Revoltă publică în cazul Țăndărei, după ce toți inculpații au fost achitați: Mai multe organizații cer excluderea din magistratură a procurorului de caz

Revoltă publică în cazul Țăndărei, după ce toți inculpații au fost achitați: Mai multe organizații cer excluderea din magistratură a procurorului de caz
Publicat: 24/12/2019, 23:37

Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică, Freedom House România, Cambridge Center for Applied Research in Human Trafficking (UK), Human Trafficking Foundation (UK), Asociația WorldTeach România, Valoare Plus, Asociația Femeilor Românce din Italia, Centrul Syene pentru Educație, Ușa Deschisă și Asociația Cultural Socială Economică Christiana au lansat o petiție prin care solicită demisia de onoare sau excluderea din magistratură a procurorului care a instrumentat Cazul Țăndărei, scrie news.ro.

„Împreună, noi – cetățenii României, solicităm demisia de onoare sau excluderea din magistratură a procurorului care nu a utilizat corespunzător probele și informațiile pe care le avea la dispoziție. Raportul UE din decembrie 2018 (pg.75) arată că românii reprezintă 74% dintre victimele traficului de persoane, cetățeni europeni, identificate în cele 28 de State Membre. În acest context de vulnerabilitate, există unii procurori în România care, deși au probe clare împotriva rețelelor de crimă organizată, nu le utilizează în mod corespunzător. Aceste situații trebuie să înceteze acum!”, se arată în petiția numită „O rază de lumină și speranță pentru copiii români, victime ale traficului de persoane”.

Curtea de Apel Târgu Mureș a decis luni, definitiv, achitarea celor 25 de inculpați din dosarul Țăndărei, acuzați că au constituit o rețea care trimitea copii la cerșit în Marea Britanie. Decizia a fost luată pentur că în cea mai mare parte a cazurilor a intervenit prescripția.

Cazul Țăndărei privește traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiți la cerșetorie și furturi. În Anglia, 120 de traficanți au fost prinși și băgați la închisoare. În România, cei 25 de romi arestați și puși sub acuzare în 2010 au fost eliberați după câteva luni.

După o primă decizie în acest caz, în luna februarie, reprezentanții DIICOT precizau că, în „dosarul Țăndărei” – în care Tribunalul Harghita dăduse deja o primă decizie de achitare a celor 25 de inculpați sau a constatat că faptele s-au prescris, faptele au fost reîncadrate după schimbarea legislației, iar prescripția a intervenit pentru unele infracțiuni, respectiv constituirea unui grup infracțional organizat și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, – pentru trafic de minori și spălarea banilor au apreciat că se impune condamnarea inculpaților.

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a afirmat, după ce toți inculpații din dosarul Țăndărei au fost achitați, că fie nu au fost probe, fie au fost probe și au fost ignorate însă în ambele cazuri ceva pare a fi în neregulă.

„Pot totuși să adaug că am fost și eu impresionat emoțional de acest rezultat. Nu pot fi multe alternative cu privire la explicații. Fie nu au fost probe acolo, fie au fost probe și au fost ignorate de către judecători. Și într-un caz, și în altul, ceva pare a fi în neregulă, mai ales că un alt expert în materie de anchete penale s-a pronunțat cu privire la acest lucru, pare-se în cunoștință de cauză”, a declarat ministrul Justiției.

Predoiu a mai subliniat că un pas pentru a remedia problemele din sistemul judiciar este concursul pentru ocuparea posturilor de conducere a parchetelor.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Cum arată Loredana Chivu, după operația care a nenorocit-o! Dezvăluirile șocante ale asistentei TV
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SOC TOTAL! Theo Rose în filme pentru adulți??? I-a lasat pe toti MUȚI: „O sa...
Simona Halep a radiat de fericire la petrecerea de logodnă! Cum a fost surprinsă alături...
Raluca Pastramă lovitură uriaşă după divorţul de Pepe. Uluitor ce se întâmplă acum în viaţa...
Avertisment al Chinei pentru G7: Zilele în care grupurile „mici” de ţări decideau soarta lumii...
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
Previziune sumbră a unui medic cardiolog în cazul Eriksen: „A murit pentru câteva minute”
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Eliminare surpriză la Survivor România. A început să plângă după anunțul lui Daniel Pavel
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
CUTREMUR total în Europa! Este lovitură cruntă pentru GERMANIA: Un precedent grav
DEZASTRU MONDIAL. Forța a 15 bombe atomice a distrus locul
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...