Reacții la NOUL COD RUTIER: „La orice colț de stradă auzi că nu iei carnetul dacă nu dai 100 de euro. Cu aceste camere video se va elimina acest folclor”

Reacții la NOUL COD RUTIER: „La orice colț de stradă auzi că nu iei carnetul dacă nu dai 100 de euro. Cu aceste camere video se va elimina acest folclor
Publicat: 24/05/2013, 16:52
Actualizat: 27/06/2013, 14:23

Modificările la Codul Rutier, propuse marți de Ministerul Afacerilor Interne, au implicații și asupra școlilor de șoferi și a viitorilor posesori de permise de conducere. Una dintre propuneri vizează instalarea de camere video pe mașinile de examen, care să înregistreze tot ce se întâmplă în timpul testării pe traseu. Directorii a două dintre cele mai importante școli de șoferi din București susțin că propunerea este o idee foarte bună, care va elimina suspiciunile de corupție și de subiectivitate care înconjoară examenul pentru permis auto.

Modificarea Codului Rutier prevede ca atât proba teoretică, cât și proba practică de traseu a examenului pentru permisul auto să fie înregistrate video și audio, pentru „asigurarea și verificarea legalității examenului”. Înregistrările vor fi stocate cel mult un an de la data realizării, de către Serviciul de Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor și la ele vor avea acces doar polițiștii de la aceste servicii.

Marius Cornel Teodorescu, patronul școlii de șoferi „TEO”, spune că propunerea are dublu tăiș, dar că în principiu „este o idee foarte bună”.

Cine are ceva împotriva camerelor de înregistrat are ceva de ascuns. Eu voi instala camere, pentru că nu vreau să depindă promovabilitatea de subiectivitatea examinatorului, în condițiile în care școlile de șoferi sunt obligate să aibă promovabilitate de cel puțin 60%”, a explicat pentru gândul Marius Teodorescu.

Partea de care se teme Teodorescu este ca totul să nu se transforme într-o „afacere a unui șmecher, de la care să se achiziționeze aceste camere video„. „Suntem pățiți, s-a mai întâmplat cu acel soft pe care școlile de șoferi au fost obligate să-l achiziționeze. A fost autorizat un singur soft, care costa 2.000 de euro, deși existau pe piață programe de 10 euro„, spune Marius Teodorescu.

Mircea Grigore, directorul școlii de șoferi Autogeneral susține și el inițiativa. „Este o idee foarte bună, pentru că în momentul de față nu ai cum să rezolvi o contestație. Eu spun că am mers bine pe traseu, polițistul spune că nu. Nu ai nicio probă, să vezi cum s-a desfășurat examenul. Elevul spune: mi-a dat comenzi greșite, a țipat la mine, a încercat să mă încurce. Cum rezolvi o astfel de contestație?„, explică Mircea Grigore, pentru gândul, de ce camerele video vor elimina o mare parte din suspiciunile privind examenul auto.

Corupția de la examinare este o altă cauză importantă pentru care a fost propusă această măsură, mai spun reprezentanții școlilor de șoferi, care au colaborat, alături de Poliția Rutieră, la elaborarea acestor propuneri de modificare a Codului Rutier.

La orice colț de stradă auzi că nu iei carnetul dacă nu dai 100 de euro. Cu aceste camere video se va elimina acest folclor. E un mit sau nu este un mit, vom vedea„, spune Marius Teodorescu, pentru gândul.

Mircea Grigore consideră că acest sistem de supraveghere video ar urma să fie implementat în 6 luni până la un an. Chiar dacă această modificare va implica costuri suplimentare pentru școlile de șoferi, cei doi șefi sunt pregătiți să și le asume, știind că astfel examinarea auto va deveni transparentă.

Metoda Stroe de examinare a motocicliștilor: „Examinatorii sunt ca niște domnișoare, le-o fi fost frică”

În urmă cu două săptămâni, ministrul de Interne Radu Stroe a propus un ordin prin care să modifice examinarea pentru obținerea permisului de conducere. Printre propuneri se număra și schimbarea examinării practice pentru motocicliști. Astfel, examenul pe traseu ar urma să se desfășoare cu examinatorul pe motocicletă, în spatele elevului care conduce motocicleta. În paralel, pe stradă, ar urma să se deplaseze o mașină în care să se afle polițistul examinator și un alt angajat al școlii de șoferi, care să conducă mașina. Comunicarea dintre toți cei implicați ar urma să se realizeze prin căști de transmisie.

Această desfășurare de forțe pentru examenul de carnet categoria A nu i-a luat pe nepregătite pe cei de la școlile de șoferi, însă este considerată „o aberație”.

Este o mare aberație. Nu există nicăieri în comunitatea europeană așa ceva, suntem cobai. Costurile cu toată această logistică se vor regăsi în prețul pe care îl plătește cursantul. Nu am înțeles de ce nu merge polițistul pe motocicletă și merge instructorul. Dacă instructorul îi dă indicații cursantului – vezi că vine intersecție, vezi curba, frânează…„, spune Marius Teodorescu, patronul „TEO”, pentru gândul.

Răspunsul vine din partea colegului său de breaslă, directorul de la Autogeneral, Mircea Grigore, care a participat la consultările cu autoritățile de la Interne, pe marginea acestui proiect.

„Între două rele, l-am ales pe cel mai mic. Inițial, au zis să stea candidatul singur pe motocicletă. Noi am zis să stea polițistul examinator, că așa se dădea înainte examenul. Dar ei au avut presiuni din interior, le-o fi fost frică, examinatorii parcă sunt niște domnișoare. Așa că decât să lăsăm elevul singur pe motocicletă, să riscăm să facă vreun accident, am ales să stea instructorul”, explică Mircea Grigore, pentru gândul.

LOTO – LOTO 6 din 49. Găsiți aici numerele extrase la LOTO joi, 4 aprilie

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO „E dincolo de ceea ce puteam să ne imaginăm”. Ce s-a descoperit pe epava...
Rămâi fără cuvinte! Cu cine l-a ”tradus” Bianca pe Gabi Bădălău. Noul iubit a venit...
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit...
Alex a murit pe loc, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită...
VIDEO&FOTO Noi imagini cu Putin, Kim, doi căței, un cal și o limuzină. „Ce drăguți...
Imagini de colecție! Bianca a rămas fără cuvinte când l-a văzut pe Bădălău cu noua...
Cum a aflat Mircea Solcanu că are o tumoră pe creier. S-a operat, dar boala...
Cod roșu de caniculă, sâmbătă și duminică, în mai multe județe și București. ANM prelungește...
Mamă revoltată pe educatoarele care i-ar fi discriminat copilul. Cadrele didactice ripostează
Sancțiuni severe pentru proprietarii și chiriașii din România. Iată câți ani de închisoare riscă cei...
Cele mai 'bunese' iubite de fotbaliști de la Euro 2024. Pe ce loc sunt româncele
Parbriz spart de piatră. RCA-ul acoperă un astfel de incident?
Alertă globală emisă în legătură cu medicamente Ozempic contrafăcute
Descoperire MASIVĂ pe Saturn! Ce se întâmplă cu ENERGIA de pe planetă?
Interdicție pentru șoferi. Amendă pentru ochelarii de soare
S-au scumpit carburanții. Cât costă litrul de benzină și motorină
David Popovici, medalie de aur la Campionatele Europene de Natație de la Belgrad, proba de...
Prietena lui Vlad Pascu rupe tăcerea! Rebeca, dezvăluiri neașteptate în fața magistraților
Cât a ajuns să coste un kilogram de brânză de oaie vândut de către familia...
Motivul pentru care Gheorghe Turda era să fie bătut la o nuntă: "Am fugit de...
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: Plătești 100 de $, iei bătaie sau...
Cercetătorii au inventat un nou antivenin împotriva mușcăturilor văduvei negre
×