RCS & RDS a depus plângere împotriva Ligii Profesioniste de Fotbal (LFP), la Consiliul Concurenței

RCS & RDS a depus plângere împotriva Ligii Profesioniste de Fotbal (LFP), la Consiliul Concurenței
Publicat: 29/05/2014, 17:28
Actualizat: 29/07/2014, 19:17

RCS & RDS a depus o plângere la Consiliul Concurenție împotriva Ligii Profesioniste de Fotbal (LFP), reprezentanții companiei susținând că vânzarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga 1 s-a făcut cu încălcarea legislației concurenței.

„Compania RCS & RDS nu a fost contactată de către Liga Profesionistă de Fotbal, de către reprezentanții posturilor de televiziune Look TV și Transilvania Live sau de către reprezentanții firmei Intel Sky Broadcast”, se arată într-un comunicat remis gândul.

De asemenea, reprezentanții companiei au precizat că RCS & RDS nu a virat nicio sumă de bani, nu a semnat niciun contract și nu se află în negocieri sau discuții cu Liga Profesionistă de Fotbal, cu niciuna dintre televiziunile sau cu firma mentionată mai sus.

Astfel, RCS & RDS a calificat drept false informațiile apărute anterior în presă.

Televiziunile generaliste Look TV și Transilvania Live au anunțat, pe 2 aprilie, într-un comunicat remis agenției MEDIAFAX, că au încheiat un memorandum de înțelegere cu Intel Sky Broadcast Ltd. privind difuzarea în direct a meciurilor de fotbal din campionatul Liga I și Cupa Ligii.

Conform comunicatului respectiv, societatea Transilvania Look S.A., care deține licența audiovizuală a televiziunii Look TV, și societatea NCN Studio TV S.A., care deține licența Transilvania Live, au semnat o înțelegere (Memorandum of Understanding) cu Intel Sky Broadcast Ltd., compania care a semnat, în data de 4 martie 2014, contractul de cesiune de drepturi mass-media prin care Intel Sky Broadcast Ltd a achiziționat de la Liga Profesionistă de Fotbal drepturile comerciale de mass-media privind meciurile de fotbal din cadrul Campionatului Liga I pentru perioada 2114 – 2019 și din cadrul Cupei Ligii pentru perioada 2015 – 2019.

Potrivit memorandumului de înțelegere semnat, Intel Sky Broadcast Ltd. va dobândi dreptul de proprietate asupra societăților Transilvania Look S.A. și NCN Studio TV S.A., iar cei doi radiodifuzori vor primi drepturile aferente difuzării în direct, dar și pentru înregistrări, rezumate, difuzare online și pe mobil a meciurilor de fotbal din Campionatul Liga I și din Cupa Ligii.

Totodată, potrivit comunicatului, Transilvania Look S.A. și NCN Studio TV S.A. au fost împuternicite să inițieze negocieri cu distribuitorii de servicii de programe audiovizuale (indiferent de tipul de rețele folosite – cablu sau acces prin satelit) cu privire la condițiile în care se va efectua în viitor retransmisia televiziunilor Look TV și Transilvania Live.

Liga Profesionistă de Fotbal a anunțat, pe 4 martie, semnarea unui parteneriat media pe cinci ani cu firma Intel Sky Broadcast din Malta, având ca obiect comercializarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga I. Conform contractului, Liga Profesionistă de Fotbal va încasa anual de la Intel Sky Broadcast suma netă de 27,5 milioane de euro pe sezon în cei cinci ani.

Președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, a declarat, pe 19 martie, într-o conferință de presă, că, până la data de 15 mai, se vor cunoaște posturile de televiziune care vor transmite partidele din sezonul 2014-2015 al Ligii I. El a menționat că firma Intel Sky Broadcast, căreia LPF i-a cedat drepturile TV pe următorii cinci ani pentru valorificare, negociază deja cu mai multe posturi TV. „După discuțiile noastre, până în data de 15 mai, se cunoaște numele televiziunilor care vor transmite partidele din Liga I. Din ce date avem, se discută cu mai multe televiziuni la momentul acesta. Din punctul meu de vedere, aș prefera ca meciurile să fie transmise de doi-trei cabliști, dar să fie difuzate și pe internet”, a precizat Iorgulescu.

Acesta a afirmat că a citit în presă faptul că posturile Look TV și Transilvania Live, care aparțin finanțatorului CFR Cluj, Arpad Paszkany, ar putea transmite partide din Liga I. Întrebat dacă are informații certe despre acest lucru, Iorgulescu a explicat că este posibil ca aceste două televiziuni să fie vândute de Paszkany către firma Intel Sky Broadcast. „Am văzut și eu în presă informații despre aceste două televiziuni și m-am informat și eu puțin. Nu am prea multe date, dar se pare că domnul Paszkany ar vinde aceste televiziuni către firma respectivă (firma Intel Sky Broadcast, n.r.)”, a precizat atunci Gino Iorgulescu.

Pe de altă parte, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat, în ședința din 13 mai, mai multe documente de la societatea Transilvania Look S.A., care deține licența audiovizuală a televiziunii Look TV, și de la societatea NCN Studio TV S.A., care deține licența Transilvania Live. Cele două societăți au solicitat CNA acordul de principiu pentru a-și modifica acționariatul, în sensul intrării în acționariatul lor a Intel Sky Broadcast Ltd. din Malta. Societățile care dețin licențe audiovizuale au obligația să notifice CNA în legătură cu orice modificare apărută în licență, în conformitate cu legislația audiovizualului.

În urma acestor modificări, acționarii NCN Studio TV S.A. sunt Intel Sky Broadcast Ltd. (99,4051%) și Mariana Mureșan (0,5949%), iar acționarii Transilvania Look S.A. sunt Intel Sky Broadcast Ltd. (99%) și Arpad Paszkany (1%).

De asemenea, cele două societăți au notificat CNA că au decis să renunțe la regimul „must carry” începând cu data de 1 iulie 2014 și vor solicita tarife pentru retransmisie din partea cabliștilor.

Look TV și Transilvania Live se află pe lista televiziunilor „must carry”, care sunt obligatorii la retransmisie pentru toți cabliștii din România, în conformitate cu Legea audiovizualului. Look TV se află pe locul 21 pe această listă, iar Transilvania Live se află pe locul 26, conform documentului publicat pe site-ul Consiliului Național al Audiovizualului.

Lista „must carry” se aplică doar operatorilor de cablu, nu și platformelor de satelit (DTH). Televiziunile incluse în această listă, care a fost publicată de CNA pe 4 februarie 2014, s-au declarat libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare.

RCS&RDS este una dintre cele mai importante companii de pe piața serviciilor de televiziune prin cablu și satelit din România. În ultimii ani, RCS&RDS și-a dezvoltat propriile televiziuni. Astfel, în prezent compania deține televiziunea de știri Digi 24 HD (cu stațiile aferente din teritoriu), televiziunile de filme Digi Film, televiziunile de sport Digi Sport, dar și televiziunile de documentare Digi Animal World, Digi Life și Digi World (cu variantele „secundare” Animal World Channel, Life Channel și World Channel). De asemenea, RCS&RDS este acționar la posturile muzicale Music Channel, H!T Music Channel și UTV.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers