Rămas bun, IURIE DARIE! Victor Ponta: „E doliu, este o zi tristă. A plecat un om deosebit, dar rămân rolurile, bunătatea și bucuria lui Iurie Darie”

Rămas bun, IURIE DARIE! Victor Ponta: E doliu, este o zi tristă. A plecat un om deosebit, dar rămân rolurile, bunătatea și bucuria lui Iurie Darie
Publicat: 12/11/2012, 15:19
Actualizat: 12/11/2012, 15:41

Victor Ponta, premierul României, a adresat, sâmbătă, prin intermediul biroului de presă al Guvernului, un mesaj de condoleanțe familiei actorului Iurie Darie, decedat vineri noapte în urma unei lungi suferințe.

„Astăzi este doliu în lumea teatrului, a filmului și a culturii românești. Este o zi tristă, care ne demonstrează din nou cât de important este să le arătăm în fiecare zi marilor noștri actori respectul și prețuirea noastră. A plecat dintre noi un om deosebit, un actor desăvârșit, dar rămân rolurile sale, rămâne bunătatea lui, rămâne bucuria pe care o trezea în suflet atunci când apărea pe scenă sau pe ecrane. Condoleanțe familiei, prietenilor și tuturor celor apropiați! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, se arată în mesajul premierului Victor Ponta.

Actorul Iurie Darie a murit vineri noapte, la vârsta de 83 de ani, după o lungă suferință.

Trupul neînsuflețit al lui Iurie Darie va fi depus, sâmbătă, după ora 16.00, în foaierul Teatrului de Comedie din Capitală, Sala Studio, informație confirmată pentru MEDIAFAX de directorul adjunct al instituției, Traian Popescu.

IURIE DARIE A MURIT

IURIE DARIE A MURIT. Cele mai importante ROLURI din cariera lui IURIE DARIE. VIDEO

IURIE DARIE A MURIT. Trupul neînsuflețit al lui Iurie Darie, depus sâmbătă la Teatrul de Comedie. Înmormântarea va avea loc duminică

Ducu Darie, fiul actorului, a precizat pentru MEDIAFAX că înmormântarea urmează să aibă loc duminică, la Cimitirul Sfânta Vineri din Capitală, ora ceremoniei funerare nefiind încă stabilită.

Actorul Iurie Darie a avut mari probleme de sănătate în ultimele luni de viață.

Astfel, în luna mai, Iurie Darie a ajuns la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), cu o ambulanță, după ce a acuzat dureri în piept și probleme de respirație. Ulterior, el a fost transferat la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală, unde fost operat pentru eliminarea lichidului acumulat în creier. În luna septembrie, actorul era externat, după aproximativ trei luni petrecute în spitalul Bagdasar Arseni din Capitală. În acest răstimp, el a fost supus unei intervenții chirugicale, i-a fost montat un tub care drena lichidul acumulat la creier, a stat foarte mult timp conectat la aparate pentru că nu putea respira singur, s-a aflat o vreme în comă indusă și a suferit și un accident vascular cerebral.

Însă starea de sănătate a lui Iurie Darie a început să se deterioreze din ce în ce mai mult, iar vineri seară, el a încetat din viață.

Iurie Darie a avut o carieră remarcabilă, ce cuprinde roluri în peste 40 de producții cinematografice. După ce a debutat în cinematografie, în 1953, în „Nepoții gornistului” – în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe Marga Barbu și pe Liviu Ciulei -, Iurie Darie a jucat în filme precum „S-a furat o bombă” (1961), „Dragoste la zero grade” (1964), „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” (1971), „Frații Jderi” (1974), „Ringul” (1983), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), „Zâmbet de soare” (1987), „Oglinda” (1993), „Punctul zero” (1996), „Triunghiul morții” (1999).

De-a lungul carierei, Iurie Darie a colaborat cu unii dintre cei mai importanți regizori români ai secolului trecut: Ion Popescu Gopo, Mircea Drăgan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis.

Cariera sa în teatru este legată de Teatrul de Comedie din București. A jucat sub bagheta regizorului Lucian Giurchescu și a lui David Esrig. I-a avut ca parteneri pe actorii Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stănculescu. Printre spectacolele în care a jucat se numără „Troilus și Cresida”, de William Shakespeare, și „Umbra”, de Evgenii Șvarț, ambele în regia lui David Esrig.

Iurie Darie s-a remarcat și în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul își etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini.

În 2009, Iurie Darie a primit premiul de excelență pentru întreaga carieră la Festivalul Comediei Românești – festCO. Totodată, în martie anul acesta, Iurie Darie a primit premiul Gopo pentru întreaga carieră, iar pe 1 iunie a primit o stea pe Aleea Celebrităților – Walk of Fame din Capitală.

Alina Dan, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...