Referendumul „Fără penali în funcții publice” ar putea avea loc pe 6 decembrie! Anunțul făcut de liderul din Senat al grupului USR

Referendumul „Fără penali în funcții publice” ar putea avea loc pe 6 decembrie! Anunțul făcut de liderul din Senat al grupului USR
Referendumul „Fără penali în funcții publice” ar putea avea loc pe 6 decembrie! Anunțul făcut de liderul din Senat al grupului USR / Sursă FOTO: Emanuel Titus Ilieși - Mediafax Foto
Publicat: 09/11/2020, 18:05

Referendumul „Fără penali în funcții publice” ar putea avea loc pe 6 decembrie, odată cu alegerileparlamentare. Liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail a declarat că își dorește ca iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei României să fie votată miercuri, 11 noiembrie, în plen.

Radu Mihail a anunțat că „prioritatea noastră este să ne asigurăm că referendumul pentru revizuirea Constituţiei aferent iniţiativei «Fără penali în funcţii publice» va avea loc pe 6 decembrie, odată cu alegerile parlamentare. Am ridicat această problemă în Biroul permanent, pentru ca iniţiativa să fie dezbătută în cele două Comisii raportoare şi să intre cel târziu în plenul de miercuri al Senatului”.

Referendumul pentru inţiativa „Fără penali în funcţii publice” ar putea avea loc pe 6 decembrie

„Comisia de constituţionalitate se va reuni în şedinţă, marţi, la 10.00, şi i-au invitat şi pe cei de la Comisia juridică. Am subliniat în Biroul permanent faptul că, dacă nu va exista voinţă politică în comisii, iniţiativa poate fi adoptată de către plen, plenul fiind suveran. Dacă Senatul demonstrează, în ultima clipă, înţelepciune şi voinţă, putem să trecem legea miercuri fără niciun fel de problemă. Îndemnăm pe toată lumea din Senat să voteze miercuri inţiativa «Fără penali în funcţii publice». Este important ca referendumul să aibă loc pe 6 decembrie, pentru că orice întârziere creează posibilitatea de a avea un alt scrutin, pe o altă dată, în condiţii de pandemie, ceea ce nu doreşte nimeni”, a declarat luni, pentru Agerpres Radu Mihail.

De asemenea, acesta a precizat că ordinea de zi a plenului de miercuri va fi stabilită într-o ședință a Comitetului liderilor grupurilor parlamentare care ar urma să aibă loc mați.

„Sunt în discuţie vreo 100 de iniţiative, dintre care trebuie să le alegem pe cele care vor fi dezbătute miercuri în plen. Sper ca şi iniţiativa «Fără penali în funcţii publice» să se găsească pe ordinea de zi a plenului de miercuri”, a adăugat liderul grupului USR din Senat.

În 29 iunie, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis convocarea sesiunii extraordinare în perioada 1 – 15 iulie, printre proiectele care se aflau pe ordinea de zi fiind şi iniţiativa USR „Fără penali în funcţii publice”.

Potrivit formei propuse, Constituția va avea un alineat nou la art. 37:

„Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”

PSD a făcut front comun cu USR şi a votat aproape în unanimitate iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”. Cu 295 de voturi „pentru” şi o singură abţinere, proiectul a trecut de Camera Deputaţilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani