Revoltă publică în cazul Țăndărei, după ce toți inculpații au fost achitați: Mai multe organizații cer excluderea din magistratură a procurorului de caz

Revoltă publică în cazul Țăndărei, după ce toți inculpații au fost achitați: Mai multe organizații cer excluderea din magistratură a procurorului de caz
Publicat: 24/12/2019, 23:37

Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică, Freedom House România, Cambridge Center for Applied Research in Human Trafficking (UK), Human Trafficking Foundation (UK), Asociația WorldTeach România, Valoare Plus, Asociația Femeilor Românce din Italia, Centrul Syene pentru Educație, Ușa Deschisă și Asociația Cultural Socială Economică Christiana au lansat o petiție prin care solicită demisia de onoare sau excluderea din magistratură a procurorului care a instrumentat Cazul Țăndărei, scrie news.ro.

„Împreună, noi – cetățenii României, solicităm demisia de onoare sau excluderea din magistratură a procurorului care nu a utilizat corespunzător probele și informațiile pe care le avea la dispoziție. Raportul UE din decembrie 2018 (pg.75) arată că românii reprezintă 74% dintre victimele traficului de persoane, cetățeni europeni, identificate în cele 28 de State Membre. În acest context de vulnerabilitate, există unii procurori în România care, deși au probe clare împotriva rețelelor de crimă organizată, nu le utilizează în mod corespunzător. Aceste situații trebuie să înceteze acum!”, se arată în petiția numită „O rază de lumină și speranță pentru copiii români, victime ale traficului de persoane”.

Curtea de Apel Târgu Mureș a decis luni, definitiv, achitarea celor 25 de inculpați din dosarul Țăndărei, acuzați că au constituit o rețea care trimitea copii la cerșit în Marea Britanie. Decizia a fost luată pentur că în cea mai mare parte a cazurilor a intervenit prescripția.

Cazul Țăndărei privește traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiți la cerșetorie și furturi. În Anglia, 120 de traficanți au fost prinși și băgați la închisoare. În România, cei 25 de romi arestați și puși sub acuzare în 2010 au fost eliberați după câteva luni.

După o primă decizie în acest caz, în luna februarie, reprezentanții DIICOT precizau că, în „dosarul Țăndărei” – în care Tribunalul Harghita dăduse deja o primă decizie de achitare a celor 25 de inculpați sau a constatat că faptele s-au prescris, faptele au fost reîncadrate după schimbarea legislației, iar prescripția a intervenit pentru unele infracțiuni, respectiv constituirea unui grup infracțional organizat și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, – pentru trafic de minori și spălarea banilor au apreciat că se impune condamnarea inculpaților.

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a afirmat, după ce toți inculpații din dosarul Țăndărei au fost achitați, că fie nu au fost probe, fie au fost probe și au fost ignorate însă în ambele cazuri ceva pare a fi în neregulă.

„Pot totuși să adaug că am fost și eu impresionat emoțional de acest rezultat. Nu pot fi multe alternative cu privire la explicații. Fie nu au fost probe acolo, fie au fost probe și au fost ignorate de către judecători. Și într-un caz, și în altul, ceva pare a fi în neregulă, mai ales că un alt expert în materie de anchete penale s-a pronunțat cu privire la acest lucru, pare-se în cunoștință de cauză”, a declarat ministrul Justiției.

Predoiu a mai subliniat că un pas pentru a remedia problemele din sistemul judiciar este concursul pentru ocuparea posturilor de conducere a parchetelor.

Prima divă a ţării şi-a pierdut minţile! Are tendinţe criminale, "influenţată de droguri şi alcool"....
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Fiul lui Cătălin Zmărăndescu îl distruge pe tatăl său! Scandalul de la Survivor a declanșat...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Indonezia îşi mută capitala. Parlamentul a votat să înlocuiască Jakarta. Cum se va numi noua...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Importanța bateriei unei mașini!
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort. O tragedie....
Liviu Dragnea e în culmea fericirii! Un mare duşman a primit o lovitură fără precedent
Bill Gates cutremură toată lumea! Când vine următoarea pandemie? Va fi mult mai rău
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...