Reacția fostului șef al magazinului Profi, după ce ministrul Irimescu a spus că „România este o piață de mâna a zecea în care se aduc produse expirate”

Publicat: 31/03/2016, 20:42

„Acest ministru vorbește în cunoștință de cauză. Nu cred că ministrul Agriculturii ar fi ieșit pe post să declare aceste lucruri dacă nu ar avea ca și suport niște dovezi clare. Mă face să cred că aceste lucruri au fost confirmate de către unele instituții care deja au făcut verificări corecte, nu ca la Arad. La Arad totul s-a mușamalizat de către unele instituții pentru că i-au informat dinainte. Cum vă explicați că DSV-ul a fost informat de către mine vineri, prin sesizarea pe care am făcut-o eu cu colegii mei și după aia, au fost în control abia la începutul săptămânii. De ce nu s-au dus vineri? Ei pot controla magazinele inopinat, inclusiv noaptea. Nu au făcut acest lucru pentru că au știut că trebuie să ia legătura cu cei de la Profi în special și i-au pus să facă curat”, a declarat Ciprian Gabor, fostul șef al unui magazinul Profi din Arad.

Pe de altă parte, reprezentanții lanțului de magazine îl acuză pe Gabor că a făcut multe falsuri în interiorul companiei.

„Din păcate Profi și nu numai Profi, atât retailerii cât și producătorii locali de carne sunt afectați de niște declarații mincinoase ale unui fost șef de magazin Profi, o persoană care a fost într-o anchetă internă, a fost suspendat înainte de toate declarațiile, o persoană care și-a falsificat documentele pentru angajare, care a făcut multe falsuri în interiorul companiei, a adus prejudiciu prin manipularea inventarelor de zeci de mii de lei și care a încercat să afilieze mai mulți oameni în jurul lui, promițându-le sume importante de bani. Există declarația , aproape jumătate din cei care au fost atrași de el în această mișcare, care au recunoscut că au primit propuneri de sume importante de bani ca să poată să semneze aceste declarații. La fel avem persoane care au spus că li s-a pus în față o declarație. A semnat pagina 2 fără să poată să citească , a citit-o după două zile după ce a fost depusă a ajuns în posesia acestei declarații și de aceea s-a răzgândit pentru că și-a dat seama de calomniile și de declarațiile mincinoase”, a declarat Călin Costinaș, director general adjunct Profi.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, într-un interviu pentru Ziarul Financiar, că „în România sunt cazuri în care salamul se spală cu oțet și se pune iar în vânzare. România este o piață de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate”.

Producătorii locali spun că nu este o surpriză să audă de la ministrul Agriculturii că în România sunt aduse produse expirate sau aproape de termen pentru a fi distribuite pe piață, însă reprezentanții supermarketurilor spun că nimeni nu și-ar asuma așa ceva fiindcă și-ar pierde clienții.

„În primul rând trebuie să spun că sunt surprins că un ministru al Agriculturii are astfel de date și nu vedem deja și arestări. Cum să aduci alimente expirate și cum să falsifici produse alimentare făcând chestii din astea? Nu știu de unde are aceste date, și eu am informații că se întâmplă astfel de lucruri, tiruri întregi cu marfă expirată în alte țări sunt aduse în România și aici se practică astfel de lucruri, dar nu am cum să probez aceste informații. Cred că autoritatea statului ar trebui să verifice și să depisteze astfel de cazuri. Aici, cu toate că nu sunt de acord cu ministrul Agriculturii pe foarte multe subiecte, aici pot spune că da, într-adevăr, am și eu astfel de informații, iar noi, ca stat, trebuie să luăm cele mai severe măsuri să stopăm aceste lucruri”, a declarat pentru MEDIAFAX Costel Caraș, fermierul care în 2013 a aruncat în câmp 8.000 de litri de lapte în semn de protest pentru că nu mai are cui să îl vândă de la izbucnirea scandalului laptelului contaminat cu aflatoxină.

El a mai spus că peste 60% din piața României nu mai este a românilor și că toată piața serioasă este stăpânită de firme multinaționale care dețin marile lanțuri. „Foarte curând, noi o să fim în genunchi, toată țara va fi terminată și nu vom putea face altceva decât să aducem mâncare din import pentru că dacă distrugem agricultorul român, el nu se va mai apuca de agricultură în vecii vecilor”, a atras atenția Costel Caraș.

La rândul său, Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, spune că trebuie doar să vedem ce se întâmplă pe piață pentru a ajunge la o concluzie.

„Cum credeți că pot veni produsele mai ieftin de afară, știind prea bine care sunt costurile reale. Cum credeți că ne-au invadat cu carne de porc piața? Noi asigurăm în momentul de față 30% din piața cărnii de porc, dar firmele sunt aproape de faliment. Am putea acoperi aproape 100%, dar ne-au omorât piața cu carnea de porc venită din afară care se vinde la niște prețuri derizorii. Cum vă explicați? Vinde producătorul acela în pierdere? Sunt convins că ministrul are datele. (…) Dacă te duci afară, uitați-vă la ce prețuri e carnea de porc, în Belgia e între 8-10 euro. Aceeași carne, la noi o găsești între 3-4 euro, carne importată din străinătate. Cum vă explicați? Și carnea asta e produsă acolo, la noi se adaugă și costul de transport”, a spus Laurențiu Baciu pentru MEDIAFAX.

Reprezentanții supermarketurilor spun că afirmațiile ministrului Agriculturii nu au nicio bază.

„Ce pot să comentez când un ministru al Agriculturii face astfel de declarații? Vă dați seama că nimeni nu ar putea să-și permită luxul să-și piardă clienții, nimeni nu-și poate permite să pună astfel de produse pe piață. Efectiv sunt fără grai. Nu știu nimic despre ceea ce spune ministrul. ANSVSA-ul și ANPC-ul vin și fac controale, noi suntem consiliați unde se greșește. Controlul e un lucru bun, îți arată unde greșești și cum poți remedia. Nimeni nu lasă zone din acestea sensibilie necontrolate. La nivel de rețele comerciale, numărul producătorilor români este în creștere și a crescut an de an și asta pentru că piața cere”, a declarat Florin Căpățână, vicepreședinte Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRC).

Însă, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România Laurențiu Baciu spune că supermarketurile nu și-ar pierde clienții fiindcă aceștia nu pot constata calitatea cărnii. „Trebuie un examen de specialitate, câți din țara asta am putea constata? Ți-ar trebui laborator, cunoștiințele necesare de a afla dacă marfa e bună sau nu. Pe asta mizează. Cine-i controlează? Dacă vorbim de organele de control din România, aici mă abțin”, a mai spus Baciu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Lacul din România, cu apa cea mai pură. Are proprietăți miraculoase
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu