REȚEAUA BANCHERILOR: Directorii BRD Martiș și Nanu au fost arestați. Ioan Creștin și Marius Locic, eliberați

REȚEAUA BANCHERILOR: Directorii BRD Martiș și Nanu au fost arestați. Ioan Creștin și Marius Locic, eliberați
Publicat: 16/12/2012, 10:34
Actualizat: 16/12/2012, 10:34

Directorii BRD Adrian Martiș și Andrei Nanu au fost arestați, alături de alte două persoane, ceilalți nouă inculpați, între care Ioan Creștin și Marius Locic, vor fi cercetați în stare de libertate, potrivit deciziei de duminică a Curții de Apel București.

Curtea de Apel București a admis doar patru propuneri din cele 13 făcute de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organzată și Terorism (DIICOT), decizia instanței putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Marius Locic și alte 12 persoane din dosarul fraudelor bancare, printre care directorii BRD, Adrian Martiș și Andrei Nanu, au părăsit Curtea de Apel București, vineri noapte, după ce instanța a decis să reia sâmbătă judecarea propunerilor de arestare preventivă a lor, iar acestora le-au expirat ordonanțele de reținere.

Judecătoarea Luciana Mera i-a audiat, vineri seară, pe toți cei 13, iar ulterior a hotărât să reia sâmbătă dimineață, la ora 10.00, dezbaterile privind propunerile de arestare.

Mera a arătat că dorește ca atât ca ea, cât și acuzarea și apărarea să fie în deplinătatea facultăților și lipsiți de oboseală.

În acest context, ordonanțele de reținere emise de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pentru cei 13 au expirat, astfel că aceștia au fost eliberați și au părăsit Curtea de Apel București.

În urma audierilor de sâmbătă, judecătorul Curții de Apel a decis să amâne pronunțarea unei decizii pentru duminică la ora 10.00.

Cei 13 pentru care DIICOT cere arestarea preventivă sunt Adrian Martiș (director executiv la BRD Unirea), Andrei Nanu (director comercial BRD Dorobanți), Elena Blaga, Orlando Ionuț Ghiorghe (evaluator), Andrei Suditu, Niculae Sandu, Ioan Creștin, Dumitru Benga, Vrânceanu Jenica Barbu, Marius Locic, Liliana Liuba Alexandrescu (notar), Claudia Maria Peter și Camilia Damiela Pop (notar).

Totodată, în cazul lui Vasile Creștin, Constantin Irinel Militaru și Mihăiță Cătălin Rușitoru, pentru care procurorii au cerut să fie emise mandate de arestare în lipsă, instanța a amânat luarea unei decizii pentru 17 decembrie, dată până la care să fie îndeplinite procedurile de citare a învinuiților.

Vineri seară, alte șapte persoane din dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro au fost arestate preventiv, potrivit deciziei luate de un alt complet al Curții de Apel București (CAB), prin care a fost admisă propunerea în acest sens formulată de procurorii DIICOT.

Au primit, astfel, mandate de arestare preventivă Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireadă (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu și Livia Bobu.

În acest dosar, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au reținut 20 de persoane, respectiv pe Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireadă (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu, Livia Bobu, Adrian Martiș (director executiv la BRD Unirea), Andrei Nanu (director comercial BRD Dorobanți), Elena Blaga, Orlando Ionuț Ghiorghe (evaluator), Andrei Suditu, Niculae Sandu, Ioan Creștin, Dumitru Benga, Vrânceanu Jenica Barbu, Marius Locic, Liliana Liuba Alexandrescu (notar), Claudia Maria Peter și Camilia Damiela Pop (notar).

Pentru toți cei 20 au fost formulate propuneri de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Pentru soluționarea operativă a cauzelor, persoanele pentru care se cere arestarea au fost împărțite în două loturi, solicitările de arestare preventivă a lor fiind judecate în paralel, vineri seară, de doi judecători ai CAB, respectiv Elena Adrian Băjan și Luciana Mera.

Anchetatorii au emis și 21 de ordonanțe de obligare de a nu părăsi țara timp de 30 de zile.

În acst dosar, anchetatorii au făcut, joi, 48 de percheziții în București și trei județe, fiind vizată o grupare coordonată de persoane influente din mediul de afaceri din Capitală care ar fi luat ilegal credite de la două bănci pentru 35 de firme cu sprijinul a șapte directori ai băncilor, prejudiciul fiind de 85 milioane de euro.

„Sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul București, învinuiții au realizat beneficii financiare substanțiale prin săvârșirea de fraude bancare, respectiv prin obținerea în mod ilegal de credite de la două unități bancare, pentru un număr de 35 de societăți comerciale controlate de către membrii grupului infracțional organizat”, s-a arătat într-un comunicat de presă al DIICOT.

Procurorii susțin că membrii grupului infracțional ar fi fost sprijiniți de șapte directori generali sau directori comerciali ai unităților bancare, acuzați că ar fi coordonat procedurile de selecție a firmelor, ar fi dat avize pentru risc și ar fi aprobat creditele deși documentațiile firmelor nu întruneau cerințele legale. Totodată, gruparea ar fi fost sprijinită și de șase funcționari de la unitățile bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare.

Membrii grupării ar fi beneficiat și de sprijinul unor evaluatori autorizați, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile estimate la valori mai mari decât cele reale, în vederea ipotecării acestora cu ocazia încheierii contractelor de creditare, potrivit procurorilor DIICOT.

În același dosar sunt cercetați și patru notari publici care ar fi încheiat și autentificat contractele de garanție ipotecară.

„Contractele de garanție ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate și autentificate de către patru învinuite, având calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piață și la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare – cumpărare încheiate cu privire la aceleași bunuri, actele fiind utilizate de către membrii grupării în vederea obținerii în mod ilegal a creditelor bancare”, au precizat procurorii DIICOT.

Lucian Cojocaru, fost director BRD și în prezent vicepreședinte Volksbank, șefi ai sucursalelor BRD Unirii și Dorobanți și responsabili ATE Bank sunt cercetați de DIICOT în cazul fraudelor bancare, capii afacerii fiind Marius Locic și frații Creștin, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Potrivit surselor citate, în această afacere sunt implicați patru notari, unul dintre aceștia fiind soția lui Damian Drăghici, Paula Rosenberg. Damian Drăghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL.

Notarii publici au în competență autentificarea contractelor de vânzare și a contractelor de ipotecă asupra bunurilor imobile, la cererea vânzătorilor, cumpărătorilor, sau constituitorilor ipotecari (debitori sau garanți), precum și a instituțiilor bancare și financiare nebancare. Obligația notarului public este de a verifica situația juridică a bunului imobil, modalitatea de dobândire a acestuia, și actele care stau la baza dobândirii proprietății, sarcinile existente asupra imobilului, precum și situația fiscală a proprietății, preciza, joi, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (UNNPR).

„Notarii publici nu au nici competențe și nici calificarea necesară pentru evaluarea bunurilor aduse în garanție, această evaluare fiind făcută exclusiv la cererea băncilor, de către evaluatori agreați de acestea, atestați de ANEVAR (Uniunea Națională a Evaluatorilor Autorizați din România-n.r.) tocmai în acest scop. Contractele de credit încheiate de bancă nu fac obiectul cererilor de autentificare adresate notarilor publici”, susținea UNNPR.

BRD a anunțat, joi, că activitatea băncii nu este afectată de perchezițiile DIICOT la două dintre unitățile sale, în cadrul unor investigații cu privire la obținerea ilegală de credite de la mai multe bănci, precizând totodată că BRD cooperează cu autoritățile de mai multe luni asupra anchetelor în curs.

Vineri, BRD a precizat și că a descoperit, cu câteva luni în urmă, câteva scheme de finanțare ilegală și a sesizat organele penale, după care a întărit sistemele de control și a desfăcut contractele de muncă ale salariaților care nu au respectat normele și procedurile interne.

Volksbank a anunțat, tot joi că, în dosarul DIICOT privind fraude bancare în valoare de 85 milioane de euro, a sesizat autoritățile, încă din mai 2010, pentru credite obținute în baza unor documente falsificate și că expunerea băncii este de doar 8 milioane de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată