Raed Arafat, despre interzicerea pelerinajului de la Iași: „Revenirea asupra interdicției poate fi doar o decizie politică, nu sanitară”

Raed Arafat, despre interzicerea pelerinajului de la Iași: „Revenirea asupra interdicției poate fi doar o decizie politică, nu sanitară”
Arafat: Sunt activităţi pe care ne gândim să le trimitem, imperativ, la domiciliu / Sursă FOTO: Mediafax Foto
Publicat: 09/10/2020, 22:52
Actualizat: 06/04/2021, 15:40

Într-o declarație oferită la Digi24, Raed Arafat a abordat subiectul interzicerii pelerinajului care urma să aibă loc la Iași, spunând că „trebuie să înțeleagă lumea că aici nu este vorba nici de disproporție, nici de discriminare, nici de dorința de a face rău unora sau bine altora. Aici este vorba de domeniul sănătății publice.”

Raed Arafat susține măsurile restrictive

Raed Arafat a spus că nu și-a dorit să comenteze aspectul religios, spunând că mulți l-au criticat pe criteriile religioase.

„Eu am evitat să comentez aspectul religios, tocmai pentru că mulți au încercat să se folosească exact de faptul că „doctorul Arafat nu face parte din credința noastră, înseamnă că are ceva cu noi”. S-a folosit acest lucru în ultimele zile, s-a folosit de către unii într-un stil destul de neplăcut.

Trebuie să înțeleagă lumea că aici nu este vorba nici de disproporție, nici de discriminare, nici de dorința de a face rău unora sau bine altora. Aici este vorba de domeniul sănătății publice.

Deciziile se iau analizând aspectele de sănătate publică. Noi am explicat logica care stă în spatele acestei decizii. Și anume că este riscul de infecție pe drum către, și de acolo înapoi, plus timpul petrecut la fața locului, dacă este un număr foarte mare de oameni”, a spus Raed Arafat.

Decizia nu este una politică

Potrivit secretarului de stat, revenirea asupra interdicției ar putea avea loc doar în condițiile în care decizia este una politică și nu una tehnică.

„Se revine asupra interdicției numai dacă decizia este una politică și nu tehnică. Nu! Și asta nu o zic eu, știu părerea colegilor cu care lucrăm. N-avem cum să revenim asupra unei astfel de decizii care este făcută cu bună credință și în baza unor analize foarte serioase. Când pui oamenii în autocare, trenuri și îi trimiți 8 ore și se întorc 8 ore, 7 ore, 6 ore, e suficient să fie unul, doi asimptomatici între ei și să ne trezim că se întorc 20 care sunt infectați, iar unora dintre ei să li se pună viața în pericol.

Pericolul este mare nu numai acolo, ci și în timpul transportului. Hai să luăm un autocar. Să spunem că nu punem în el 50 de persoane. Punem 30 în el. Sunt câteva ore de mers, nu știm dacă vor respecta purtatul măștii și tot restul. Nu este nicio supraveghere, sunt oameni care unii dintre ei nici nu vor să poarte mască, și, automat mijlocul de transport devine un loc unde se transmite boala către mai mulți.

Acest lucru l-am avut. Am avut cândva, la începutul pandemiei, situații cu autocare pline de oameni veniți din diaspora, și unul singur a infectat oameni care au coborât în mai multe județe, și trebuia să-i căutăm, să-i găsim, să vedem unde sunt… Și au ieșit mai mulți pozitivi.

Același lucru se poate întâmpla acum. Dacă nu se întâmplă la dus, se întâmplă la întors. Plus situația de la fața locului, într-o localitate care este și ea cu o incidență mare de cazuri. Impactul poate să fie și mai serios dacă vin mii de oameni în localitatea respectivă”, a mai afirmat secretarul de stat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase