Mihai Draghici
17.01.2014
Știri

Reuters: Rusia exportă armament în Siria, prin intermediul unor companii din România. Exporturile s-au intensificat

Reuters: Rusia exportă armament în Siria, prin intermediul unor companii din România. Exporturile s-au intensificat

Rusia a intensificat, în ultimele săptămâni, exporturile de echipamente militare în Siria, inclusiv prin intermediul unor companii de profil din România, Bulgaria și Ucraina, în încercarea de a ajuta regimul Bashar al-Assad în luptele cu insurgenții, afirmă surse citate de agenția Reuters.

Începând din decembrie 2013, Rusia a intensificat exporturile de echipamente militare în Siria, inclusiv vehicule militare, drone și bombe teleghidate, în încercarea de a susține regimul Bashar Al-Assad în confruntările cu insurgenții, precizează Reuters. „Zeci de avioane militare de transport Antonov 124 au adus în Siria vehicule militare, echipamente de supraveghere, radare, sisteme electronice de luptă, piese de elicoptere și bombe teleghidate”, precizează o sursă din cadrul serviciilor de securitate din Orientul Mijlociu.

„Experți ruși pilotează drone în Siria pentru a ajuta la localizarea pozițiilor insurgente, pentru analizarea capacităților militare rebele și pentru coordonarea bombardamentelor forțelor suobrdonate regimului sirian”, explică o altă sursă.

Un specialist din domeniul industriei internaționale a comerțului cu armament a confirmat intensificarea exporturilor de arme rusești. „În Siria sosesc echipamente militare, iar Rusia fie le trimite singură, fie preluând echipamente stocate în zone ale Mării Negre precum Bulgaria, România sau Ucraina, unde există un surplus de armament. Furnizorii din regiune nu își pot permite să supere Rusia”, explică oficialul citat de Reuters.

Experții care urmăresc transporturile de armament au precizat că Bulgaria, România și Ucraina au stocuri de armament ușor de tip rusesc produse în aceste țări pe vremea Uniunii Sovietice.

Purtătorul de cuvânt al diplomației bulgare a declarat că Oficiul interguvernamental bulgar nu a autorizat tranzacții de armament cu destinația Siria.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a comunicat pentru Reuters că propriul departament pentru controlul armamentului nu a înregistrat și nu a autorizat operațiuni comerciale străine care să implice echipamente militare cu Siria pentru anii 2013 sau 2014.

MAE a întărit acest mesaj și sâmbătă, transmițând următoarele precizei presei române: „Ministerul Afacerilor Externe dezminte cu fermitate orice informație care induce ideea că România ar fi implicată  în  livrările de echipament militar către Siria. Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor, ca autoritate națională de control al operațiunilor cu produse militare, nu a înregistrat și, implicit, nu a autorizat nicio operațiune de comerț exterior cu produse militare, inclusiv de armament ușor, cu destinația Siria în anul 2013 și 2014″.

Moscova, care încearcă să își sporească influența diplomatică și economică în Orientul Mijlociu, furnizează de mult timp echipamente militare regimului de la Damasc. Însă intensificarea exporturilor ruse de armament intervine într-o etapă crucială a conflictului sirian, în contextul conferinței de pace Geneva II și al preocupărilor pe care Occidentul începe să îl aibă în legătură cu grupurile islamiste radicale din Siria.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și confruntări între grupuri insurgente afiliate opoziției și serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanțul violențelor este, potrivit diverselor estimări, între 100.000 și 120.000 de morți.

Inchide