Raed Arafat, despre măsurile de relaxare din Bucureşti: Se intră în scenariul de sub 3 la mie, cu restaurante deschise la interior la 30% din capacitate

Raed Arafat, despre măsurile de relaxare din Bucureşti: Se intră în scenariul de sub 3 la mie, cu restaurante deschise la interior la 30% din capacitate
Măsurile de relaxare ar putea fi implementate în București începând de luni, 3 mai / Sursă FOTO: Ciprian Petcuț - Mediafax Foto
Publicat: 01/05/2021, 09:00
Actualizat: 02/05/2021, 08:23

Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență trebuie să se întrunească și doar să constate că rata de infectare din București este sub 3 cazuri COVID-19 la mia de locuitori pentru a se implementa măsuri de relaxare precum deschiderea restaurantelor în interior.

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat, într-o intervenție la Digi24, că în momentul în care se constată că rata de infectare cu SARS-CoV-2 în București a scăzut sub 3 la mia de locuitori, restaurantele se pot deschide în interior la capacitate de 30%.

Dacă scădem sub 3,5 la mie, atunci nu mai avem măsurile de weekend. Rămân măsurile generale de ora 10 seara. Bineînțeles, mai e un impact când coborâm sub 3 la mie – restaurantele pot să deschidă în interior cu capacitatea de 30%.

Raed Arafat

Acesta a precizat că odată ce Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență se întrunește și constată scăderea ratei de infectare cu SARS-CoV-2 sub pragul de 3, decizia de implementare a măsurilor de relaxare vine pe fondul constatării.

În momentul în care a scăzut sub 3 la mie, se intră în scenariul de sub 3 la mie. Este o constatare, o decizie luată pe constatarea făcută, a explicat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

„Cu cât mai mulţi ne vaccinăm, cu atât mai repede ajungem la normalitate”

Raed Arafat a mai spus că observă o situație îmbunătățită la nivel național referitoare la pandemia COVID-19.

Există un comitet stabilit de premier pentru a stabili măsurile din 1 iunie, ce se poate face, bineînţeles, concomitent cu campania de vaccinare, care trebuie să continue şi sper ca numărul vaccinaţilor să crească, pentru că este, într-adevăr biletul nostru către normalitate. Cu cât mai mulţi ne vaccinăm, cu atât mai repede ajungem spre o situaţie de normalitate. Cel puţin la nivelul României, cum a ajuns Israel, Marea Britanie, să poată să se relaxeze şi să aibă o situaţie sub control. Dar asta se face cu cap, gândind şi într-un mod corect.

Raed Arafat

Situația epidemiologică se îmbunătățește

Raed Arafat a reamintit că numărul de cazuri COVID-19 din România a fost redus, însă în perioada de creștere nu s-a apelat la măsura extremă de lockdown. Totodată, a anunțat că ultima localitate aflată în carantină va ieși pe 2 mai.

Nu am luat măsuri care să ducă la un lockdown total. Măsurile luate de noi au fost pe baza incidenţei, programul de weekend redus. Totuşi, s-a reuşit să se scadă numărul cazurilor. Astăzi, pot să spun că în data de 2 mai iese ultima localitate din carantină, este o localitate mică din judeţul Neamţ, care iese în 2 mai. Asta înseamnă că inclusiv localităţile care au fost carantinate au scăzut incidenţa. Situaţia a mers spre bine, a mai spus secretarul de stat.

Raed Arafat a adăugat că încă sunt pacienţi cu COVID-19 în Terapie Intensivă, dar şi acolo este o scădere.

„Astăzi, la Centrul Naţional de Conducere a Intervenţiei au fost doar 25 de solicitări de transfer, din care 20 rezolvate. Asta comparativ cu peste 100 pe zi solicitări acum 1-2 săptămâni. Situaţia merge înspre îmbunătăţire vizibilă, dar asta înseamnă să fim atenţi, să păstrăm situaţia în care suntem, să ducem situaţia către mai bine şi să ne vaccinăm”, a declarat secretarul de stat.

Incidența cazurilor COVID-19 în București, pe un trend descendent

Ultimele informații transmise de Grupul de Comunicare Strategică arată că Bucureștiul a înregistrat vineri, 30 aprilie, o rata de infectare cu SARS-CoV-2 de 2,98 cazuri la mia de locuitori. Capitala a ieșit din scenariul roșu şi niciun județ din țară nu se mai află în acest scenariu.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, explica, joi, că la 48 de ore după ce este este înregistrată o incidență apropiată de pragul de 3, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă va fi convocat.

Ce măsuri s-ar putea implementa

  • activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/ sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00 – 22,00, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/ localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori;
  • organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/ sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/ localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Modificări mari în Codul Rutier. Ce se întâmplă cu permisul
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun