Revoltă publică în cazul Țăndărei, după ce toți inculpații au fost achitați: Mai multe organizații cer excluderea din magistratură a procurorului de caz

Revoltă publică în cazul Țăndărei, după ce toți inculpații au fost achitați: Mai multe organizații cer excluderea din magistratură a procurorului de caz
Publicat: 24/12/2019, 23:37

Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică, Freedom House România, Cambridge Center for Applied Research in Human Trafficking (UK), Human Trafficking Foundation (UK), Asociația WorldTeach România, Valoare Plus, Asociația Femeilor Românce din Italia, Centrul Syene pentru Educație, Ușa Deschisă și Asociația Cultural Socială Economică Christiana au lansat o petiție prin care solicită demisia de onoare sau excluderea din magistratură a procurorului care a instrumentat Cazul Țăndărei, scrie news.ro.

„Împreună, noi – cetățenii României, solicităm demisia de onoare sau excluderea din magistratură a procurorului care nu a utilizat corespunzător probele și informațiile pe care le avea la dispoziție. Raportul UE din decembrie 2018 (pg.75) arată că românii reprezintă 74% dintre victimele traficului de persoane, cetățeni europeni, identificate în cele 28 de State Membre. În acest context de vulnerabilitate, există unii procurori în România care, deși au probe clare împotriva rețelelor de crimă organizată, nu le utilizează în mod corespunzător. Aceste situații trebuie să înceteze acum!”, se arată în petiția numită „O rază de lumină și speranță pentru copiii români, victime ale traficului de persoane”.

Curtea de Apel Târgu Mureș a decis luni, definitiv, achitarea celor 25 de inculpați din dosarul Țăndărei, acuzați că au constituit o rețea care trimitea copii la cerșit în Marea Britanie. Decizia a fost luată pentur că în cea mai mare parte a cazurilor a intervenit prescripția.

Cazul Țăndărei privește traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiți la cerșetorie și furturi. În Anglia, 120 de traficanți au fost prinși și băgați la închisoare. În România, cei 25 de romi arestați și puși sub acuzare în 2010 au fost eliberați după câteva luni.

După o primă decizie în acest caz, în luna februarie, reprezentanții DIICOT precizau că, în „dosarul Țăndărei” – în care Tribunalul Harghita dăduse deja o primă decizie de achitare a celor 25 de inculpați sau a constatat că faptele s-au prescris, faptele au fost reîncadrate după schimbarea legislației, iar prescripția a intervenit pentru unele infracțiuni, respectiv constituirea unui grup infracțional organizat și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, – pentru trafic de minori și spălarea banilor au apreciat că se impune condamnarea inculpaților.

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a afirmat, după ce toți inculpații din dosarul Țăndărei au fost achitați, că fie nu au fost probe, fie au fost probe și au fost ignorate însă în ambele cazuri ceva pare a fi în neregulă.

„Pot totuși să adaug că am fost și eu impresionat emoțional de acest rezultat. Nu pot fi multe alternative cu privire la explicații. Fie nu au fost probe acolo, fie au fost probe și au fost ignorate de către judecători. Și într-un caz, și în altul, ceva pare a fi în neregulă, mai ales că un alt expert în materie de anchete penale s-a pronunțat cu privire la acest lucru, pare-se în cunoștință de cauză”, a declarat ministrul Justiției.

Predoiu a mai subliniat că un pas pentru a remedia problemele din sistemul judiciar este concursul pentru ocuparea posturilor de conducere a parchetelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani