Recurs în dosarul „Valiza”. Becali recunoaște: „Da, am falsificat contractul”. Verdictul, în 4 iunie. VIDEO

Recurs în dosarul Valiza. Becali recunoaște: Da, am falsificat contractul. Verdictul, în 4 iunie. VIDEO
Publicat: 27/05/2013, 23:23
Actualizat: 01/05/2015, 20:51

La o săptămână după ce a fost trimis în pușcărie, Gigi Becali a apărut din nou în fața judecătorilor. De această dată, Becali este judecat în dosarul Valiza, în care este acuzat că a mituit jucătorii echipelor Universitatea Cluj și Gloria Bistrița. Pe fond, Becali a fost achitat în acest dosar. În cadrul audierilor de azi, patronul Stelei a recunoscut că a falsificat un antecontract de vânzare-cumpărare. Este vorba despre contractul cu care Becali și Teia Sponte încercau să acopere mituirea fotbaliștilor de la U Cluj. Instanța amânat pronunțarea până săptămâna viitoare, în 4 iunie.

UPDATE 20.15 Instanța a amânat pronunțarea pentru 4 iunie. Becali va fi transportat înapoi la penitenciarul Jilava.

UPDATE 19.58 Becali este de 20 de minute în sala de judecată, deși procesul s-a terminat. Pe hol, așteaptă MM Stoica.

UPDATE 18.55 Becali: „Eu nu am acceptat ideea ca România să fie condamnată la CEDO. Puteți să îmi confiscați banii. Mă interesează să fiu liber”. Instanța a rămas în pronunțare și este posibil ca judecătorii să anunțe decizia în această seară.

UPDATE 18.50 Becali citește în fața instanței un pasaj din Biblie: „Iisus a spus că viața este adevărul și lumina. Poate o să întrec măsura. Mâine, Steaua face festivitate, pentru că a câștigat campionatul. Dacă îmi dați cu suspendare, eu mâine merg acasă. Faceți un lucru sfânt dacă îmi dați drumul în libertate”, a mai spus Becali.

UPDATE 18.42 Becali, în ultimul cuvânt: „De când am intrat în fotbal, s-a terminat cu corupția și cu blaturile. Eu cu Steaua am adus 70 de milioane de euro în circuitul economic al României. Țelul meu a fost să ajung în Liga Campionilor și să aduc Real Madrid la București. Când am intrat în Liga Campionilor, Dumnezeu a adus Real Madrid. Eu sunt servitorul lui Dumnezeu și al neamului meu. Toți sfinții părinți m-au primit, Iustin Pârvu, părintele Calciu. Părintele Iustin mi-a spus să nu mă bag în politică. 20 de călugări vor să ceară grațierea mea. Cel mai mult pierd copiii mei, care nu o să mai meargă la școală. Ei sunt cea mai mare slăbiciune”, a declarat Becali.

UPDATE 18.41 Procesul se apropie de final. Procurorul DNA spune că Becali nu poate fi condamnat cu suspendare. „Vă rugăm să aplicați o pedeapsă cu executare. Nu se pot reține în acest caz circumstanțe atenuante”, a precizat procurorul.

UPDATE 18.40 Becali: „După ce mi-ați dat cei trei ani, am fost deranjat de modul în care s-a comportat șeful de la probațiune. Mă tot întreba de unde am bani. Apelez la ceilalți doi judecători. Îngenunchiez în fața dumneavoastră. I-am trecut la pomelnic la vii pe judecători”. Instanța îi întreabă pe ceilalți trei unde i-a trecut. Becali: „Când m-ați condamnat prima dată, v-am urât. Am fost la muntele Athos și mi-a spus atunci să mă împac. La mine există doar dragoste, nu ură”.

UPDATE 17.40 Avocat: „Vă rog să contopiți pedepsele și să dispuneți o pedeapsă sub supraveghere. Vă rog să țineți cont de reacțiile societății după condamnare. Domnul Becali este iubit de 5 milioane de steliști. Domnul Becali nu poate fi reeducat în închisoare”.

UPDATE 17.36 Avocații lui Gigi Becali au declarat că acesta nu poate fi condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, ci la maximum 3 ani de închisoare cu suspendare.

UPDATE 17.07 Avocații lui Gigi Becali susțin pledoariile finale.

UPDATE 16.14 Procurorul DNA: „Doamnă președinte, dacă acceptați argumentele noastre veți curăța fotbalul românesc. Suporterii vin la fotbal pentru emoție și fair-play. George Becali a încercat să se sustragă executării pedepselor. Vă cerem condamnarea sa la 4 ani de închisoare pentru infracțiunile de dare de mită.”

UPDATE 15.42 Instanța a încheiat audierea lui Gigi Becali. Pentru că nici avocații și nici DNA nu au solicitat administrarea de probe, completul de judecată a anunțat că judecarea dosarului va fi finalizată azi. Astfel că judecătorii Curții Supreme ar putea pronunța o sentință chiar în această seară.

UPDATE 15.31 Becali a declarat în fața instanței că a falsificat un antecontract de vânzare-cumpărare. Este vorba despre contractul cu care Becali și Teia Sponte încercau să acopere mituirea fotbaliștilor de la U Cluj. „Da, doamnă judecător, am falsificat contractul. Eu i-am zis lui Teia că dacă îl prind să spună că banii sunt pentru un teren„. Practic, Becali a recunoscut în parte acuzațiile din dosar.

UPDATE 14.11 Becali vorbește acum despre a doua acuzație de dare de mită, cei 1,7 milioane de euro promiși jucătorilor de la U Cluj. „Știu acuzațiile din dosar de la cealaltă etapă. Așa a vrut Dumnezeu. Am vorbit cu Toni Doboș care mi-a spus că fără premiere nu poate garanta că își ține jucătorii în frâu. Am găsit diferite modalități. Am discutat jucător cu jucător. Era fin cu fin”, a declarat Becali.

UPDATE 14.11 Becali către procurorul DNA: „Eu vin de la suferință, dumneavoastră de acolo. Haideți să mai și glumim”.

UPDATE 13.51 Becali: „Eu sunt fericit cu faptele mele. Sunt curat cu conștiința. Eu respect legile lui Dumnezeu. Ele sunt mai aspre. Cu sechestrarea, eu, Becali, poate nu trebuia să fac așa. Cu schimbul de terenuri știam că alea sunt scumpe”.

UPDATE 13.46 Becali: „Cu Gloria Bistrița eu am primit de la DNA în primă fază NUP de la o procuroare. Ea a zis că un jucător prin contract nu are obligația de serviciu să câștige un meci, nu poți să-l obligi. Definiția DNA e comunistă”.

UPDATE 13.44 Becali a povestit că s-a întâlnit cu oficiali străini care i-ar fi spus că este în regulă ca jucătorii să fie premiați de alți oameni de afaceri.

UPDATE 13.38 Becali: „Eu v-am văzut CV-ul și m-am și certat pentru dumneavoastră. Cum să puneți problema așa. Interesul meu cu Gloria era să nu mai fie blaturi. Cum să spuneți că eu am făcut corupție? Interesul e ca eu să fiu condamnat. Dar nu puteți să mă condamnați pentru premiere. Puteți să mă condamnați pentru fals și uz de fals”.

UPDATE 13.36 Instanța îl întreabă dacă el, în calitate de finanțator al Stelei, ar fi acceptat ca jucătorii săi să fie premiați de altă echipă. „Păi eu sunt Becali. Dacă erau bani mulți, îi luam și îi dădeam eu jucătorilor. Ce am făcut eu era să stârpesc corupția din fotbal”.

UPDATE 13.33 Instanța îl întreabă pe Becali dacă era normal ca un alt patron să premieze jucătorii unei alte echipe, dacă mai putem vorbi de o competiție sportivă. Becali: „Mircea Sandu a băgat după Gloria Bistrița interdicția. Apoi a scos-o. Când a fost cu Valiza, iar a băgat-o. Eu sunt cobai în România”.

UPDATE 13.24 Becali: „În 2003 am devenit patronul Stelei. În 2006, mai erau 4 etape, Rapid era mai înainte. Am dat un telefon la Horoba de la Bistrița. Eu sunt liniștit, am dragoste. Am zis: nea Ioane, jucați cu Rapid, vreau să dau o primă la jucători. Mi-a spus să vorbesc cu Jean Pădureanu. A refuzat. Nea Jean era blătuitorul blătuitorilor. Dacă nu a vrut să primească premierea de la mine, înseamnă că a vândut meciul. Eu am urmărit autocarul cu jucătorii. Am mers la băieți, dar nea Jean nu m-a lăsat să vorbesc cu ei. Le-am zis jucătorilor că dacă fac meci egal o să câștige 5.000, dacă bat – 10.000”.

UPDATE 13.18 Becali: „Da, am promis 2.000 și 5.000 echipei Gloria în meciul cu Rapid. Când am intrat eu în fotbal, se făceau numai blaturi și aranjamente. Eu am zis că la mine nu se fac blaturi. Eu am fost educat de un părinte duhovnic care mi-a spus că și atunci când nu plătești bilet de autobuz furi”.

UPDATE 13.16 Becali cere instanței să-l lase să vorbească liber. Președinta completului Livia Stanciu spune că Becali trebuie să vorbească numai despre acuzațiile de la dosar.

UPDATE 13.14 Becali: „Vreau să dau o explicație privind plecarea mea din țară. Eu am vrut să plec să mă reculeg și să îmi reculeg familia 2-3 zile. De asta am stat în Parlament și am vrut să negociez cu organele să nu vină cu mascații. Eu am vrut să fac aceste precizări că poate sunt unii care sunt dezamăgiți. Eu am venit de la pușcărie. Putem discuta pe dosar, dar poate lumea n-o să înțeleagă”.

UPDATE 13.10 Președinta completului îi citește lui Becali acuzațiile legate de dare de mită privind așa zisa sponsorizare din 2006 dată echipei Gloria Bistrița.

UPDATE 13.09 Becali: „Îmi mențin declarațiile date în fața instanței de fond. În viața mea nu am spus minciuni. Vreau să relev alte aspecte cu privire la acuzațiile care mi-au fost aduse. Doresc să completez în legătură cu faptele fals și uz de fals”.

UPDATE 13.06 Președinta completului de judecată a anunțat că Gigi Becali va fi audiat.

UPDATE 13.04 Procesul a început. Președinta completului a dispus ca jandarmii să îi scoată cătușele domnului Becali. Becali l-a întrebat pe procurorul DNA ce mai face. Victor Pițurcă a menționat că nu vrea să dea declarații în fața instanței și că își menține declarațiile date anterior.

UPDATE 12.48 Becali a fost dus în sala de judecată. „Domnul e cu mine”, a declarat Gigi Becali la intrarea în sala de judecată, făcându-și semnul crucii deși era încătușat.

UPDATE 10.09 Duba în care este transportat Gigi Becali a plecat de la penitenciarul Rahova și este așteptată să ajungă la Curtea Supremă.

UPDATE 9.49 La proces a ajuns și Victor Pițurcă, inculpat în dosarul Valiza.

UPDATE 9.47 Mihai Stoica a ajuns la instanță și nu a făcut nicio declarație.


Completul de cinci judecători ai Curții Supreme a dispus citarea lui Gigi Becali la Penitenciarul Rahova, astfel ca finanțatorul Stelei să fie adus direct de acolo la ședința de recurs din dosarul Valiza. Curtea Supremă a judecat până acum două termene în acest dosar. La ambele ședințe, inculpații au cerut amânări pentru a-și angaja avocați.

În decembrie 2008, Gigi Becali a fost trimis în judecată în dosarul „Valiza” de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, fiind acuzat de dare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Victor Pițurcă a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, fostul vicepreședinte al Consiliului de Administrație al clubului Steaua, Teia Sponte, pentru complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocații lui Becali, și Radu Marino au fost acuzați de favorizarea infractorului și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, în 11 mai 2006, finanțatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului „Gloria 1922 Bistrița” sume de bani cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro pentru ca aceștia să își îndeplinească atribuțiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului și în Regulamentul Federației Române de Fotbal. Concret, fotbaliștilor de la Bistrița li se cerea să-și apere corect șansele și să obțină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid București din 12 mai 2006.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la „Universitatea Cluj” aflați pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Național de Fotbal – Liga I – aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceștia urmând, la fel ca în cazul precedent, să își îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-și apere corect șansele și să câștige meciul cu „CFR 1907 Cluj”, preciza DNA.

Un complet de trei judecători al instanței supreme a decis în 17 aprilie 2012, cu două voturi pentru și unul împotrivă, achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Pițurcă și Radu Gheorghe Marino în dosarul „Valiza”, apreciind că lipsește unul dintre elementele constitutive ale infracțiunii de corupție.

Unul din cei trei judecători din complet a avut o opinie separată, considerând că aceștia trebuie condamnați la închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

LOTO, LOTO 6/49. Numerele extrase la LOTO pe 26 mai. Reportul la LOTO 6/49 se apropie de 8 milioane de euro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican