Războiul dintre Parchet și Ministerul Justiției continuă. „Dovada” lui Lazăr că Toader vrea să pună sub control procurorii

Războiul dintre Parchet și Ministerul Justiției continuă. „Dovada lui Lazăr că Toader vrea să pună sub control procurorii
Publicat: 09/12/2017, 18:43
Actualizat: 10/12/2017, 11:30

„Independența financiară este o componentă esențială a independenței Justiției, care nu trebuie să aibă niciun fel de dependență față de o altă putere a statului. Ministerul Public nu a fost niciodată dependent financiar de alte instituții, iar schimbarea acestei situații ar demonstra dorința de punere sub control a procurorilor”, transmite Parchet General, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție își manifestă îngrijorarea „cu privire la independența procurorului, ideea preluării gestionării bugetului Ministerului Public de către Ministerul Justiției însemnând o gravă atingere adusă acestei independențe”.

„Dacă ministrul justiției – om politic sau membru al unui guvern politic – devine ordonator de credite al bugetului Ministerului Public, se creează posibilitatea controlării activității procurorilor prin subfinanțarea sistemului, a unor structuri din cadrul acestuia sau direcționarea discreționară a resurselor financiare. Practic, cele trei bugete ale Ministerului Public – PÎCCJ, DNA, DIICOT – nu pot fi gestionate operativ împreuna cu cel al Ministerului Justiției, pentru că ar determina o sufocare financiară, respectiv, blocarea activității parchetelor. Invocarea faptului că Ministerul Justiției este ordonator de credite pentru bugetul instanțelor nu reprezintă un argument, în condițiile în care Consiliul Superior al Magistraturii și reprezentanții instanțelor de judecată au solicitat, în mod constant, gestionarea bugetelor instanțelor de către Înalta Curte de Casație și Justiție, invocând același considerent al independenței financiare”, se mai precizează în comunicat.

Parchetul precizează că Ministerul Public cunoaște nevoile financiare ale procurorilor, fiind „imperios” necesar ca gestionarea bugetului să fie făcută în continuare de această instituție.

Reacția vine după ce Tudorel Toader a declarat, sâmbătă, că „este de discutat dacă nu ar fi normal ca Ministerul Justiției să devină ordonator de credite și pentru bugetul procurorilor”. În prezent, bugetul este administrat de Ministerul Public.

„În condițiile în care avem un număr de judecători aproape dublu față de numărul procurorilor, în condițiile în care Ministerul Justiției este ordonator de credite doar pentru bugetul instanțelor, pentru o administrare unitară a activității judiciare, este de discutat dacă nu ar fi normal ca Ministerul Justiției să devină ordonator de credite și pentru bugetul procurorilor”, a declarat ministrul Justiției la Antena 3.

Toader a mai spus că proiectul privind modificarea legilor justiției preia „regula de rang constituțional, potrivit căreia, procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului justiției”, precizând că ministrul nu interferează în activitatea de urmărire penală

„Cu referire la cea de a doua afirmație a ministrului Justiției, precizăm faptul că, în ceea ce privește controlul activității procurorului în activitatea de urmărire penală, în legislația actuală există mecanisme de verificare și control care nu sunt considerate imixtiuni, spre deosebire de o eventuală intervenție a ministrului justiției”, care ar avea un astfel de caracter, a replicat PÎCCJ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
NOILE REGULI la care sunt obligaţi românii în Schengen. Se aplică din 31 martie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii