Realitățile paralele ale accidentului în care a murit polițistul care îi deschidea coloana oficială a lui Oprea. Opoziția îi cere demisia vicepremierului, Ponta acuză „barbarismul politic”

Publicat: 23/10/2015, 12:15

În locul lui Gabriel Oprea, a vorbit Victor Ponta. Chiar în ziua înmormântării polițistului, în deschiderea ședinței de guvern în loc de explicații, premierul a acuzat opoziția de „barabarism” politic, comentând că „peste tot în țară există tot felul de capcane mortale și doar când se întâmplă o mare tragedie aflăm despre ele”

„Fiind o anchetă în curs vreau să văd cum se pot întâmpla asemenea lucruri. Avem gropi în asfalt, tot felul de zone periculoase și cred că aicea, pe zonă de administrație locală, CNADNR, sunt convins că peste tot în țară există tot felul de capcane mortale și doar când se întâmplă o mare tragedie aflăm despre ele. O societate normală ar trebui să ia măsuri înainte, nu după ce se întâmplă asemenea lucruri. Mi-aș dori ca de oamenii politici să nu mai folosim tragediile în scopuri politice. De fiecare dată când se întâmplă o tragedie apar aceeași oameni politici care țipă și folosesc fie tragediile, fie arestările ca să câștige un pic de capital politic. Ăsta e un semn de barbarism în politică”, a spus Ponta.

Subinspectorul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei este înmormântat astăzi. Polițistul care deschidea coloana oficială cu care se deplasa vicepremierul Oprea a murit la spital, marți seară, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă săpată pentru lucrări la rețeaua de gaze, pe strada Știrbei Vodă.

Internele au păstrat tăcerea asupra prezenței în coloana oficială a polițistului, recunoscând acest fapt abia după două zile, după ce Parchetul face verificări în acest sens.

PNL cere explicații și demisia vicepremierului

Subiectul a fost ignorat cu desăvârșire la vârful puterii. Opoziția cere însă demisia lui Gabriel Oprea și explicații.

Prim-vicepreședinte PNL Teodor Atanasiu a declarat că autoritățile trebuie să spună în ce condiții a beneficiat vicepremierul de coloană oficială de când ocupă funcția de vicepremier, el afirmând că „este regretabil că Gabriel Oprea se ascunde de câteva zile”.

„Cu toate că nu mulți își apleacă privirea spre tragicul eveniment în care un polițist aflat în misiune și-a pierdut viața, accidentul nu trebuie să treacă neobservat, autoritățile statului fiind obligate să dea toate răspunsurile necesare pentru ca vinovații și cauzele accidentului să se afle. Ținând cont de faptul că legea stipulează clar ce demnitari au dreptul de a fi însoțiți de o coloană oficială și în ce cazuri, iar în situația vicepremierului se ridică semne pertinente de întrebarea asupra acestei chestiuni, cer autorităților în măsură să dea aceste răspunsuri și să spună în ce condiții a beneficiat Gabriel Oprea de coloană oficială de când ocupă funcția de vicepremier. Informațiile apărute în presă, conform cărora un alt accident în care ar fi fost implicat un polițist care făcea parte din coloana oficială a vicepremierului a avut loc în urmă cu aproximativ o lună, adâncesc și mai mult semnele de întrebare și consternarea celor care vor să înțeleagă cum și de ce și-a pierdut un om viața”, spune prim-vicepreședinte PNL Teodor Atanasiu.

Și Macovei îl vrea pe Oprea afară din Guvern

De asemenea, eurodeputatul Monica Macovei consideră că vicepremierul Gabriel Oprea ar trebui să demisioneze în lipsa unor explicații rapide și credibile legate de accidentul în urma căruia polițistul Bogdan Gigină, care însoțea coloana oficială a vicepremierului, a murit.

„Generalul Oprea avea de răspuns la mai multe întrebări legate de moartea polițistului Bogdan Gigină, despre care Poliția Capitalei recunoaște că se afla în exercitarea atribuțiunilor de serviciu (…) , asigurând deplasarea în siguranță, a coloanei oficiale a viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne. Rudele polițistului spun că se afla în coloana oficială a ministrului, deși acesta nu avea dreptul la escortă, pentru că nu era o situație de urgență”, se arată într-o declarație de presă a eurodeputatului.

Macovei spune că „în lipsa unor răspunsuri rapide și credibile, soluția este demisia generalului Oprea”, adăugând că acesta a refuzat să dea explicații și în ceea ce privește acuzațiile de plagiat care i-au fost aduse.

Întrebările la care nu au răspuns șefii internelor

Polițistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a decedat marți seară, la Spitalul Universitar de Urgență București, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Știrbei Vodă din Capitală.

La două zile după accident, Poliția Capitalei a anunțat joi, printr-un comunicat de presă, că polițistul făcea într-adevăr parte din dispozitivul de polițiști care asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea.

Inițial, această informație nu a fost recunoscută de oficialii din Poliție, iar procurorii au declarat că au cerut toate actele pentru a stabili dacă lucrurile au stat așa sau nu.

Gabriel Oprea ar fi beneficiat de dispozitiv pentru coloană oficială, „în condițiile legii”, pentru că se deplasa de la o activitate a unei instituții „din domeniul securității și ordinii publice”, conform Poliției Capitalei. Comunicatul nu precizează despre ce activitate era vorba și nici care era natura urgenței deplasării ministrului de Interne Oprea, care de altfel pleca de la activitatea respectivă.

„Polițistul se afla în exercitarea atribuțiunilor de serviciu specifice poliției rutiere, conform reglementărilor legale în domeniu, fiind angrenat în dispozitivul mobil și fix de fluidizare a traficului rutier în municipiul București, asigurând deplasarea în siguranță, a unei coloane oficiale, precum și a celorlalți participanți la trafic. Coloana oficială a viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, de care demnitarul beneficia in condițiile legii, se deplasa cu o viteză adaptată la condițiile meteo și de trafic existente, pe traseul Băneasa – P-ța. Presei Libere – Arcul de Triumf – P-ța. Charles de Gaulle – P-ța. Victoriei – Bd. Uranus – Str. Știrbei Vodă, dupa ce acesta participase la o activitate în cadrul unei instituții din domeniul securității și ordinii publice„, se arată într-un comunicat al al Poliției.

În zona Băneasa își au sedii mai multe instituții din domeniu, precum Academia Națională de Informații a SRI, SIE, Jandarmeria.

Inițial, marți seară, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei a declarat pentru Mediafax că Bogdan Gigină se afla într-o misiune de fluidizare a circulației, fără să precizeze că aceasta avea legătură cu coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea.

„Se afla într-o misiune specifică Poliției Rutiere, o misiune de fluidizare a traficului”, a declarat Diana Sarca, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, în seara accidentului. Oficialul nu a putut fi contactat astăzi, pentru a comenta revenirea asupra informațiilor.

Surse din Poliție au declarat însă miercuri pentru Mediafax, că înaintea producerii incidentului, polițistul Bogdan Gigină deschidea dispozitivul care îl însoțea pe Gabriel Oprea. Pe traseu, unul dintre șefii agentului de la Rutieră ar fi fost auzit prin stație în timp ce îi îndemna pe membrii echipajului să se grăbească.

Contrar informațiilor apărute pe rețelele de socializare, care citează martori și colegi anonimi ai polițistului, Poliția Capitalei susține că „imediat după producerea accidentului, coloana oficială s-a oprit la fața locului și au fost dispuse măsuri pentru mobilizarea echipajelor medicale în vederea acordării primului-ajutor, polițistul fiind transportat la Spitalul Universitar de Urgență București”.

Poliția Capitalei mai susține că Oprea a fost permanent informat, prin secretarul de stat Raed Arafat, de situația polițistului și evoluția situației.

Anchetă penală în cazul coloanei oficiale a lui Oprea

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au deschis dosar penal pentru a verifica circumstanțele în care a murit polițistul Bogdan Gigină.

Procurorul Adrian Țîrlea de la Parchetul Tribunalului București a declarat, miercuri, pentru Mediafax, în legătură cu faptul că polițistul Bogdan Gigină ar fi făcut parte din dispozitivul de însoțire a ministrului Gabriel Oprea, că la Parchet nu există documente care să confirme acest lucru, dar că este o informație pe care procurorii o au încă în curs de verificare.

„Am auzit și noi acest zvon, nu deținem niciun document care să confirme, însă, lucrul acesta. Însă, este o informație care face obiectul unor verificări”, a spus Adrian Țîrlea.

Ce spune legea: avea dreptul Oprea la coloană oficială?

Conform articolului 223 din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, de coloană oficială însoțită de polițiști de la Rutieră beneficiază doar președintele României, președintele Senatului, al Camerei Deputaților și primul-ministru.

În situatii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgență, pot beneficia de însoțirea cu echipaje ale poliției rutiere și miniștrii din Guvernul României sau omologi din străinătate aflați în vizită oficială în România, precum și șefii misiunilor diplomatice acreditați în România, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare”, mai arată articolul de lege citat.

Până acum, oficialii MAI și ai Poliției nu au explicat care era natura urgenței deplasării lui Gabriel Oprea și nici activitatea la care a participat în zona Băneasa, de la care reiese că pleca.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Vestea primită acum de Simona Halep. WTA a făcut anunțul oficial luni, 6 mai
Codrin Ștefănescu, mărturii șocante. Și-a organizat înmormântarea, pas cu pas
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?