REACȚIE. Traian Băsescu, despre criminalul incendiator din Mehedinți: Magistratul nu este pus acolo să te țină în pușcărie câte zile ai! Problema cred că e la penitenciar

Redactor:
Alexandra Mortu
REACȚIE. Traian Băsescu, despre criminalul incendiator din Mehedinți: Magistratul nu este pus acolo să te țină în pușcărie câte zile ai! Problema cred că e la penitenciar
Traian Băsescu, despre criminalul incendiator din Mehedinți: Magistratul nu este pus acolo să te țină în pușcărie câte zile ai! Problema cred că e la penitenciar / Sursă FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto

Traian Băsescu, fostul președointe al României, a susținut despre cazul criminalului eliberat care ulterior a incediat o adolescentă că vina nu este a judecătorului care a dispus repunerea acestuia în libertate, întrucât decizia a fost luată în baza unor recomandări pozitive.

De asemenea, Traian Băsescu a explicat și de ce judecătorul nu putea să ignore dovezile și să dispună eliberarea acestuia, precizând că decizia a fost luată în baza unor recomandări și a unui raport întocmit de autorități.

Traian Băsescu, despre cazul criminalului din Mehedinți: „Magistratul nu este pus acolo să te țină în pușcărie câte zile ai!”

„Magistratul a avut în față un dosar de bună purtare al pușcăriașului, a avut, cu certitudine, recomandările comisiei în față. Magistratul nu este pus acolo să te țină în pușcărie câte zile ai. Dacă autoritățile desemnate să aprecieze purtarea observată de-a lungul timpului a unui condamnat, cum că poate fi eliberat, judecătorul, în principiu, nu are de ce să-l țină pe acel om în continuare, în pușcărie”, a explicat Traian Băsescu, potrivit B1TV.

„Este clar că judecătorul a avut niște bune recomandări în dosar”

Fostul președinte al României consideră că vina pentru eliberarea lui Ion Turnagiu, bărbatul care a incendiat-o pe adolescenta din Mehedinți după ce aceasta depusese plângere la Poliție împotriva acestuia pentru agresiune și viol, o poartă mai degrabă autoritățile de la penitenciarul în care fusese incarcerat bărbatul deoarece acestea i-au făcut recomandări bune.

„Deci cred că problema o avem la penitenciar, și nu la magistrat. Magistratul a avut un dosar cu recomandări foarte bune, nu cred că problema este la magistrat. E ca și cum magistratul are în față declarațiile a cinci martori că ai jefuit o casă. Sigur că el o să-i creadă pe cei cinci martori după ce îi audiază. La fel s-a întâmplat și cu acest nenorocit care a fost eliberat condiționat. (…) Înțeleg că au fost cinci victime într-un jaf. Cine știe condițiile în care s-a produs acel jaf. Poate a fost viața lui contra vieții celorlalți. (…) Nu sunt eu omul care să-i apere cu orice preț pe judecători, dar este clar că judecătorul a avut niște bune recomandări în dosar”, a mai precizateuroparlamentarul PMP.

Procurorul general cere verificări ample în cazul fetei incendiate

Procurorul general al României, Gabriela Scutea, a cerut un control la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vânju Mare, unde a ajuns plângerea fetei de 17 împotriva criminalului eliberat condiționat care a aruncat cu benzină pe ea și i-a dat foc.

Cu toate că minora făcuse plângere împotriva recidivistului care o violase cu câteva zile înainte, procurorii nu au luat nicio măsură împotriva lui, iar acesta a comis fapta care a adus-o pe fată la un pas de moarte.

„Indiferent de vârsta persoanei vătămate, luarea în mod imediat a tuturor măsurilor investigative specifice anchetării infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale este imperativă”, atrage atenția procurorul general Gabriela Scutea.

Pentru un cadru complet al constatărilor și pentru realizarea atribuțiilor de conducere a activității poliției judiciare, șefa Parchetului general a solicitat și IGPR efectuarea verificărilor la nivelul subunităților acestuia.

 

 

Inchide