• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

REFERENDUM 2012. REZULTATE FINALE BEC. Prezența la vot 46,24%. Pentru demiterea lui Băsescu au votat 87,52%, iar împotrivă – 11,15%

REFERENDUM 2012. REZULTATE FINALE BEC. Prezența la vot 46,24%. Pentru demiterea lui Băsescu au votat 87,52%, iar împotrivă – 11,15%

Biroul Electoral Central(BEC) a anunțat astăzi rezultatele finale la referendum 2012 privind demiterea președintelui Traian Băsescu. Prezența la vot a fost, potrivit datelor BEC, de 46,24% . Pentru demiterea lui Băsescu au votat 87,52%, iar împotrivă 11,15%. 1,32% a fost procentul voturilor nule.

Președintele BEC a precizat că numărul total al alegătorilor luat în calcul a fost de 18.292.464. 8.459.052 dintre aceștia au participat la vot. 7.403.836 de persoane au votat „DA” pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, iar 943.375 „NU”.

După anunțul BEC, Curtea Constituțională se va pronunța asupra validării referendumului. Ședința CCR este programată la ora 14.00.

Chiar dacă potrivit datelor de prezență nu sunt întrunite condițiile de valabilitate, USL cere CCR să verifice cvorumul de prezență și să ia în calcul boicotul PDL.

„Curtea Constituțională trebuie să aibă ca reper un cvorum care să reflecte România reală. Dacă ne va ruga să o sprijinim, o facem. CCR trebuie să-și dea decizia privind cvorumul indicat de lege, trebuie să armonizeze datele INS, datele pe care le deține Ministerul de Interne, de acord cu deciziile instanțelor judecătorești privind pierderea capacității de vot pentru diferit categorii de persoane. Noi vom pune la dispoziția CCR orice informație, orice susținere legală pe care ne-o va cere”, a declarat marți liberalul Varujan Vosganian.

El a cerut judecătorilor Curții Constituționale să nu ia o decizie doar legală, ci și „convingătoare”, în „corespondență cu realitățile românești”.

„Decizia CCR și procedurile pe care le va urma Parlamentul pentru aplicarea acestei decizii trebuie să ducă la o decizie juridică privind referendumul dar și auspicii favorabile pentru încheierea crizei politice”, a subliniat Vosganian.

Inchide