțin prețul de pornire al licitației, imobilul va putea fi vândut prin negociere, pe baza unei oferte de cumpărare care va putea fi mai mică cu până la 30% decât prețul de pornire, dar nu mai mică decât „valoarea de inventar” a imobilului.

Întreaga operațiune a fost pregătită în contextul în care singurele variante viabile indicate de consultanți imobiliari pentru un câștig mai bun al statului sunt înființarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către fir­me private.

Regia Protocolului de Stat, la care lucrează peste 2.170 de angajați, cu un câștig mediu lunar mai mare de 1.900 lei, deține aproximativ 650 locuințe de protocol și de serviciu, peste 75 de vile și mai mult de 250 hectare teren, moștenite de la fosta gospodărie de stat a PCR și ocupate de actuali sau foști demnitari, ori chiar de rudele lor.

Acestora li se adaugă zeci de spații comerciale, ferme și unități turistice, dintre care hotelul Triumf din București, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviștea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Surse oficiale au declarat că întregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro -1 miliard euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
De ce boală ar fi suferit, de fapt, Costel Corduneanu. Fostul luptător se afla pe...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Schimbare în CODUL RUTIER din România. Când au voie șoferii să facă DEPĂȘIRI pe drumurile...
Suveranistul Luis Lazarus, candidatul lui Șoșoacă, ia bani grei de la o multinațională
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Test de cultură generală. Roșiile sunt fructe sau legume?