Reacția ambasadorului Ion Jinga din The Guardian, după ce Daily Mail a publicat un interviu cu „Rudi, un țigan rom din România”

Reacția ambasadorului Ion Jinga din The Guardian, după ce Daily Mail a publicat un interviu cu Rudi, un țigan rom din România
Publicat: 18/02/2014, 14:43
Actualizat: 06/02/2019, 20:20

Ambasadorul scrie în acest articol, intitulat „Românii nu recunosc acest stereotip despre furt și nici britanicii”, că „The Daily Mail l-a transformat pe «Rudi» într-un reprezentant al romilor români – dați-mi voie să vă completez lacunele despre oamenii, cultura și economia noastre”, reacționând astfel față de un interviu acordat tabloidului de către „Rudi”, „un tânăr exuberant în vârstă de 28 de ani”, prezentat ca trăind din ajutoare în zona Nottingham.

Tânărul a declarat pentru tabloid că este un „țigan rom din România” și că înainte să vină în Marea Britanie, în urmă cu trei ani, și-a încercat norocul în alte opt țări, scrie ambasadorul. „Mi-am croit cale furând din buzunare, furând și comițând alte infracțiuni minore. Am fost încarcerat sau arestat de către poliție în Norvegia, Finlanda, Suedia, Spania, Italia, Franța, Austria și Germania înainte să ajung aici”, îl citează diplomatul. Jinga critică publicația, reproșându-i că jurnalistul îl consideră pe Rusi mai credibil decât Agenția britanică de frontieră în privința numărului de români care vin în țară.

Jinga citează, de asemenea afirmațiile tânărului, care a declarat pentru The Daily Mail că „sistemul vostru de ajutoare este o nebunie. Este ca și cum ai găsi un sac plin cu bani aruncat, iar dacă îl ridici nimeni nu spune nimic” și că a părăsit România „din cauză că autoritățile refuză să nea dea locuri de muncă”. El subliniază că tânărul nu a fost prea interesat să-și găsească un loc de muncă în Marea Britanie, optând să primească ajutoare, după ce a vândut metal sau a efectuat decorațiuni cu scopul de a obține acces la ajutoare.

„Faptul că locuiește în Marea Britanie de trei ani confirmă ceea ce am spus în mai multe rânduri, și anume că cei care au vrut să emigreze sunt deja aici și că restricțiile impuse pe piața muncii nu au fost un obstacol în exercitarea dreptului la liberă circulație în UE”, comentează ambasadorul. El subliniază că inclusiv „țiganii romi” au acces egal, ca toți românii, la un loc de muncă în România, că românii resping cultura lui „a primi ceva fără să faci nimic” și că Rudi nu a intenționat să muncească în niciuna dintre țările în care a fost.

„Persoana intervievată de către The Daily Mail nu este cu siguranță reprezentativă pentru românii care trăiesc în Marea Britanie, marea majoritate contribuind în mod substanțial la buget”, mai scrie Jinga, adăugând c㠄«exuberantul Rudi» nu este reprezentativ (nici) pentru romi, mulți dintre ei muncind din greu pentru a-și câștiga traiul și nu sunt implicați în activități infracționale”.

Jinga denunță, în continuare „mitul turismului pentru ajutoare”, argumentând, între altele, că Guvernul român a creat în 2013 aproximativ 100.000 de locuri de muncă, economia românească crește rapid – „cu 5,2% din PIB în ultimul trimestru din 2013” -, „salariile cresc, nu la același nivel ca în Marea Britanie, dar prețurile sunt mai mici în România, casele sunt mai accesibile, mâncarea este organică, iar soarele strălucește mai mult timp decât în alte părți ale Europei”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunţul dimineţii! Este vorba despre Florin Piersic
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Halucinant! Victimele accidentului de la 2 Mai, învinovăţite pentru că au fost ucise de Vlad...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
8 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale. Vreme...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Ioana Ancuța Popoviciu, judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu, continuă seria gafelor. A întrebat-o pe...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă o Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Putin a dat ORDIN. Militarii ruşi se RETRAG. Decizia zilei de 9 mai
Camelia Mitoreșu, amintiri cu Florin Piersic. Cum l-a făcut gelos Gică Petrescu
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
De ce câinii se miros reciproc atunci când se întâlnesc?