Robert Negoiță, despre lucrările la Hala Laminor: Suntem la 95% cu stadiul lucrărilor / Hala va găzdui cel mai mare centru comercial cu produse de construcții din țară

Redactor:
Silviu Bănilă

Hala Laminor va găzdui cel mai mare centru comercial cu produse de construcții, amenajări, instalații și grădină. În cadrul complexului vor fi amenajate și câteva spații de relaxare, atât pentru angajați, cât și pentru clienți. Proiectul este construit in proportie de 95 la sută și ar urma să fie gata anul viitor, a declarat Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, care candidează pentru un nou mandat din partea Partidului București 2020.

„Această hală are 72.000 de mp. 180 m lățime, 400 m lungime. De patru ani de zile lucrăm să o reabilităm, este obiectiv de patrimoniu listat, este unicat în Europa, la această dimensiune. Muncim să o reabilităm, să îi construim parcare subterană cu 1.500 de locuri. Vrem să facem aici o zonă în care să promovăm economia românească. Cred că trebuie să facem și noi asta. Suntem la 95% cu stadiul lucrărilor, cel târziu anul viitor va fi gata. Aici vor ajunge multe societăți comerciale, vor fi ajutate să-și promoveze producția”, a declarat Robert Negoiță.

Istoricul proiectului de modernizare a Halei Laminor

Primăria Sectorului 3 a preluat în anul 2014 Hala Laminor, cu o suprafață de 68.000 de metri pătraţi, ale cărei începuturi sunt legate de anul 1936, odată cu înfiinţarea Uzinelor Malaxa, transformate în anii comunismului în Întreprinderea 23 August.

După anul 1990 obiectivul a fost cunoscut drept Uzinele Faur și considerat pe bună dreptate, astăzi, un reper istoric al arhitecturii industriale de pe teritoriul Sectorului 3.

Prin preluarea acestui obiectiv Primăria Sectorului 3 și-a propus să dezvolte un proiect benefic pentru comunitatea locală și să revitalizeze o zonă strategică a Sectorului 3.

În urma numeroaselor solicitări către Ministerul Culturii, Primăria Sectorului 3 a primit în luna februarie 2017 avizul Comisiei Culturii pentru punerea în siguranță a clădirii monument Hala Laminor, pentru Planul Urbanistic Zonal, Autorizație de construire în regim de urgență pentru punerea în siguranță. Ulterior Primăria Sectorului 3 a primit în luna mai din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale avizul privind Planul Urbanistic Zonal de restaurare și conversie urbană pentru Hala Laminor. Ministerul Culturii și Identității Naționale a acceptat intervenția asupra Halei Laminor, respectiv salvarea, consolidarea și schimbarea destinației acesteia într-un complex multifuncțional, în conformitate cu prevederile Legii 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu completările și modificările ulterioare.

De asemenea, s-a primit aviz favorabil pentru realizarea unor alei, în incinta imobilului, menite să faciliteze executarea lucrărilor asupra monumentului istoric, și pentru realizarea unui spațiu de tip esplanadă în zona de S-E a halei. Pentru valorificarea Halei Laminor, în suprafață de 130.750 mp, s-a propus conversia într-un complex multifuncțional prin: restaurarea, consolidarea, amenajarea interioară a halei și pe toate laturile de platforme destinate circulației pietonale, acces auto pentru servire și parcare pe latura de est, prelungirea șoselei Dudești-Pantelimon spre sud, amenajarea unei piețe urbane reprezentative, platformă pentru circulație pietonală, organizarea unei rețele stradale care să deservească terenul fostei platforme industriale Faur și să colecteze fluxuri pietonale spre Hala monument.
Primăria Sectorului 3 va amenaja Hala Laminor așa încât aceasta să devină un punct de reper pentru activitățile culturale din Sectorul 3.

Aici va funcționa o sală cu o capacitate de 2.000 de locuri, trei săli pentru spectacole de teatru, cu câte 500 de locuri fiecare, și alte cinci săli atelier pentru spectacole și evenimente.

De asemenea, hala va găzdui cel mai mare centru acvatic de facilitățile căruia elevii din Sectorul 3 vor beneficia gratuit. Astfel, o suprafață de 35.000 mp (aproximativ 50%) va fi destinată zonei de agrement (cultură, sport, parc științific, recreere, educație, cercetare și administrație), iar 35.000 mp (aproximativ 50%) vor reveni unei zone comerciale, destinată comerțului, alimentației publice și altor activități conexe.

Proiectul Parc istoric, desemnat câștigător, a prezentat o viziune de ansamblu asupra întregului complex, cu zone recreative și educaționale, cu biblioteci, galerii de artă, spații de relaxare și complexuri sportive.

În cadrul acestui proiect elementul central urmează să fie un parc verde, extins atât în interiorul halei, cât și în partea de exterior, lucru ce ar face posibilă, în viziunea autorilor, menținerea actualei vegetații sălbatice. (SURSA: www.primarie3.ro)

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Ce s-a ales de ea… Maria l-a părăsit pe Mihai Neşu în 2012 pentru că...
Simona Halep a primit cea mai dură lecție de la Sorana Cîrstea! Motivul pentru care...
Monica Pop a luat foc când a auzit ASTA: Doamne ferește! Ce s-a aflat despre...
Reuters: Un document neoficial al UE ar propune redesenarea graniţelor din zona balcanică
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
În Italia au fost descoperite 16 persoane cu super-imunitate la Covid-19. Explicațiile specialiștilor
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Gata, s-a făcut anunțul oficial despre războiul între Rusia și Ucraina! Ce pregătesc americanii
Horoscop 17 aprilie 2021. Zodia care își rezolvă multe probleme astăzi
Moment de infarct la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un bărbat într-o boxă cumpărată cu...
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea uneia dintre cele mai puternice femei de afaceri din România. Ea a creat împreună...
Inchide