Reacția VIOLENTĂ a torționarului Alexandru Vișinescu, când l-am întrebat de moartea lui Ion Mihalache: „Probabil a murit de bătrânețe. Nu am pe conștiință niciun mort”. VIDEO

Reacția VIOLENTĂ a torționarului Alexandru Vișinescu, când l-am întrebat de moartea lui Ion Mihalache: „Probabil a murit de bătrânețe. Nu am pe conștiință niciun mort. VIDEO
Publicat: 10/08/2013, 13:55
Actualizat: 29/04/2015, 20:30

La mai bine de la o săptămână după ce pe numele său a fost depusă o plângere penală pentru omor deosebit de grav, torționarul Alexandru Vișinescu a vorbit cu reporterii gândul și știrileprotv. Fostul comandant al penitenciarului de la Râmnicu Sărat a devenit din nou violent în fața camerei de filmat. Alexandru Vișinescu a declarat că are conștiința împăcată și că nu a torturat și bătut pe nimeni. Întrebat în ce condiții a murit liderul PNȚ Ion Mihalache, fostul comandant de la Râmnicu Sărat a declarat că „probabil a murit de bătrânețe”. Testimonialele deținuților politici de la Râmnicu Sărat arată însă că Mihalache era bătut constant de către comandantul Vișinescu.

„Am conștiința împăcată. Nu am bătut pe nimeni”, a declarat Vișinescu pentru Gândul. Vișinescu a precizat că este dipus să se prezinte în fața procurorilor și să răsundă pentru faptele sale. „Merg la Parchet și dau declarație”, a adăugat Vișinescu

Întrebat de condițiile din penitenciar, Vișinescu a precizat din nou că el respecta ordinele venite „de sus”. Când a fost întrebat de moartea lui Ion Mihalache, acesta a declarat că „a murit probabil de bătrânețe”. „Eu i-a dus corpul la Topoloveni. Eu l-am dezhumat li l-am dus. Nu l-am bătut”, a mai spus Vișinescu.

În schimb, Alexandru Vișinescu spune că Ion Diaconescu a mințit când a spus că a fost închis la penitenciarul de la Râmnicu Sărat. „Nu a fost la Râmnic. Nu există documente”, susține fostul torționar.

El este însă contrazis de dosarul de penitenciar al lui Ion Diaconescu, care arată fără dubii că acesta a fost încarcerat la Râmnicu Sărat. Există chiar și dispoziții prin care Ion Diaconescu era pedepsit, aceste dispoziții fiind semnate chiar de către Alexandru Vișinescu.

MĂRTURIA LUI ION DIACONESCU DESPRE VIȘINESCU

Multe din relatările foștilor deținuți de la Râmnicu Sărat arată că cei închiși acolo erau înformentați. La întrebarea gândul „Sunteți acuzat că i-ați înfometat, că mureau de foame”, Vișinescu a răspuns astfel: „Foarte bine”.

Gândul, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc, publică, în cadrul unui proiect media în premieră pentru România, profilul complet al torționarului Alexandru Vișinescu. IICMER a depus marți, 30 iunie, o plângere penală pe numele acestuia în care este acuzat de omor de osebit de grav. Printre vitimele care i se impută lui Vișinescu este și fostul lideri țărănist Ion Mihalache care a decedat la Râmnicu Sărat în urma torturilor aplicate de fostul comandat acum un pensionar fericit și liniștit.

Cine este Alexandru Vișinescu

Alexandru Vișinescu a fost comandant al Penintenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 și până la desființarea închisorii, in 1963, fiind și ultimul comandant al închisorii în care a sfârșit, în urma torturilor, Ion Mihalache.

Alexandru Vișinescu, care acum trece drept un bătrânel jovial, a intrat în istorie cu mult înainte de episodul Râmnicu Sărat. „Faptele lui Alexandru Vișinescu pot fi încadrate în infracțiunea de omor deosebit de grav, săvârșit prin cruzimi și asupra mai multor persoane, prevăzută de art. 176 alin. 1 lit. a și b din Codul Penal Român”, se arată în sesizarea penală înaintată de IICCMER către Parchetul General.

Cu toate că au trecut 50 de ani de la faptele de care este acuzat Vișinescu, juriștii IICCMER susțin că termenul de prescripție al infracțiunilor nu poate fi luat în considerare. Potrivit sesizării, autoritățile comuniste au împiedicat cercetarea și trimiterea în judecată a torționarilor precum Alexandru Vișinescu, astfel că, din punct de vedere legal, el încă poate fi tras la răspundere pentru infracțiunile de omor deosebit de grav.

Mărturiile despre torturarea deținuților politici de la Râmnicu Sărat au fost făcute publice de către câțiva dintre supraviețuitorii acestei închisori. Alexandru Vișinescu este acuzat de asasinarea lui Ion Mihalache. Ion-Ovidiu Borcea, lider al PNȚ și deținut politic la Râmnicu Sărat, l-a acuzat public pe Vișinescu de moartea lui Mihalache. Într-un interviu consemnat de Cicerone Ionițoiu, Ion-Ovidiu Borcea spune cu subiect și predicat că fostul comandat al penitenciarului este vinovat de moartea dizidentului Mihalache.

Condițiile inumane de la Râmnicu Sărat au fost povestite în detaliu de către Ion Diaconescu, unul dintre ultimii seniori ai PNȚ, stins din viață în 2011. Într-un interviu acordat lui Cosmin Budeancă, cercetător în cadrul IICCMER, Ion Diaconescu a rezumat astfel condițiile de detenție de la Râmnicu Sărat: „Bătăi și terorizări fizice, care – la fel frigul și foamea – au fost generale. Bătăile erau pe categorii, pă… și nu permanente, să-nțelege. Apoi, izolarea. Izolarea fantastică – să trăiești ca-ntr-un mormânt. Și mai a fost și promiscuitatea, care… mă rog, este reprezentată prin acele tinete care stăteau în mijlocul celulelor și-așa mai departe”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Noi scumpiri la pompă. Prețul benzinei a crescut
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine