Regionalizarea României: Cel târziu în decembrie trebuie să fie funcționale regiunile, cu conducerile deja alese

Regionalizarea României: Cel târziu în decembrie trebuie să fie funcționale regiunile, cu conducerile deja alese
Publicat: 29/01/2013, 18:37
Actualizat: 25/06/2013, 19:38

Ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, a declarat, marți, în legătură cu proiectul de regionalizare a României, că cel târziu în decembrie 2013 ar trebui să fie funcționale regiunile cu structurile de conducere deja alese, arătând că în septembrie va fi referendumul pentru revizuirea Constituției.

„Cel târziu în decembrie trebuie să fie funcționale cu structurile de conducere deja alese, consiliile regionale și președinții sau guvernatori, cum se vor numi. Dorința este ca regiunile administrative înființate să devină partenere direct cu Comisia Europeană”, a precizat Liviu Dragnea.

El a adăugat că nu poate veni în Parlament cu pachetul de legi privind regionalizarea până când nu va fi modificată Constituția, pentru a fi precizată noțiunea de regiune, ca unitate administrativ-teritorială. „Preconizăm referendumul pentru modificarea Constituției undeva în luna septambrie, probabil că imediat după aceea vom veni cu tot pachetul de legi pe care-l elaborăm până atunci și pregătim și cadrul instituțional necesar”, a adăugat Dragnea.

Vicepremierul a explicat că procesul de regionalizare nu va genera cheltuieli noi, ci dimpotrivă.

Potrivit lui Dragnea, procesul de regionalizare se va derula în paralel și în strânsă legătură cu procesul de descentralizare și nu vor fi necesare fonduri suplimentare. „Vor pleca competențe de la nivelul Guvernului către regiuni, în special competențe de dezvoltare regională. De asemenea, procesul de descentralizare a competențelor de la nivel ministerial către regiuni și județe va determina o subțiere a personalului la structurile deconcentrate din județe și, automat, și la ministere personalul se va diminua”, a mai spus Dragnea.

El a adăugat că aparatele proprii ale viitoarelor regiuni vor fi actualele agenții de dezvoltare regională și, ca urmare, nu vor fi angajări noi. „Vom păstra și pentru regiuni normative de personal și stadarde de cost pentru cheltuieli de funcționare. Tot procesul nu va genera cheltuieli publice, dimpotrivă”, a adăugat Dragnea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase