Robert Negoiță, despre lucrările la Hala Laminor: Suntem la 95% cu stadiul lucrărilor / Hala va găzdui cel mai mare centru comercial cu produse de construcții din țară

Redactor:
Silviu Bănilă

Hala Laminor va găzdui cel mai mare centru comercial cu produse de construcții, amenajări, instalații și grădină. În cadrul complexului vor fi amenajate și câteva spații de relaxare, atât pentru angajați, cât și pentru clienți. Proiectul este construit in proportie de 95 la sută și ar urma să fie gata anul viitor, a declarat Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, care candidează pentru un nou mandat din partea Partidului București 2020.

„Această hală are 72.000 de mp. 180 m lățime, 400 m lungime. De patru ani de zile lucrăm să o reabilităm, este obiectiv de patrimoniu listat, este unicat în Europa, la această dimensiune. Muncim să o reabilităm, să îi construim parcare subterană cu 1.500 de locuri. Vrem să facem aici o zonă în care să promovăm economia românească. Cred că trebuie să facem și noi asta. Suntem la 95% cu stadiul lucrărilor, cel târziu anul viitor va fi gata. Aici vor ajunge multe societăți comerciale, vor fi ajutate să-și promoveze producția”, a declarat Robert Negoiță.

Istoricul proiectului de modernizare a Halei Laminor

Primăria Sectorului 3 a preluat în anul 2014 Hala Laminor, cu o suprafață de 68.000 de metri pătraţi, ale cărei începuturi sunt legate de anul 1936, odată cu înfiinţarea Uzinelor Malaxa, transformate în anii comunismului în Întreprinderea 23 August.

După anul 1990 obiectivul a fost cunoscut drept Uzinele Faur și considerat pe bună dreptate, astăzi, un reper istoric al arhitecturii industriale de pe teritoriul Sectorului 3.

Prin preluarea acestui obiectiv Primăria Sectorului 3 și-a propus să dezvolte un proiect benefic pentru comunitatea locală și să revitalizeze o zonă strategică a Sectorului 3.

În urma numeroaselor solicitări către Ministerul Culturii, Primăria Sectorului 3 a primit în luna februarie 2017 avizul Comisiei Culturii pentru punerea în siguranță a clădirii monument Hala Laminor, pentru Planul Urbanistic Zonal, Autorizație de construire în regim de urgență pentru punerea în siguranță. Ulterior Primăria Sectorului 3 a primit în luna mai din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale avizul privind Planul Urbanistic Zonal de restaurare și conversie urbană pentru Hala Laminor. Ministerul Culturii și Identității Naționale a acceptat intervenția asupra Halei Laminor, respectiv salvarea, consolidarea și schimbarea destinației acesteia într-un complex multifuncțional, în conformitate cu prevederile Legii 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu completările și modificările ulterioare.

De asemenea, s-a primit aviz favorabil pentru realizarea unor alei, în incinta imobilului, menite să faciliteze executarea lucrărilor asupra monumentului istoric, și pentru realizarea unui spațiu de tip esplanadă în zona de S-E a halei. Pentru valorificarea Halei Laminor, în suprafață de 130.750 mp, s-a propus conversia într-un complex multifuncțional prin: restaurarea, consolidarea, amenajarea interioară a halei și pe toate laturile de platforme destinate circulației pietonale, acces auto pentru servire și parcare pe latura de est, prelungirea șoselei Dudești-Pantelimon spre sud, amenajarea unei piețe urbane reprezentative, platformă pentru circulație pietonală, organizarea unei rețele stradale care să deservească terenul fostei platforme industriale Faur și să colecteze fluxuri pietonale spre Hala monument.
Primăria Sectorului 3 va amenaja Hala Laminor așa încât aceasta să devină un punct de reper pentru activitățile culturale din Sectorul 3.

Aici va funcționa o sală cu o capacitate de 2.000 de locuri, trei săli pentru spectacole de teatru, cu câte 500 de locuri fiecare, și alte cinci săli atelier pentru spectacole și evenimente.

De asemenea, hala va găzdui cel mai mare centru acvatic de facilitățile căruia elevii din Sectorul 3 vor beneficia gratuit. Astfel, o suprafață de 35.000 mp (aproximativ 50%) va fi destinată zonei de agrement (cultură, sport, parc științific, recreere, educație, cercetare și administrație), iar 35.000 mp (aproximativ 50%) vor reveni unei zone comerciale, destinată comerțului, alimentației publice și altor activități conexe.

Proiectul Parc istoric, desemnat câștigător, a prezentat o viziune de ansamblu asupra întregului complex, cu zone recreative și educaționale, cu biblioteci, galerii de artă, spații de relaxare și complexuri sportive.

În cadrul acestui proiect elementul central urmează să fie un parc verde, extins atât în interiorul halei, cât și în partea de exterior, lucru ce ar face posibilă, în viziunea autorilor, menținerea actualei vegetații sălbatice. (SURSA: www.primarie3.ro)

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Alexandra Stan, cele mai fierbinți ipostaze în care a apărut vreodată Cântăreața a lăsat...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Avertismentul Greenpeace: Apa contaminată de la Fukushima ar putea schimba ADN-ul uman
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Cu ea ar accepta să fie înșelată! Andra ar închide ochii dacă Măruță ar înșela-o...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Ceaușescu, întâlnire secretă cu Arsenie Boca. Ce i-a zis părintele l-a bântuit pe dictator până...
ȘOC! Ce a găsit o femeie din Argeș într-o parcare. Poliția i-a BĂTUT la ușă...
Sfântul Dumitru 2020: Sărbătoare mare astăzi în calendarul ortodox! Ce trebuie să faci?
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
De la 7 kilograme de nucă şi o cergă, la cel mai mare procesator cu...
Inchide