Raport-bombă: 107 angajați din subordinea Ministerului Transporturilor, acuzați că au furat peste 4 milioane de euro

Redactor:
Mihai Georgescu
Raport-bombă: 107 angajați din subordinea Ministerului Transporturilor, acuzați că au furat peste 4 milioane de euro
Raport-bombă: 107 angajați din subordinea Ministerului Transporturilor, acuzați că au furat peste 4 milioane de euro

Raportul Direcției Corp Control și Anticorupție din cadrul Ministerului Transporturilor acuză 107 angajați de furtul a nu mai puțin de 4,37 milioane de euro, au anunțat miercuri transportatorii afiliați COTAR (Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România).

COTAR a sesizat nereguli grave, legate de funcționarea instituțiilor subordonate Ministerului Transporturilor, în ultimul deceniu, transmite adevărul.ro.

Raportul Direcţiei Corp Control şi Anticorupţie din cadrul Ministerului Transportului, cu privire la anumite aspecte din activitatea a trei instituţii aflate în subordinea Direcţiei Generale de Transport Terestru – Direcţiei de Transport Rutier, Autorităţii Rutiere Române şi Regiei Autonome Registrul Auto Român – confirmă ceea ce a sesizat, de mai multe ori, COTAR.

Acuzații grave de furt: Au dispărut 4,37 milioane euro

Peste 4,37 milioane de euro au furat 107 angajați ai celor trei instituții, doar în perioada 1 ianuarie 2016-12 martie 2020, potrivit raportului din 8 septembrie 2020. Angajații sunt acuzați că au încălcat voit normele de integritate și și-au însușit ilegal 21.117.944 lei, prin centrele de formare profesională a conducătorilor auto, instructorilor auto și managerilor de transport!

„Apreciem că reglementarea modului de plată a membrilor comisiilor de examinare a fost efectuată în mod abuziv, în interesul unui grup de persoane din care unele au ajuns să încaseze lunar din examinări sume de chiar şi 3-4 ori mai mari decât salariul cuvenit pentru funcţia ocupată, în dauna persoanelor care au participat la examinări în calitate de candidaţi şi care au fost astfel constrânşi să plătească tarife nejustificat de mari. A fost perpetuată astfel o stare infracţională prin constituirea unui grup organizat la care au aderat atât persoanele aflate succesiv la conducerea ARR şi DTR, cât şi angajaţi din cadrul acestor structuri, care au acţionat pe o perioadă mai mare de 10 ani, inclusiv prin impunerea unor reglementări în interes propriu, în scopul obţinerii de venituri din activitatea de examinare”, se specifică în raport.

40 de funcționari publici au încasat sume între 200.000 – 738.988 lei, doar din activitatea de examinare la centrele de formare profesională. Afacerea a fost profitabilă sub umbrela ARR, DTR și RAR, în baza unei reglementări ilegale la care au contribuit factori de decizie din Ministerul Transporturilor.

COTAR: „Am informat Ministerul despre haosul din această activitate”

Raportul vorbește şi despre sesizările pe care COTAR le-a făcut, încă de acum cinci ani. „Reprezentanţi ai centrelor de pregătire şi perfecţionare profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere s-au adresat conducerii ministerului reclamând modul de constituire a comisiilor de examinere, programarea sesiunilor de examinare şi modul în care reprezentanţii Direcţiei Transport Rutier au abordat problematica supusă reglementării în cadrul procedurilor derulate. Relevantă în acest sens este adresa nr.1208/31.03.2015 înaintată conducerii ministerului de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România.

Am informat Ministrul despre haosul din această activitate, despre banii care se încasează de aceşti angajaţi ai Ministerului Transporturilor, aducându-le venituri fabuloase, venituri care ar trebui să intre în contul Ministerului prin taxa de examinare.

Din acest motiv, aceşti angajaţi nu se comportă şi nu se dedică elaborării unor reglementări corecte şi obiective în domeniile noastre de activitate, aceştia aşteptând sfârşitul de săptămână pentru a pleca la colindat la centrele de formare profesională după bani, bani mulţi nemunciţi. Prin aceeaşi adresă am solicitat MT stabilirea unei taxe de 50 lei pentru fiecare probă teoretică susţinută, dar prin ordinul ministrului de resort s-a lăsat la latitudinea funcţionarilor publici stabilirea şi încasarea taxelor respective şi desfăşurarea examinărilor cu precădere în weekenduri.

Ni se pare, totuşi, suspect faptul că acest raport apare acum. Ne întrebăm ce se ascunde în spatele lui, ce se urmăreşte de fapt, cine oare este pregătit să preia acest sector de activitate. Dacă în continuare, în urma acestui raport, examinarea se va face în acelaşi fel, la sfârşit de săptămână, nu în timpul programului de lucru – aşa cum este corect – şi nu va fi sarcină de serviciu, se vor încasa aceiaşi bani, dar probabil se vor schimba persoanele care beneficiză de aceste avantaaje ilegale. Asta ar însemna că totul a fost o comanadă politică, pentru „rotirea cadrelor”, transmite COTAR.

COTAR cere verificarea tuturor adreselor pe care le-a înaintat MT, încă de acum zece ani, pentru a se constata veridicitatea neregulilor consemnate, în ultimii ani.

„Furtul se va ridica la 15 milioane de euro”

„Şi suntem siguri că banii însuşiţi ilegal se vor ridica la peste 15 milioane de euro. Cerem demisia imediată a tuturor celor implicaţi în devalizarea bugetului statului, prin aceste afaceri ilegale, anchetarea lor şi a tuturor celor implicaţi în formarea şi menţinerea acestor ilegalităţi, precum şi tragerea la răspundere a tuturor miniştrilor care s-au perindat de-a lungul timpului pe la acest minister, politicienilor care au permis aceste furturi, în ultimii 10 ani, fiind în cunoştinţă de cauză”, precizează COTAR.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Ungaria sfidează UE, afacerea uriașă pe care o face cu Rusia. Ce se întâmplă chiar...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mai mulți asistenți și medici au fost „vaccinați“ cu ser fiziologic, în loc de ser...
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
CTP a izbucnit nervos în direct la TV. Ce l-a dezamăgit nespus de mult, a...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului: A MURIT. Era tânără, frumoasă și talentată
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide