ROMÂNI DIN SILICON VALLEY au venit să recruteze pentru Twitter. „Nu am avea alternative dacă ne-am întoarce. În România, nu am avea ce face”

Publicat: 03/11/2012, 16:03
Actualizat: 06/07/2016, 18:21

Doi români de nici 30 de ani, Cristian Strat și Mircea Pașoi, angajați de aproape un an de zile la Twitter, în San Francisco, California, au venit în România pentru a face recrutări pentru rețeaua de socializare. Caută tineri deștepți, pasionați de calculatoare și informatică și vorbesc celor interesați despre cum poți trăi visul american în Silicon Valley, ei fiind cel mai bun exemplu.

Povestea lor pe continentul nord-american începe în 2009 când au dezvoltat o aplicație care le-a fost cumpărată la începutul acestui an de Twitter. S-au alăturat și ei echipei, fiind doi dintre cei șase români care lucrează la sediul rețelei din San Francisco.

La trei ani de când au părăsit țara, Strat (27 de ani) și Pașoi (25 de ani) au revenit recent la Politehnică și la Universitatea din București, la Facultatea de Matematică. Au umplut sălile de studenți pasionați de informatică, dornici să afle cum e viața în Silicon Valley și ce trebuie să facă pentru a ajunge acolo.

Cum să aplici pentru un job la Twitter

Vizita lui Strat și Pașoi în România este prima pe care aceștia au făcut-o după trei ani de când au părăsit țara. Voiau să-și vadă familiile și prietenii, dar și să-i cunoască pe pasionații de informatică. Pentru că s-au aflat la București timp de două zile, ei au organizat două întâlniri la Politehnică și la Matematică, la Universitatea București, în cadrul cărora au vorbit despre viața în Silicon Valley și modul în care un român ar putea aplica pentru un job la Twitter.

Pentru că, spun ei, oficialii rețelei sunt interesați de absolvenții din România, motiv pentru care i-a desemnat să recruteze.

Sala de la Politehnică s-a umplut de studenți

Săptămâna trecută, sala de curs de la Facultatea de Energetică de la Universitatea Politehnică din București s-a dovedit neîncăpătoare pentru studenții curioși să-i vadă pe Cristian Strat și Mircea Pașoi, cei doi foști olimpici naționali și internaționali la informatică.

Mircea Pașoi și Cristian Strat în fața studenților

„Twitter caută oameni deștepțipe care să-i angajeze. Compania este pe un trend crescător, problemele tehnice au fost depășite, așa că este locul ideal să te angajezi”, le-a spus Pașoi studenților din sală, explicându-le totodată cum ar decurge procesul de recrutare: dai două interviuri prin telefon, apoi urmează între patru și șase interviuri la sediul din San Francisco.

„La interviuri primești probleme relativ simple de algoritmi, pe care trebuie să le decodezi în timp real”, afirmă Cristian Strat. Cei doi indică și două surse de informare: cartea „Cracking the Code Interview” și site-ul infoarena.ro

Cei care aplică pe site-ul http://twitter.com/jobs pentru un job la Twitter vor scăpa de unul dinte interviurile prin telefon.

Proiectul cu care a început povestea de succes a românilor

Cristian Strat și Mircea Pașoi lucrează ca engineering manageri în echipa Twitter Growth (dezoltare/creștere) de la începutul acestui an, când au fost „cumpărați” de rețeaua de socialiyare. Twitterul i-a convins în ianuarie să lucreze în California, ba mai mult, le-a cumpărat pentru o sumă cu mai multe zerouri și afacerea pe care cei doi români o dezvoltaseră în Canada. Proiectul cu care cei doi ani băieți au fost acceptați la un start up – Bootup Labs -, în Canada, în 2009, se numea Summify.

Practic, Summify era o aplicație care oferea utilizatorilor un e-mail cu rezumatul informațiilor importante de pe rețelele sociale. Cu alte cuvinte, aplicația făcea rezumatul celor mai importante știri și articole postate de prietenii utilizatorului pe Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram ori de pe feed-urile RSS.

Faptul că au participat la start up-ul canadian le-a adus celor doi români suficienți bani cât să-și dezvolte afacerea și să-și lărgească echipa. Și-au găsit investitori, ba chiar și-au angajat și un avocat. Aventura lor era abia la început însă.

Cristian Strat le-a explicat studenților ce înseamnă să lucrezi la Twitter

Foto: Cristian Strat, în timpul demonstrației de la Politehnică

Ideea cu care venea Summify le-a plăcut celor de la Twitter care s-au interesat cine sunt cei doi care au dezvoltat aplicația. „Cei de la Twitter ne-au ofertat anul trecut, prin vară, dar atunci nu eram hotărâți să vindem”, spune pentru gândul Cristian Strat. „Apoi, ne-am mai gândit, au mai trecut alte șase luni și ne-am dat seama că singuri era mai greu și că Silicon Valley este singurul loc din lume unde te poți devolta ca programator. Am realizat că am fi avut alt impactul dacă batem palma cu Twitter „, continuă acesta.

Negocierile pentru preluarea de către Twitter a Summify-ului au durat aproximativ patru luni, cu întâlniri de lucru pentru ca aplicația românilor să fie integrată în Twitter. Compania a preluat nu doar aplicația românilor, ci și pe aceștia.

Astăzi, ei sunt doi dintre cei șase români care lucrează la Twitter. Patru – în echipa de dezvoltare, unde activează și Cristi și Mircea, iar alți doi în departamentul de monetizare.

Provocările unui programator

Ce fac foștii olimpici români la Twitter? Se asigură că afacerile merg bine. Preocuparea lor se îndreaptă spre dezvoltarea Twitter-ului pe mobil.

„Twitter-ul a crescut foarte mult pe mobil. De acum te gândești cum o să fie pe telefon și nu pe desktop. Sunt foarte mulți oameni în Africa și în Asia care n-or să aibă niciodată desktop, dar au deja mobil”, povestește Mircea Pașoi.

Spune că echipa căreia îi aparține, Twitter Growth, se ghidează după date, și nu după intuiție. „Dacă tu descoperi ceva și vezi că lucrul acesta este benefic pentru un milion de utilizatori atunci poți schimba fără să mai aștepti ok-ul”, afirmă Mircea Pașoi.

Mircea Pașoi a spus ca viața unui programator nu e tocmai ușoară

Foto: Mircea Pașoi, la întâlnirea cu studenții români

Și da, recunoaște că viața de programator la Twitter nu este tocmai ușoară. Acum, cea mai mare problemă cu care se confruntă rețeaua constă în găsirea unei modalități de stocare a informațiilor, din ce în ce mai multe și, în același timp, să dubleze numărul de utilizatori ai rețelei.

Ce avantaje ai dacă lucrezi la rețeaua de socializare

Pe lângă salariile motivante, care pornesc de la cel puțin 2.000 de dolari, angajații primesc la serviciu trei mese pe zi și tot ce ține de întreținerea lor, de la masaj până la cursuri de yoga. Potrivit site-ului Glassdoor, salariul mediu pentru un inginer IT în Silicon Valley incepe de la 90.000 de dolari. Aceeași sursă arată că salariile inginerilor de la Twitter pot ajunge la 150.000 de dolari, în funcție de experiență și competențe.

„La Twitter, se pune foarte mult accent pe inovație, iar cei care inventează un patent la Twitter rămân cu el, există ceea ce se numește Innovation Patent Agreement”, dezvăluie Mircea Pașoi.

În plus, o dată pe semestru inginerii de sistem pot lucra o săptămână întreagă pentru un proiect fără ca nimeni să-i deranjeze.

Compania este interesată de dezvoltarea rețelei pe piața din România. Recent, s-a lansat sistemul de traduce în limba română pe Twitter, iar cât de curând se va lansa și versiunea în limba română.

Planuri pentru viitor: Nu ne întoarcem în România, rămânem în Silicon Valley

Întrebați dacă s-ar întoarce în România, Strat și Pașoi răspund în același timp că nu. „Nu, pentru că noi lucrăm în tehnologie și când lucrezi în domeniul ăsta trebuie să stai în Silicon Valley dacă vrei să faci performanță”, spune Cristi Strat. „Nu am avea alternative dacă ne-am întoarce”, mai spune Cristian. La rândul lui, Pașoi susține că nu există alt loc în lume ca Silicon Valley.

„România nu e comparabilă cu Silicon Valley. Aici online-ul crește, dar crește la bază mică. Proiecte sunt și în România, dar nu la același nivel. Dacă vrei să faci tehnologie mergi acolo, pentru că mediul de acolo s-a creat în 50 de ani. În țară, nu am avea ce face”, afirmă Pașoi.

Altfel, nu au program fix de lucru, important este să lansezi ce ai de lansat. „Sunt cicluri periodice la șase luni- dacă faci bine primești bonusuri, sporuri la salarii. Nu numai tu ești evaluat, ci și tu dai feedback. E meritocrație”, conchide Mircea Pașoi.

Povestește că tot ce a realizat i se datorat în egală măsură lui Cristian Strat. „Fără Mircea nu cred că aș fi ajuns acolo, cel puțin nu acum și nu așa”, spune Cristi. La rândul lui, Mircea spune că toate succesele lor le-au făcut împreună. „Tot ceea ce am realizat am realizat împreună. Și deciziile le-am luat împreună, inclusiv să vindem către Twitter”, a spus Mircea.

Și acum lucrează împreună la proiecte. Cu toate că nu au planuri să se întoarcă în România, cei doi băieți țin aproape de țara lor natală. Au de gând să vină anual în România pentru a organiza evenimente prin care să-i atragă pe români. „Cred că, dacă venim să organizăm astfel de evenimente în universități, este cel mai bun lucru. Noi oricum suntem bine văzuți acolo și ei vor să mai atragă români”, a spus Pașoi. Știrile importante din țară ajung și la ei, mai ales că monitorizează zilnic rețeaua cu mesaje. Spun că în San Francisco te adaptezi repede mai ales că există o comunitate de români.„Noi oricum ducem România cu noi. Ține de personalitatea ta cum te adapatezi. Fiecare loc din lume e diferit și ține de tine cum te adaptezi și cum reacționezi”, a spus Mircea Pașoi.

Împreună au dezvoltat site-uri și aplicații și tot împreună au decis vânzarea către Twitter a lui Summify. Se știu de opt ani de zile, de când participau la olimpiadele de informatică. Ulterior, au fost colegi de facultate, la București.

În 2004 au lansat site-ul Infoarena, un centru virtual de pregătire pentru elevii care vor să participe la olimpiadele naționale și internaționale de informatică. În 2009 a urmat un nou site, balaur.ro, un agregator de locuri de muncă prin care poți să găsești orice job disponibil pe site-urile de specialitate.

Ulterior, au aplicat la un start up din Canada, de unde au lansat afacerea care i-a adus anul acesta în în Silicon Valley.

Ei sunt doi dintre cei 1.000 de angajați din San Francisco ai companiei. Twitter mai are alți 200 de angajați răspândiți în centre deschise în lume.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată