Revoltă într-o comună din România după ce patru romi l-au jefuit și bătut grav pe un adolescent: „Sunt o teroare pentru noi toţi, la şcoală ţi-e frică de ei, fură, ameninţă şi noi suntem fără apărare”

Revoltă într-o comună din România după ce patru romi l-au jefuit și bătut grav pe un adolescent: „Sunt o teroare pentru noi toţi, la şcoală ţi-e frică de ei, fură, ameninţă şi noi suntem fără apărare”
Localnicii au participat la manifestație în mod pașnic, fără a incita la ura de rasă sau alte acțiuni violente / sursă FOTO: Facebook
Publicat: 26/09/2020, 18:46
Actualizat: 26/09/2020, 21:24

Într-o comună din Neamț mai mulți localnici s-au mobilizat și au organizat o manifestație după ce patru membri ai comunității rome l-au jefuit și bătut pe un adolescent din comună. Localnici din Borca susțin că nu se simt deloc în siguranță, iar copiii trăiesc cu frică și la școală. În cadrul adunării, oamenii au militat pentru o implicare mai mare a autorităților în gestionarea fenomenului infracțional și nu au făcut îndemnuri rasiale. 

La sfârșitul săptămânii trecute, un adolescent în vârstă de 16 ani, Damian Cârjă, a fost victima celor patru indivizi din comunitatea romă care l-au jefuit și l-au bătut cumplit, acesta ajungând la spital desfigurat şi cu grave leziuni craniene, potrivit adevărul.ro.

Revoltă într-o comună din România după ce patru romi l-au jefuit și bătut grav pe un adolescent

Cumplitul incident care a cutremurat comunitatea i-a determinat pe localnici să se mobilizeze și să creeze un grup pe Facebook, intitulat „Și eu pot fi Damian”, unde au organizat o manifestație. Inițial, aceștia voiau să mărșăluiască în localitate, însă din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemie de coronavirus, autoritățile locale au aprobat adunarea a 100 de persoane.

Însă manifestația a stârnit interesul și altor localnici, care au asitat de la distanță.

„În urma evenimentului neplăcut ce a avut loc în comuna Borca, am hotărât să organizăm un marş în semn de solidaritate faţă de Damian. Punctul de plecare e de la poarta liceului. Marşul este legal, fiind aprobat de primărie”, scria organizatorul Radu Emil Constantin, pe contul lui de Facebook.

„Sunt o teroare pentru noi toţi, la şcoală ţi-e frică de ei, se agaţă de tine fără nici un motiv, fură, ameninţă şi noi suntem fără apărare”

Nemulțumire oamenilor sunt din ce în ce mai mari, aceștia acuzându-i pe unii membri ai comunității rome că cerșesc, au un comportament antisocial, fură și fac tot felul de violențe.

De asemenea, localnicii susțin că administrația locală le acordă ajutoare sociale şi le permite să locuiască fără forme legale, dar și faptul că Poliția nu se implică atât cât ar trebui pentru a contracara infracțiunile comise.

Cei patru tineri care l-au agresat pe adolescentul Damian Cârjă, cu vârste cuprinse între 17 şi 23 de ani, au fost arestaţi preventiv, însă oamenii nu sunt mulțumiți deloc de modul în care este gestionat fenomenul infracțiunilor în localitatea lor.

Aceștia au participat la manifestație în mod pașnic, fără a incita la ura de rasă sau alte acțiuni violente, împotriva legii, ci, din contră, au militat pentru respectarea legii și implicare forțelor de ordine care să facă verificări în ceea ce priveşte domiciliul unora dintre etnici.

„Trebuie să fim cerebrali şi să nu ne facem singuri dreptate”

Pe grupul de Facebook, oamenii au militat pentru implicare autorităților astfel încât cetățenii să se simtă în siguranță, dar și pentru solidaritate, punctând că „nu avem voie să fim rasişti şi să declanşăm acţiuni violente sau huliganism”.

„Este adevărat, răutaţile etnicilor au cam umplut paharul şi cred că suntem cu toţii extrem de porniţi, însă trăim într-o ţară cu autorităţi şi legi. Toate astea trebuiesc respectate. Chiar şi când nu ne convin deloc anumite situaţii trebuie să fim cerebrali şi să nu ne facem singuri dreptate. Astăzi ne exprimam în stradă dorinţa de a fi în siguranţă în localitate. Nu legea pumnului, furcii sau toporului, nu astea ne vor aduce liniştea, ba dimpotrivă, ne vor aduce noi conflicte”, se precizează într-o postare.

„Autorităţile trebuie să se implice şi mai mult”

„Nu avem voie să fim rasişti şi să declanşăm acţiuni violente sau huliganism. Noi ne dorim ca autorităţile să înţeleagă că prezenţa noastră în stradă este dorinţa de siguranţă a cetăţeanului, că autorităţile trebuie să se implice şi mai mult pentru ca alţi copii, alţi părinţi, alte familii să nu mai treacă prin suferinţele şi necazul familiei Cârjă”, se mai susține într-o altă postare.

„Ăsta e doar începutul cu Damian, cine ştie ce va fi de acum încolo”

„De s-ar lua măsuri şi i-ar da afară din comună, sunt o teroare pentru noi toţi, la şcoală ţi-e frică de ei, se agaţă de tine fără nici un motiv, fură, ameninţă şi noi suntem fără apărare. Până şi cadrelor didactice le este frică; personal nu am avut de-a face, dar am cunoştinţe care s-au confruntat cu probleme. Duminică, când ieşi ca omul la piaţă, nu ai loc de ei, imediat vine câte un cerşetor şi e în stare să te ia la bătaie dacă nu îi dai bani. Ăsta e doar începutul cu Damian, cine ştie ce va fi de acum încolo. Au fost atâtea incidente cu înjunghieri şi bătăi între ei, măcar acum când se iau de noi să îi dăm afară, nu putem trăi aşa”, mai susține o persoană pe facebook.

În cadrul manifestării din comuna Borca, oamenii au avut o atitudine civilizată și au făcut îndemnuri rasiale. De asemenea, la fața locului au fost prezenți și oamenii legii, iar zona a fost survolată de un elicopter.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Fiica lui Ion Țiriac, imagini în costume de baie minuscule!
Macron l-ar fi numit "clovn" pe Boris Johnson în discuţiile cu apropriaţii: "Este trist să...
Învață să deschizi ușa mașinii folosind METODA OLANDEZĂ
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
INTERVIU cu DEPUTATUL PSD, Lucian LUNGOCI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
BOMBĂ TOTALĂ de la Alexandru Rafila! Ar trebui SĂ NU MAI VORBIM de certificatul verde
Klaus Iohannis a semnat joi. Este documentul care vizeaza toți șoferii
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...