Robert Cazanciuc, despre LEGEA ANASTASIA: „Țara noastră este pe primul loc în Europa la numărul de morţi din accidente rutiere”

Robert Cazanciuc, despre LEGEA ANASTASIA: „Țara noastră este pe primul loc în Europa la numărul de morţi din accidente rutiere”
Sursă Foto - Facebook/Robert Cazanciuc
Publicat: 22/03/2023, 11:14

Senatorul PSD Robert Cazanciuc spune că asistăm de prea mult timp la adevărate tragedii pe şosele şi este nevoie să răspundem cu măsuri foarte dure, mai ales legislative, precum cele pe care le-a propus recent.

Este vorba despre Legea Anastasia, care nu îi mai iartă de executarea unei pedepse cu închisoarea pe cei vinovaţi şi interzicerea timp de cinci ani a redobândirii permisului auto pentru cei care termină de executat o pedeapsă cu închisoarea.

Cazanciuc susține că teribilismul şi inconştienţa unor oameni indolenți aflaţi la volan nu doar că iau vieţi nevinovate, dar nasc şi drame în familiile victimelor de pe şosele, iar România se află în continuare, de mai bine de cinci ani încoace, pe primul loc în Europa la numărul de morţi din accidente rutiere.

„Asistăm de prea mult timp, la adevărate tragedii pe şosele. Este nevoie să răspundem cu măsuri foarte dure, mai ales legislative, precum cele pe care le-am propus recent – Legea Anastasia şi majorarea de 10 ori a perioadei de interdicţie a redobândirii permisului pentru criminalii de pe şosele.

Ca om, am fost oripiliat de ce li se întâmplă semenilor mei şi extrem de indignat de cum pot unii să sfideze orice normă legală sau morală urcându-se băuţi, drogaţi sau fără permis la volan”, spune senatorul PSD.

Robert Cazanciuc precizează că, în calitate de parlamentar, a decis că trebuie să intervină şi a iniţiat un mic, dar foarte important, pachet legislativ care să reducă din numărul mare de tragedii rutiere.

„Aşa s-a născut Legea Anastasia care nu îi mai iartă de executarea unei pedepse cu închisoarea pe cei vinovaţi. Aşa am conceput, complementar, interzicerea timp de cinci ani a redobândirii permisului auto pentru cei care termină de executat o pedeapsă cu închisoarea. Îmi doresc ca aceste iniţiative legislative să se concretizeze cât mai repede, căci pe şosele carnajul continuă, în timp ce noi votăm în Parlament.

Continuă, pentru că teribilismul şi inconştienţa unor oameni iresponsabili aflaţi la volan nu doar că iau vieţi nevinovate, dar nasc şi drame cutremurătoare în familiile victimelor de pe şosele. Şi spun nu de puţine ori, pentru că ţara noastră se află în continuare, de mai bine de cinci ani încoace, pe primul loc în Europa la numărul de morţi din accidente rutiere”, spune senatorul PSD.

„Ce poate fi mai dureros decât să-ţi pierzi un tată, o mamă, un frate sau o soră, un prieten sau un iubit ori iubită, fără nicio vină, din cauza unui inconştient aflat la volan?Dar ce poate fi mai sfâşietor pentru un părinte care îşi vede copilul răpus de un criminal la volan?

Am proprietatea termenilor şi folosesc eticheta de criminal fără încercarea de a epata, ci pur şi simplu pentru că o persoană care consumă băuturi alcoolice sau se droghează ori nu are permis auto, foloseşte maşina pe care o conduce în scopuri criminale, ca pe o armă, chiar dacă nu premeditat”, se mai arată în postarea de pe Facebook a lui Cazanciuc.

„Oamenii îi pot împiedica pe ceilalți să se urce la volan drogați sau beți”

„De altfel, de aceea, în legislaţia penală, infracţiunea poartă numele de ucidere din culpă. Însă, atunci când aceasta se produce din cauza alcoolului, drogurilor sau a lipsei calităţii de a şofa, atunci deja este o circumstanţă agravantă şi îl transformă pe autor în criminal. Acesta este conştient, în starea de luciditate, că alcoolul sau drogurile îi pot afecta capacitatea de a conduce”, continuă acesta.

Senatorul PSD mai precizează și că, ”deşi statul este primul chemat să intervină în prevenirea dramelor, nu doar el poate lua măsuri de prevenire, ci şi societatea civilă, noi, oamenii, pentru că şi noi putem opri suferinţele încercând să-i împiedicăm pe cei apropiaţi nouă să se urce la volan când nu au dreptul de a conduce, fie că sunt băuţi sau drogaţi, fie că nu au permis”.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Așa o face fericită Radu Siffredi pe Oana Matache, când cred că nu îi vede...
FOTO. Gimnasta și-a dezvăluit marele secret! Imagini incendiare cu tânăra: e și frumoasă, dar și...
Cazul Caracal. Filmul celor două crime trase la indigo. Detalii cutremurătoare descrise de procurori
Regula celor 5 secunde pentru mâncarea scăpată pe jos: Mit sau Adevăr?
"L-a agăţat, l-a întors şi l-a izbit de pământ". Copil de 13 ani din Vaslui...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Vizita la RAR: Ce a făcut un șofer pentru a trece inspecția
Calendar ortodox 1 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi?
Rusalii 2023: Ce semnificație are această mare sărbătoare? Tradiții și obiceiuri pentru această zi sfântă
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Scenariu sumbru pentru Rusia. Ţara ar putea să fie devorată de vecinii săi / Toată...
O femeie, criticată intens pentru rochia cu care s-a îmbrăcat la nunta fiicei ei 😲
ADEVĂRATA călătorie spre CENTRUL PĂMÂNTULU! China, ÎNGROZITĂ de ce a găsit!
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
ADIO, FLORIN BUSUIOC! Anunțul trist despre iubitul prezentator român
Cea mai mare durere a Andreei Marin. „Zâna” a rămas marcată pe viață
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Avertisment MAE pentru cei care merg în Bulgaria, Grecia sau Turcia, în minivacanța de Rusalii....