Raportul ANPC despre băncile „mai rele decât Terente” a fost publicat. Cum s-a fâsâit bomba aruncată de premier

Raportul ANPC despre băncile „mai rele decât Terente a fost publicat. Cum s-a fâsâit bomba aruncată de premier
Publicat: 30/08/2017, 21:37

Prima problemă: raportul este doar o sinteză a unor controale făcute de ANPC de prin 2015 până prin iulie 2017, controale finalizate cu amenzi și cu recuperarea unor sume de bani, returnate clienților păcăliți de bănci, dar numele băncilor vinovate sunt protejate, neapărând în acest raport.

A doua problemă: controlul cerut insistent de premier, abia a început, de două zile și nu va fi gata mai devreme de o lună. Poate chiar mai mult.

„În perioada 27.11.2015 – 31.03.2016, s-a desfășurat o acțiune tematică de verificare a respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor la încheierea contractelor de credit de consum, cu sau fără ipotecă, de către societățile bancare”, și s-au dat niște amenzi, după cum scrie în sinteza raportului pe care o puteți consulta AICI,, pentru ca „în perioada 08.05.2017 – 16.06.2017, s-a desfășurat o altă acțiune tematică națională de verificare a respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor la încheierea contractelor de credit, cu sau fără ipotecă, de către instituțiile financiar nebancare, încheiate în intervalul 01.02.2017 – 05.05.2017”, finalizată și ea cu niște amenzi.

Mai mult, marele control demarat cu doar două zile în urmă, nu vizează, potrivit raportului, aspecte legate de cum „sunt furați românii”, cum s-a exprimat premierul Tudose,ci doar „verificarea respectării legislației privind activitățile de promovare și publicitate de către instituțiile de credit (web site-uri, reclame TV, pliante, etc.)”.

Premierul Mihai Tudose a cerut reprezentanților Ministerului Economiei să solicite ANPC să publice sinteza activităților de control făcută în sistemul bancar, susținând că „va fi o lectură frumoasă și interesantă pentru toată lumea”.

„O rugăminte mare către Ministerul Economiei… La mine a ajuns o sinteză a activităților de control făcută de ANPC în sistemul bancar. Dat fiind faptul că ANPC e în coordonarea dumneavoastră, vreau ca acest raport să fie pe site, public”, a cerut premierul Mihai Tudose în debutul ședinței de Guvern.

Reprezentantul Ministerului Economiei a răspuns afirmativ.

„Nu e nimic secret, că de asta l-a făcut, ca să știm ce e acolo. Nu l-am citit, dar dacă e așa de gros și frumos, cred că va fi o lectură frumoasă și interesantă pentru toată lumea, că nu e de uz intern”, a continuat Tudose.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase