RECORD DE POLUARE. Primăria Capitalei cere Ministerului Mediului să comunice de urgență rezultatul investigației privind sursa fumului toxic din București

RECORD DE POLUARE. Primăria Capitalei cere Ministerului Mediului să comunice de urgență rezultatul investigației privind sursa fumului toxic din București
Gabriela Firea cere demisia lui Costel Alexe
Publicat: 02/03/2020, 19:21
Actualizat: 02/03/2020, 22:05

Primăria Capitalei solicită printr-un comunicat adresat Ministerului Mediului să comunice „de urgență rezultatul verificărilor dispuse pentru identificarea surselor de poluare accidentală care au condus la un nivel extrem de ridicat” al poluării din București.

În comunicatul primăriei se arată că în acest context Gabriela Firea a cerut Poliției Locale București să intensifice acțiunile de control, în special în zonele de periferie „acolo unde, primăvara, cetățenii ard cantități mari de deșeuri vegetale și casnice”, potrivit Digi24.

Comunicatul integral al Primăriei Capitalei:

„Avand in vedere ca in noaptea de duminica spre luni in Capitala s-au inregistrat valori ridicate de poluare care au fost generate de arderi necontrolate de deseuri din jurul Bucurestiului, Primaria Capitalei solicita Ministerului Mediului sa comunice de urgenta rezultatul verificarilor dispuse pentru identificarea surselor de poluare accidentala care au condus la un nivel extrem de ridicat al concentratiilor de PM 10 si PM 2,5. De asemenea, Primarul General a solicitat ca Politia Locala Bucuresti si politiile locale de sector sa intensifice actiunile de control, in special in zonele de periferie, acolo unde, primavara, cetatenii ard cantitati mari de deseuri vegetale si casnice si sa aplice sanctiuni drastice celor care incalca legea.

Conform HCGMB 120/2010, art.11 „este interzisa arderea neautorizată a oricărui tip de deseu, indiferent de forma de proprietate a terenului pe care se face aceasta”, iar conform art. 42 si 43 „Nerespectarea prevederilor prezentelor norme de către persoanele fizice constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională, de la 200 lei la 1.000 lei” iar in cazul persoanelor juridice amenda contravențională este intre 2.000 lei si 4.000 lei.

Totodata, Art. 96, pct 9 din OUG 195/2005, prevede „obligația proprietarilor și deținătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriștile, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă, fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului și fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență”. Incalcarea acestor prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice.

Concomitent, echipajele Politiei Locale continua actiunile de control la santierele din Capitala. Pana in prezent au fost verificate peste 237 de santiere si au fost aplicate amenzi de peste 76.000 euro. De asemenea, inspectorii Direcţiei Control din cadrul Directiei Generale de Politie Locala si Control a Municipiului Bucuresti monitorizeaza intervențiile salubrizatorilor care au contracte cu primariile de sector, pentru igienizarea arterelor Capitalei. Astfel, Primaria Capitalei a notificat toate companiile de salubrizare care au contract cu primariile de sector sa intensifice operatiunile de spalare a strazilor din Bucuresti.”

Platforma airly.eu, care măsoară indicele de calitate a aerului cu date colectate de la senzorii din rețeaua națională, și platforma aerlive.ro, rețea independentă de senzori, au raportat un nivel de poluare excesiv în București, începând de duminică seară. Astăzi a avut loc o întâlnire de urgență la Ministerul Mediului cu reprezentanții Gărzii de Mediu și Agenției de mediu.

Costel Alexe, ministrul Mediului, a anunțat luni dimineață cauzele poluării excesive care s-a înregistrat în capitală în cursul nopții de duminică spre luni. El a spus că au fost arderi necontrolate, dar există și suspiciuni cu privire la posibile activități industriale în județul Ilfov și în București. El a mai anunțat că a solicitat demiterea directorului de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului București.

Costel Alexe a vorbit într-o intervenție telefonică la Gândul Live despre episodul de poluare din București de noaptea trecută.

„Dincolo de datele pe care le-au furnizat senzorii independenți și la datele de la rețeaua națională de monitorizare a calitățiii aerului am avut depășiri foarte mari cu creștere începându cu 0ra 21:00, iar vârful a fost atins la 3-4 dimineața. Situația de la oră la oră se îmbunătățește”, a declarat Alexe la Gândul Live.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde a fugit Pescobar Paul Nicolau după ce Taverna Racilor a fost închisă de inspectorii...
FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar
Fosta soție a lui Dumitru Buzatu: Averea e legală, nu am argument să spun că...
Cum fac amor indiencele: fetele își pierd virginitatea la...
Momentul în care Dumitru Buzatu e prins cu portbagajul plin de bani: imaginile flagrantului. "Aranjați...
Câte triunghiuri reflectorizante trebuie să ai în mașină? Cine nu le are pe toate e...
VIDEO-EXCLUSIV - Ploaie de bani la concertul lui Bogdan de la Ploiești: "M-am gândit ca...
Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor. Anunțul a luat prin surprindere milioane de părinți
Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani
Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în flagrant de DNA / Ciolacu a reacţionat imediat
Cine deţine, de fapt, farmaciile Dona din România? Puţini ştiau asta, deşi le 'calcă' aproape...
REGULA de AUR urmată de toți BOGAȚII lumii: „Niciodată, DAR niciodată să nu te...
Ion Iliescu a murit? Anunțul care a uluit România: Am primit o informație...
Blestemul câștigurilor ușoare. Soarta nemiloasă a unui milionar la Loto
Un bărbat a descoperit în noua lui casă o piatră bizară, pe care a folosit-o...
BANCUL ZILEI. Bubulina: Bărbate, ia îmbracă-te tu în pirat! Bulă: Păi de ce?
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...