Răzbunarea lui Putin pe FSB pentru catastrofa din Ucraina. Doi şefi ai Serviciului 5, în arest la domiciliu

Răzbunarea lui Putin pe FSB pentru catastrofa din Ucraina. Doi şefi ai Serviciului 5, în arest la domiciliu
Vladimir Putin / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 11/03/2022, 18:51
Actualizat: 11/03/2022, 18:54

Doi şefi ai FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, au fost plasați sub arest la domiciliu, a dezvăluit un jurnalist rus de investigaţii, specializat în anchete despre serviciile secrete şi de spionaj ale Federaţiei Ruse.

„Putin pare să fie extrem de nemulţumit de activitatea FSB în Ucraina: el s-a dezlănţuit asupra Serviciului 5 SOiMS (departamentul de informaţii externe al FSB). Serghei Beseda, şeful acestui serviciu şi adjunctul său Boluh, au fost plasaţi sub arest la domiciliu, conform surselor pe care le am în acest serviciu”, a scris jurnalistul rus de investigaţii Andrei Soldatov pe Facebook.

Soldatov a spus că Serviciul 5 al FSB se ocupă de informaţii externe, având în responsabilitate şi Ucraina.

„Printre motivele represiunilor se numără deturnarea fondurilor alocate pentru munca subversivă şi sub acoperire în Ucraina, precum şi informaţii false cu bună ştiinţă despre situaţia politică din Ucraina”, notează jurnalistul.

Serghei Beseda conduce acest departament al FSB din 2009

Serghei Beseda este în fruntea acestui departament al FSB din 2009. Numele lui Serghei Beseda a apărut în legătură cu execuţia unor protestatari în timpul Euromaidanului din 2014. Beseda apare şi în baza de date a portalului ucrainean Myrotvorets.

Vladimir Putin a demis şi opt generali de vârf şi este „furios” pe FSB (fost KGB) după ce trupele sale au suferit o serie de înfrâangeri jenante în primele zile ale războiului din Ucraina, scrie Daily Mail. Putin acuză servicii de informaţii de acţiuni „defectuoase” şi pe generali de „strategii proaste”.

Oleksi Danilov, şeful consiliului de securitate al Ucrainei, a spus că „aproximativ opt” comandanţi ruşi au fost concediaţi de la începutul conflictului. Moscova se străduieşte să schimbe strategia după războiul său fulger a eşuat.

Șefii FSB au transmis informații eronate

Liderul rus este nemulțumit de şefii serviciului secret FSB pentru că i-au transmis informaţii care susţineau că Ucraina este slabă, plină de grupuri neonaziste şi că ar ceda uşor dacă ar fi atacată. Philip Ingram, expert în securitate şi fost ofiţer superior al serviciilor de informaţii britanice, a declarat pentru The Times că Putin este în mod evident „foarte furios” şi că dă vina pe agenţiile sale de informaţii. „El le învinovăţeste pentru că i-au dat informaţii care au dus la luarea deciziilor proaste în Ucraina”, a spus el. Din această cauză, Rusia a suferit pierderi mult mai mari decât se aştepta în atacul său, care dureaza de 16 zile.

Se pare că Moscova a anticipat o rezistenţă redusă atunci când a trimis forţe uşoare susţinute de lovituri aeriene pentru a cuceri obiective cheie în primele zile.

„Ştim care sunt acum planurile inamicului. Le-au schimbat puţin de la începutul războiului, pe care doreau să îl câştige în 2-3 zile şi să mărşăluiască spre Kiev. Acest lucru nu s-a întâmplat şi nu se va întâmpla niciodatî. Şi-au schimbat conducerea. Au îndepărtat din posturile lor aproximativ 8 generali pentru că nu şi-au îndeplinit sarcina. Acum au fost numiţi alţii noi. Înţelegem clar ce se întâmplă în Federaţia Rusă. Mai mult, pot spune că sunt disperaţi”, a declarat Danilov.

Nu este clar de ce informaţiile transmise de FSB au fost atât de proaste. Andrei Soldatov, care a monitorizat serviciile secrete rusesti timp de doua decenii, a declarat pentru The Times că o posibilitate este că serviciul nu mai funcţionează cum trebuie. Majoritatea agenţilor FSB sunt aduşi în serviciu pe pile sau pe criterii de rudenie, a spus el, şi sunt scoşi din şcolile obişnuite pentru a fi şcoliţi apoi în interiorul serviciului.

O altă cauză, a afirmat el, este că FSB a adunat informaţii bune, dar pur şi simplu s-a temut prea mult să-i spună lui Putin adevărul, şi-a modificat rapoartele pentru a-l linilti. „Problema este că este prea riscant pentru superiori să îi spună lui Putin ceea ce nu vrea să audă, aşa că îşi adaptează informaţiile. Adaptarea are loc probabil undeva între gradul de colonel şi cel de general în FSB”, a spus el.

Andrei Soldatov este un jurnalist rus expert în serviciile de informaţii şi autor al cărţii best-seller „Reţeaua Roşie”. Soldatov mai este co-fondator şi redactor al site-ului de investigaţii agentura.ru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului