Recurs la decizia Tribunalului București. DNA solicită un de închisoare în plus pentru Adrian Năstase

Recurs la decizia Tribunalului București. DNA solicită un de închisoare în plus pentru Adrian Năstase
Publicat: 03/06/2014, 19:00
Actualizat: 01/05/2015, 00:08

Tribunalul București a decis pe 8 mai ca Adrian Năstase să execute patru ani de închisoare, fără a-i aplica un spor de pedeapsă, după comasarea condamnărilor primite de fostul premier în dosarele „Zambaccian” și „Trofeul calității”, hotărârea nefiind definitivă.

DNA a atacat decizia Tribunalului București și a solicitat Curții de Apel să aplice sporul de un an de închisoare. Informația a fost prezentată prima dată de Realitatea TV.

Instanța Tribunalului București care a judecat comasarea pedepselor de patru ani și, respectiv, de doi ani de închisoare primite de Adrian Năstase în dosarele „Zambaccian” și „Trofeul calității” a respins astfel cererea Direcției Naționale Anticorupție de aplicare a unui spor de pedeapsă de un an. Adrian Năstase rămâne astfel cu condamnarea de patru ani de închisoare pe care o execută în prezent.

Prin decizia din luna mai, instanța a hotărât să scadă din pedeapsa de patru ani perioada în care Năstase a stat în penitenciar, respectiv din 20 iunie 2012 până în 18 martie 2013 și din 6 ianuarie până în prezent.

Totodată, Tribunalul București a dispus ca, după terminarea executării pedepsei, Năstase să aibă mai multe interdicții, pe o perioadă de cinci ani.

Când ar putea ieși din închisoare

Dacă Curtea de Apel București va aplica sporul de un an de închisoare, atunci Năstase ar urma să execute 5 ani de închisoare. Acest fapt ar diminua șansele ca Năstase să iasă din închisoare înainte de finalul acestui an. Potrivit unor calcule, dacă Năstase rămâne cu cei patru ani de închisoare, el ar putea cere eliberarea înainte de termen până la finalul anului

La ultimul termen de judecată, din 28 aprilie de la Tribunalul București, DNA a cerut ca la pedeapsa lui Adrian Năstase, de patru ani de închisoare, să se adauge un spor de un an, iar acesta să execute cinci ani de închisoare, după comasarea celor două sentințe din dosarele „Trofeul calității” și „Zambaccian”.

Adrian Năstase spunea atunci că s-a gândit, la un moment dat, să renunțe la cetățenia română, arătând că justiția i-a oferit un concept de „moarte civilă”, întrucât prin pedeapsa complementară i s-a interzis să mai candideze timp de cinci ani dupe executarea condamnării.

Avocații au depus atunci la instanță CV-ul lui Adrian Năstase, pentru a demonstra faptul că fostul premier nu are nevoie de un sport de pedeapsă pentru a fi reeducat. Apărătorii fostului premier au punctat faptul că în dosarele „Trofeul calității” și „Zambaccian”, condamnările au fost orientate către minimum de pedeapsă pentru faptele de care Adrian Năstase a fost acuzat de procurori.

Avocații lui Năstase au mai spus că fostul premier a executat deja 266 de zile din pedeapsa de doi ani de închisoare primită în dosarul „Trofeul calității”, astfel că scopul pedepsei a fost îndeplinit.

Avocații lui Năstase au introdus, în 23 ianuarie, la Tribunalul București, cererea de contopire a pedepselor primite de clientul lor în dosarele „Trofeul calității” și „Zambaccian”.

Instanța supremă i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soția acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat în aceeași zi.

Fostul premier a fost acuzat în dosarul „Zambaccian” pentru că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct și prin intermediul soției sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China și cheltuielile aferente acestor importuri, precum și contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu și din București.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanța supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”. El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 și pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul București a admis cererea lui de eliberare condiționată.

În dosarul „Mătușa Tamara”, Adrian Năstase a fost achitat definitiv, în septembrie 2012, de Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru fapte de corupție. În același dosar au fost achitați și Ioan Melinescu și Ristea Proboi, pentru complicitate la fapte de corupție.

Avocații lui Năstase declarau în ianuarie, după condamnarea din dosarul „Zambaccian”, că fostul premier ar putea să execute mai puțin de un an de închisoare, după condamnarea la patru ani, el putând cere eliberarea condiționată după 16 luni, din care i-ar putea fi scăzute cele opt luni de detenție din dosarul „Trofeul calității”.

Dacă pedeapsa în urma contopirii va fi de patru ani (48 de luni), Năstase ar putea cere liberarea condiționată după 16 luni. El are dreptul să ceară liberarea condiționată după ispășirea unei treimi din pedeapsă dat fiind că are peste 60 de ani, preciza atunci pentru MEDIAFAX unul din avocații săi, Viorel Roș.

Ținând cont că a executat deja opt luni de închisoare din pedeapsa de doi ani în dosarul „Trofeul calității”, Năstase ar putea cere liberarea condiționată după opt luni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația