Reacția Patriarhului Daniel, după ce a aflat că Guvernul nu mai dă bani pentru biserici

Reacția Patriarhului Daniel, după ce a aflat că Guvernul nu mai dă bani pentru biserici
Publicat: 05/12/2015, 16:23
Actualizat: 07/12/2015, 20:21

Întrebat, după ce a sfințit capela de la Penitenciarul Jilava, ce le transmite celor care spun că biserica ar putea fi un bun Moș Nicolae pentru bugetul de stat, Patriarhul Daniel a răspuns: „Da, noi am spus de mai multe ori că suntem de acord nu numai să impoziteze veniturile, ci să și renunțăm la salariile de la stat dacă ni se dă înapoi ceea ce în mod abuziv a luat statul ca proprietăți”.

PF Daniel a afirmat că Biserica Ortodoxă Română nu vrea să stea „cu mâna întinsă la stat tot timpul”, dar trebuie ca statul să dea înapoi ceea ce a fost luat de la Biserică.

„Deci, noi nu avem nevoie să stăm cu mâna întinsă la stat tot timpul, dar statul să ne dea înapoi ceea ce a luat ca fiind donații date bisericii în mod liber. Când se face echilibrul acesta, nu mai avem nevoie de salarii de la stat și nici de celelalte”, a mai spus PF Daniel.

În 2016, Guvernul nu intenționează să aloce niciun leu pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea de biserici existente, conform proiectului de buget pe 2016, prezentat de Ministerul Finanțelor. Măsura vine după ce, în 2014 și 2015, guvernul condus de Victor Ponta a alocat în total 325 milioane de lei (peste 72 de milioane de euro) pentru biserici.

Secretariatul de Stat pentru Culte, din subordinea Secretariatului General al Guvernului, are prevăzut 0 lei la bugetul pe 2016 pentru acest capitol de construire și modernizare a bisericilor, inclusiv pentru sprijinirea activităților și funcționării bisericilor. În 2014, acest capitol bugetar beneficiase de 148 milioane de lei, iar în 2015, de 177 milioane de lei. Pentru 2017, este previzionată o alocare bugetară mult mai mică, de doar 12 milioane de lei.

În proiectul de Lege a bugetului de stat pe 2016 este prevăzut că se asigură sprijin lunar la salarizare pentru personalul clerical angajat în unitățile cultelor recunoscute. Astfel, în proiect sunt prevăzute sumele pentru contribuția statului la salarizarea personalului de cult, respectiv 315.084.000 leri, în crește de la 278.298.000 de lei execuția preliminată din acest an.

De asemenea, proiectul prevede și sprijinirea de către stat a așezămintelor religioase românești din afara granițelor țării – cu 12.972.000 lei, precum și finanțarea Schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos, cu 1.250.000 de lei.

Potrivit documentului sinteză privind politicile și programele bugetare pe termen mediu ale ordonatorilor principali de credite pentru anul 2016 și perspectiva 2017-2019, Secretariatul de Stat pentru Culte are ca obiective prioritare în 2016: sprijinirea construirii și finalizării unor lăcașuri de cult; sprijin financiar pentru salarizarea clerului; susținerea cultelor în derularea unor programe sociale, educaționale, caritabile de orientare socio-profesională și formare continuă, în cooperarea cu autoritățile publice; sprijinirea unor activități de restaurare a spațiului eclezial pentru promovarea și punerea în valoare a monumentelor istorice aflate în proprietatea cultelor; sprijinirea comunităților religioase de peste hotare; promovarea pluralismului religios și a dialogului intereligios și monitorizarea respectării legislației naționale și internaționale în domeniul libertății religioase.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Pâinea cu maia, izvor de sănătate. Ce sortiment trebuie evitat
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului