Raed Arafat ia măsuri: La SMURD București, vom dubla numărul mașinilor. Vom atinge cam 40-41 de mașini pe zi – VIDEO

Publicat: 07/08/2019, 18:59
Actualizat: 08/01/2020, 20:02

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat marți, la emisiunea Marius Tucă Show, că în toamnă se va deschide la Jibou punctul SMURD de intervenție cu elicopterul, care va deservi zona de nord-vest a țării.

„Recent s-a semnat la Guvern acordul-cadru cu elicopterele ușoare, asta va însemna trei puncte noi de elicoptere în zonele montane, urmează prin septembrie deschiderea punctului de intervenție SMURD cu elicopterul la Jibou, deci asta va fi pentru zona nord-vest, deja baza aeriană e gata și e pregătim pentru pornirea punctului, după care urmează licitația pe elicopterele mari care să înlocuiască încet, încet flota veche pe care o are Ministerul de Interne pentru problemele de căutare-salvare, stingere incendii de pădure, transport multiple victime”, a afirmat secretarul de stat.

Raed Arafat a anunțat și reînnoirea parcului de mașini pentru descarcerare, de stingere a incendiilor, nave destinate intervențiilor martime și fluviale, precum și alte mijloace tehnice pentru situații de urgență, inclusiv medicale.

„Sunt foarte multe licitații în curs la IGSU, unele deja se semnează deja contractele subsecvente, altele acordurile cadru, altele sunt în procedură, unele contestate, mașini de descarcerare care să reînnoiască parcul de mașini de descarcerare care este din 2001, descarcerările ușoare care o să vină vreo 60 de mașini de descarcerare, centre mobile de comandă, mașini de pompieri de 4000 de litri și mașini de 10.000 de litri pe care trebuie să le luăm deci sunt bani pentru luarea lor prin fonduri europene că vorbim aici de fonduri europene. Partea maritimă prevede o navă maritimă plus trei nave fluviale, una pentru deltă și două pentru Dunăre, de strângere și de intervenție și multe alte mijloace de intervenție de la sistemul de căutare-salvare, căutare mai degrabă prin drone care urmează să-l implementăm regional la nivelul IGS-ului și până la alte dotări pentru intervenții specifice, incendii de pădure și diferite tipuri de intervenții foarte speciale, inclusiv pe linie medicală”, a spus șeful DSU.

De asemenea, Raed Arafat a anunțat în premieră dublarea numărului mașinilor de prim-ajutor SMURD care acționează zilnic în Capitală.

„Iar pe SMURD, prima dată o zic, că la București în curând vom dubla numărul mașinilor de prim/ajutor. Deci urmează de la media de 20 de mașini de prim ajutor pe zi la SMURD București să atingem cam 40-41 de mașini de prim-ajutor pe zi și înseamnă că va rezolva o problemă foarte importantă de resurse la care se va adăuga după ce termină angajările Serviciul de Ambulanță încă vreo 8-10 echipaje pe zi la Serviciul de Ambulanță, deci se vor dubla. Deci o să mai apară până sfârșitul anului vreo 30 de echipaje suplimentare în zona București-Ilfov și ăsta este un lucru care deja am început implementarea lui, mașinile sunt sosite pentru SMURD se fac demersurile de asigurare ale lor și după care o să începem implementarea”, a explicat secretarul de stat.

Raed Arafat a mai spus că, după tragedia de la Caracal, a crescut numărul descărcărilor aplicației 112, și că, în ciuda câtorva erori, sistemul Ro Alert a funcționat.

„Într-adevăr, a crescut numărul descărcărilor aplicației 112 care a fost dezvoltată la nivelul STS-ului, dar mai este un aspect și rog oamenii pentru că dacă vorbim de toate aceste situații și am ocazia să spun acest lucru Ro-Alert-ul să mă întorc un pic acolo, am făcut niște testări. Am deranjat, știm, am avut o jurnalistă, nu intru pe nume de persoană care a scris pe Facebook-ul ei și pe site-ul ei că a fost terorizată. Și eu vreau să spun la toată lumea că aceste testări erau foarte importante, că să descoperim anumite lucruri după o perioadă de funcționare a sistemului. Sistemul a făcut peste 500 de alerte către populație, au fost vreo două, trei probleme, una de eroare umană, una de neglijență, dar în general sistemul a funcționat”, a susținut șeful DSU.

Secretarul de stat în MAI i-a îndemnat pe români să aibă încredere în sistemele de alertare a populației, și să nu plece urechea la răutăcismele spuse pe seama acestor sisteme.

„Îi rog pe toți să activeze telefoanele, să nu asculte de cei care îi îndeamnă să nu activeze telefoanele și mai mult să descarce și aplicația de SU. Aplicația de SU este foarte importantă pentru că este complementară cu sistemul Ro-Alert, iar noi în viitor dacă iese legea cum a zis domnul ministru cu răpirile, acolo sunt prevăzute inclusiv utilizarea sistemului Ro-Alert și aplicația de SU. Pe aplicația de SU am putea chiar să transmitem poză dacă este, pe lângă folosirea altor aplicații pentru populație care să vadă că e cineva răpit sau cineva care are nevoie de ajutor. Rugămintea mea către populație, ce îi îndemn eu este să nu asculte toate răutăcismele. Astea sunt în folosul lor, chiar dacă uneori sunt deranjante”, a afirmat Raed Arafat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață