Râurile care au făcut prăpăd ating debite asemănătoare o dată la 100-200 de ani

Râurile care au făcut prăpăd ating debite asemănătoare o dată la 100-200 de ani
Publicat: 30/07/2014, 10:59
Actualizat: 30/07/2014, 12:03

În urma precipitațiilor, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis marți o avertizare cod roșu de inundații pe râurile Gilort (județul Gorj), Lotru (județul Vâlcea), pe cursul superior al Oltețului și pe afluentul său Cerna (județele Gorj și Vâlcea), valabilă până miercuri, la ora 09.00.

Miercuri, hidrologii au extins codul roșu de inundații pe râurile Vedea și Cotmeana, în județele Olt, Teleorman și Argeș, noua avertizare fiind valabilă până joi, la ora 08.00.

Cotele de pericol au fost depășite marți în județele Vâlcea, Gorj și Vrancea, pe râurile Lotru (la stațiile hidrometrice Valea lui Stan și Mălaia), Voineșița (la stația Pichet), Olteț (la stațiile Nistorești și Oteteliș), Latorița (la stația Gura Latoriției), Olănești (la stația Râmnicu-Vâlcea), pe Bistrița (la stația Băbeni) și pe râul Cerna (la stația hidrometrică Cerna).

„Debitele înregistrate la stația Nistorești, de pe râul Olteț și la stația Râmnicu-Vâlcea, de pe râul Olanești, sunt debite care au probabilitate de revenire odata la 100-200 de ani”, ser arată într-un comunicat de presă al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR).

În județul Vâlcea, pe râul Lotru, echipele Apelor Române au luat măsuri de atenuare și tranzitare a viiturilor prin acumulările Vidra, Malaia și Brădișor. La stația Malaia a fost depășită cota de pericol cu 13 centimetri, iar la stația Valea lui Stan, cu 45 de centimetri.

Din cauza precipitațiilor cumulate înregistrate în zonă, s-a produs o alunecare de teren care a blocat albia râului Lotru, în aval de acumularea Brădișor, localitatea Saliștea. Pentru limitarea efectelor produse, echipele Apelor Romane, prin Sistemul de Gospodărirea Apelor Vâlcea, au intervenit cu oameni și cu un buldozer, un excavator și două camioane.

De asemenea, a fost inundat DN 7A, în zona localității Saliștea, iar localitățile aflate în aval de acumularea Brădișor (Saliștea, Pascoaia, Valea lui Stan și Brezoi) au fost sub supraveghere.

Lucrări hidrotehnice de apărare de mal au fost făcute în zona Novaci-Pociovalistea, dar lucrările principale de îndiguire au rezistat. Pe acest sector, echipele Apelor Romane au intervenit pentru diminuarea efectelor inundațiilor, stoparea eroziunilor și menținerea lucrărilor în stare de funcționare.

În aval de localitatea Robanești, pe Teslui, au fost inundate doar terenuri agricole, fiind evitată astfel inundarea gospodăriilor.

Pe râul Jiu, care a atins un debit de 950-1000 mc/s, a fost tranzitată viitura formată pe sectorul Răcari – Podari.

În județul Argeș, au fost atenuate viiturile de pe râul Arges și râul Doamnei, prin acumulările Vâlcele, Budeasa și Golești. Echipele Apelor Romane au intervenit în zona localității Bascov și au acordat sprijin populației, atât pentru evacuare, cât și pentru îndepărtarea efectelor produse de inundații, cu motopompe și personal de intervenție.

De asemenea, a fost semnalată depășirea capacității proiectate a digurilor pe râul Vedița din zona localității Colonești, județul Olt, apa trecând peste ele cu o lamă deversantă de circa 10 centimetri pe o lungime de aproximativ 1,5 kilometri pe ambele maluri. De asemenea, apa a trecut peste podul DN Pitești – Craiova.

Având în vedere caracterul rapid și efectele viiturilor formate pe râurile mici, ANAR a făcut un apel către populație să nu traverseze cursurile de apă aflate sub avertizare, să evite circulația pe podețe și punți și să respecte indicațiile reprezentanților Inspectoratelor pentru Situații de Urgență.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...