Radu Beligan și Marin Moraru, printre artiștii care i-au adus un ultim omagiu actorului Mihai Fotino

Radu Beligan și Marin Moraru, printre artiștii care i-au adus un ultim omagiu actorului Mihai Fotino
Publicat: 15/01/2014, 15:40
Actualizat: 21/03/2014, 00:13

Radu Beligan, Marin Moraru și Mircea Albulescu se numără printre personalitățile care au venit să îi aducă un ultim omagiu actorului Mihai (Mișu) Fotino, al cărui trup neînsuflețit a fost depus, miercuri, în Sala Media a Teatrului Național București (TNB).

Sicriul cu trupul neînsuflețit al actorului Mihai (Mișu) Fotino a fost depus, miercuri, în jurul orei 10.00, în Sala Media a Teatrului Național București (TNB), astfel încât actorii care l-au cunoscut și alături de care a jucat, precum și toți cei care i-au îndrăgit rolurile și l-au urmărit în piesele de teatru, în filmele și producțiile de televiziune să îi aducă un ultim omagiu marelui actor. La ora 13.30, cortegiul funerar cu sicriul în care se afla trupul neînsuflețit al actorului Mihai Fotino a plecat spre cimitirul Bellu din Capitală, unde marele artist a fost înmormântat în jurul orei 14.00.

Printre personalitățile care au venit să îi aducă un ultim omagiu actorului la Sala Media a Teatrului Național București s-au numărat și Ion Caramitru, Ileana Stana Ionescu, Florina Cercel, Mitică Popescu și Dan Puican.

În centrul Sălii Media, sicriul a fost înconjurat de flori și coroane, trimise, printre alții, de președintele Traian Băsescu, dar și de actorii de la Teatrul Național București, unde Mihai Fotino a jucat timp de 50 de ani, și de la artiștii Teatrului Mic.

De la ora 12.00, în Sala Media, a fost ținută o slujbă, care a durat aproximativ o oră, la finalul acesteia, Ilinca Tomoroveanu, director adjunct artistic al Teatrului Național București, prezentând, pe scurt, parcursul profesional al actorului Mihai Fotino.

„Deviza lui a fost măsura. Nici urmă de vulgaritate, nici urmă de trivialitate, atât de mult la modă astăzi. Cariera lui excepțională o cunoașteți cu toții, omul Mihai Fotino este mai puțin cunoscut. Suntem prieteni de 50 de ani, de când am debutat la Teatrul Național. Mi-a fost întotdeauna alături cu sfaturi bune, am învățat multe de la el. În primul rând rigoarea, apoi măsura, disciplina și faptul că un actor este actor numai pe scenă, nu și în viață. Modestia lui, de altfel, era proverbială. A fost un om de caracter, care a sancționat drastic derapajele din teatru, dar și din societate, un om bun și generos. Și afurisit când era cazul. Nu cu răutate, ci cu dorința de a îndrepta”, a mai spus Ilinca Tomoroveanu, director adjunct artistic al Teatrului Național București.

De asemenea, aceasta a transmis familiei actorului, în numele Teatrului Național București, „cele mai sincere condoleanțe”.

Totodată, actrița Ileana Stana Ionescu a declarat pentru presă că Mihai Fotino a însemnat „toată existența mea din tinerețe până acum de curând”.

„Ce este cel mai trist pentru mine e că a avut parte – nedreaptă spun eu – de un final prelung chinuitor și a plătit cu vârf și îndesat niște păcate care nu cred că sunt ale lui. Să fie odihnit! A fost un partener minunat, un prieten extraordinar și am petrecut împreună o foarte mare parte a existenței noastre profesionale. Să fie odihnit!”, a mai spus actrița Ileana Stana Ionescu.

Mihai (Mișu) Fotino, actor al Teatrului Național București (TNB), a murit la vârsta de 83 de ani, luni, în jurul orei 15.30, la Spitalul Elias din Capitală, unde era internat de aproape o săptămână, a declarat pentru MEDIAFAX directorul medical al unității sanitare, medicul Dana Safta.

Mișu Fotino a murit după o lungă și grea suferință, a declarat pentru MEDIAFAX medicul Dana Safta.

De asemenea, actorul Alexandru Arșinel a precizat pentru MEDIAFAX că Mișu Fotino a absentat „forțat” de pe scenă din cauza unui accident vascular cerebral.

„Maestrul Mihai Fotino (Mișu Fotino) a încetat din viață, în cursul zilei de azi, la vârsta de 83 de ani. În cei peste 50 de ani petrecuți pe scena Teatrului Național «I. L. Caragiale» din București, artistul a dat viață unor personaje memorabile. Îți mulțumim, Maestre!”, se arată și într-un mesaj publicat de TNB pe pagina oficială de Facebook.

Născut pe 14 septembrie 1930, în București, Mihai Fotino (cunoscut și ca Mișu Fotino), și-a construit o carieră bogată în teatru, dar și în cinematografie și în televiziune abordând mai ales genul comediei.

Copilăria și adolescența le-a trăit la Brașov, unde tatăl lui, Mișu Fotino – fondator al Teatrului de Stat din Brașov -, era actor și cu care a jucat împreună încă de când era foarte mic. A debutat la vârsta de șase ani, în anul 1936, în piesa de teatru „Coloniale”, iar, din 1952, Mihai Fotino a fost actor la Teatrul Dramatic din Brașov.

A fost remarcat de marele regizor Sică Alexandrescu, care a decis să-l aducă la București. Din 1956, a jucat la Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București.

Totodată, Mihai Fotino a jucat în numeroase filme și producții de televiziune, printre acestea numărându-se „Directorul nostru” (1955), „Telegrame” (1959), „Porto-Franco” (1961), „Codin” (1963), „Politică și delicatese” (1963), „Titanic vals” (1964), „Amprenta (1967), „Balul de sâmbătă seara” (1968), „Elixirul tinereții (1975), „Tufă de Veneția” (1977), „Chirița la Iași” (1987), „Sexy Harem Ada-Kaleh” (2001).

La cea de-a XIV-a ediție a galei premiilor Uniunii Teatrale din România, (UNITER), din 2006, Mihai Fotino a fost premiat pentru întreaga sa activitate.

De asemenea, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. În februarie 2004, a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Jennifer Lopez și Ben Affleck în pragul divorțului? Actorul s-ar fi mutat deja din vila...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Avertisment pentru toți românii cu BULETIN. Ajungi DATOR cu mii de lei
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
×