REȚEAUA BANCHERILOR. Marius Locic a fost reținut în dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro

REȚEAUA BANCHERILOR. Marius Locic a fost reținut în dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro
Publicat: 14/12/2012, 09:23
Actualizat: 14/12/2012, 16:49

Omul de afaceri Marius Locic a fost reținut, vineri dimineață, de procurorii DIICOT, iar soția acestuia a primit interdicție de a părăsi țara, ambele măsuri fiind dispuse în dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro.

Soții Locic sunt acuzați de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, aderare și sprijinire de grup infracțional și spălare de bani.

Avocatul lor a arătat, la ieșirea de la DIICOT, că soții Locic sunt acuzați de aceste fapte în legătură cu modul în care au vândut un imobil din cartierul bucureștean Dorobanți.

Apărătorul celor doi a mai spus că imobilul a fost vândut cu 6,4 milioane de euro unei societăți Prod Conserv care, pentru achiziționarea acestuia, a făcut contract cu o bancă.

Totodată, avocatul a arătat că, la audieri, procurorii nu le-au arătat soților Locic nicio probă directă care să probeze acuzațiile ce le sunt aduse.

Întrebat despre implicarea soției lui Locic, avocatul a spus că aceasta a semnat fără să aibă cunoștință actele de vânzare a imobilului.

Avocatul a mai precizat că procurorii vor cerere vineri Curții de Apel București arestarea preventivă a lui Marius Locic.

Până la acest moment, a mai precizat avocatul, procurorii au emis peste 10 ordonanțe de reținere în dosarul fraudelor bancare, printre care una în cazul unui notar public, ceea ce atrage, după caz, competența Curții de Apel.

Joi seară, când a fost adus pentru audieri la DIICOT, Marius Locic declarase presei că este absolut nevinovat, are o relație foarte bună cu băncile și creditarea și că, în opinia sa, cel mai probabil, a deranjat anumite persoane prin deschiderea unor piețe.

Dumitru Creștin, Dana Băjescu, directorul Grupului BRD Dorobanți din București, și notarul Paula Rosenberg, soția lui Damian Drăghici, au plecat de la DIICOT, după ce au fost audiați în dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro.

Avocatul lui Dumitru Creștin a declarat că acesta a fost audiat în calitate de martor.

Unul dintre frații lui Dumitru Creștin, Ioan, este în continuare la audieri.

În acest dosar, procurorii audiază, începând de joi seară, zeci de persoane. Audierile au început după ce la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală au fost aduse documente, calculatoare și imprimante ridicate la perchezițiile făcute în București și în județele Satu Mare, Ilfov și Vâlcea.

În acest dosar mai sunt vizați Lucian Cojocaru, fost director BRD și în prezent vicepreședinte Volksbank, șefi ai sucursalelor BRD Unirii și Dorobanți, responsabili ATE Bank, precum și frații Creștin, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, în această afacere ar fi implicați și patru notari, unul dintre aceștia fiind soția lui Damian Drăghici, Paula Rosenberg. Damian Drăghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL.

De asemenea, în anchetă este vizată și soția lui Marius Locic, au mai declarat aceleași surse.

La DIICOT, au ajuns, joi, și Dana Băjescu, directorul Grupului BRD Dorobanți din București, notarul Paula Rosenberg, precum și frații Ioan și Dumitru Creștin, potrivit surselor citate.

Conform unui comunicat remis MEDIFAX, Dumitru Creștin nu este implicat în cazul privind fraudele bancare și nu este plecat din țară, precizarea venind după ce s-a vehiculat informația potrivit căreia acesta ar fi în Dubai.

Surse judiciare au precizat că la DIICOT au fost aduși și Adrian Martiș, director executiv la BRD Unirii, și Sava Tipa, fost demnitar comunist, vizat de ancheta privind fraudele bancare după ce, conform surselor citate, o firmă a sa ar fi întocmit documentația ce a stat la baza uneia dintre activitățile cercetate.

Anchetatorii au făcut, joi, 48 de percheziții în București și trei județe, fiind vizată o grupare coordonată de persoane influente din mediul de afaceri din Capitală care ar fi luat ilegal credite de la două bănci pentru 35 de firme cu sprijinul a șapte directori ai băncilor, prejudiciul fiind de 85 milioane de euro.

Perchezițiile au fost dispuse de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală la 48 de adrese din municipiul București și județele Satu Mare, Ilfov și Vâlcea, acțiunea vizând destructurarea unui grup infracțional organizat constituit din 58 de persoane suspectate de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălare de bani.

„În fapt se reține că, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul București, învinuiții au realizat beneficii financiare substanțiale prin săvârșirea de fraude bancare, respectiv prin obținerea în mod ilegal de credite de la două unități bancare, pentru un număr de 35 de societăți comerciale controlate de către membrii grupului infracțional organizat”, s-a arătat într-un comunicat de presă al DIICOT.

Procurorii susțin că membrii grupului infracțional ar fi fost sprijiniți de șapte directori generali sau directori comerciali ai unităților bancare, acuzați că ar fi coordonat procedurile de selecție a firmelor, ar fi dat avize pentru risc și ar fi aprobat creditele deși documentațiile firmelor nu întruneau cerințele legale. Totodată, gruparea ar fi fost sprijinită și de șase funcționari de la unitățile bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare.

Membrii grupării ar fi beneficiat și de sprijinul unor evaluatori autorizați, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile estimate la valori mai mari decât cele reale, în vederea ipotecării acestora cu ocazia încheierii contractelor de creditare, potrivit procurorilor DIICOT.

În același dosar sunt cercetați și patru notari publici care ar fi încheiat și autentificat contractele de garanție ipotecară.

„Contractele de garanție ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate și autentificate de către patru învinuite, având calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piață și la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare – cumpărare încheiate cu privire la aceleași bunuri, actele fiind utilizate de către membrii grupării în vederea obținerii în mod ilegal a creditelor bancare”, au precizat procurorii DIICOT.

BRD a anunțat, joi, că activitatea băncii nu este afectată de perchezițiile DIICOT la două dintre unitățile sale, în cadrul unor investigații cu privire la obținerea ilegală de credite de la mai multe bănci, precizând totodată că BRD cooperează cu autoritățile de mai multe luni asupra anchetelor în curs.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice