Raport: Buretele de pe stâlpii și tavanul din Colectiv nu era îmbibat cu substanțe inflamabile

Redactor:
Mihai Schiau
Raport: Buretele de pe stâlpii și tavanul din Colectiv nu era îmbibat cu substanțe inflamabile
Raportul realizat de Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) arată că buretele de pe tavanul și stâlpii din Clubul Colectiv NU era îmbibat cu substanțe inflamabile, așa cum s-a vehiculat în spațiul public. Potrivit expertizei judiciare, în urma unui experiment făcut în condiții similare celor din club, focul s-a propagat la fel de repede ca în seara tragediei, adică puțin peste un minut.

Conform raportului realizat de Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani, buretele cu care era căptușit tavanul Clubului Colectiv, precum și stâlpii din interior NU era îmbibat cu subtanțe inflamabile.

Potrivit documentului care numără 400 de pagini, experimentele efectuate în cadrul anchetei arată că viteza de propagare a flăcărilor a fost aproape aceeași ca durată ca și în cazul incendiului din club. Camerele de supraveghere demonstrează că incendiul s-a propagat într-un interval de un minut și 19 secunde, scrie b365.ro.

Conform unor surse judiciare, ancheta în cazul Club Colectiv ar putea fi finalizată la sfârșitul lunii februarie.

Specialiștii INSEMEX Petroșani au efectuat, pe 16 decembrie 2015, în laborator, o expertiză tehnică a condițiilor din clubul Colectiv, în încercarea de a determina cauzele și modul în care s-a produs incendiul din 30 octombrie 2015.

Simularea a fost efectuată la solicitarea Parchetului General, iar la experimentul judiciar a luat parte și directorul Institutului Național de Expertize Criminalistice, instituție cu care INSEMEX colaborează pentru finalizarea expertizei tehnice.

Directorul INSEMEX afirma, pe 16 decembrie, că în cadrul expertizei tehnice a fost efectuată o simulare ”la o porțiune semnificativă din clubul Colectiv’. Prin reproducerea evenimentului specialiștii au încercat să determine mecanismul de declanșare a incendiului și modul de propagare al acestuia.

Inițierea incendiului a fost efectuată cu un articol pirotehnic pe o porțiune semnificativă, reprodusă la scară reală ca în clubul Colectiv.

16 persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, din București, pe data de 30 octombrie 2015, se află în continuare internate în spitale din țară și din străinătate. Alte 63 de persoane și-au pierdut viața, de atunci până în prezent.

Inchide