• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Revoltă într-un orășel din Satu Mare când s-a aflat că aici va fi un centru de refugiați: „O să recurgem la violență”

Românii din Satu Mare nu vor imigranți: "Suntem dispuși să recurgem la violență"

Este vorba de orașul Ardud, aflat lângă municipiul Satu Mare, acolo unde o fundație în colaborare cu Ministrul Afacerilor Interne a început amenajarea unui centru. Locația aleasă este cartierul Mădăras,unde vor fi găzduiți câteva zeci de migranți.

Proiectul este derulat de Asociația Frères România și se pare că este finanțat de Ministerul de Interne. Frères România este o asociație întemeiată de părintele Jean Magnan, iezuit francez, sosit la Satu Mare în 1993. Proritatea la acea vreme o reprezentau tinerii ieșiți din centrele de plasament și copiii străzii. Ulterior activitatea s-a diversificat, incluzând formarea spirituală și activități culturale. Asociația își are sediul în Satu Mare, scrie voceatransilvaniei.ro.

Localnicii au luat foc când au auzit că în orașul lor vor fi aduși refugiați. Mai ales că au primit vestea chiar în ziua în care televiziunile au prezentat în detaliu incidentul din Suedia, acolo unde angajata unui centru pentru refugiați a fost omorâtă de un solicitant de azil în vârstă de 15 ani.

Apoi, locuitorii au aflat întâmplător că în orașul lor se amenajează un centru pentru refugiați. Asociația a dat sfoară în oraș că angajează paznici. Inițial s-a crezut că pentru un centru de vârstnici, dar când pretendenții s-au prezentat la interviu au aflat adevărul. A fost scânteia care a aprins revolta.

Oamenii s-au adunat marți seara la Casa de Cultură, la ședința convocată rapid fiind chemați primarul Ovidiu Duma și viceprimarul Emerich Szakacs, dar și un reprezentant al Asociației Frères România.

Acesta din urmă a încercat să-i liniștească, spunând că numărul refugiaților va fi unul mic, iar cei care vor fi cazați aici vor fi „triați” înainte. Dar și că ar fi vorba de solicitanți de azil în România, veniți în special din Africa, și nu sirieni.

Oamenii nici nu au vrut să audă de așa ceva și deja tot orașul a semnat o petiție prin care anunță că se opun amenajării centrului.

„Nu suntem deacord sub nicio formă. E legal, nu e legal. Și suntem dispuși să recurgem la violență. Să știe toată lumea treaba asta, cei care se ocupă de proiect, că dacă se pune în aplicare se va ajunge acolo. Și noi o spunem de pe acum, să nu fie suprize. Nu vrem să fim ca în țările străine să ne fie frică să ne lăsăm copiii să plece singuri la școală, nevestele singure pe stradă. Și aici nu mai intervine problema de a apăra statul român sau pe cetățeni, ne apărăm familiile noastre”, au spus reprezentanții Ardudului, potrivit celor de la jurnaldeoas.ro.
 

Inchide