România a fost condamnată la Curtea de Justiție a UE pentru că NU a închis 68 de gropi de gunoi ILEGALE

Redactor:
Bianca Pavaluca
România a fost condamnată la Curtea de Justiție a UE pentru că NU a închis 68 de gropi de gunoi ILEGALE
România a fost condamnată joi de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea directivei privind depozitele de deșeuri, conform căreia autoritățile trebuiau să închidă 68 de gropi de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009. Ce repercursiuni va avea condamnarea.

Momentan, România nu va fi supusă unor sancțiuni financiare, ci va trebui să plătească cheltuielile de judecată și să ia măsuri urgente pentru a închide gropile de gunoi ilegale.

Hotărârea pronunțată de CJUE arată că prin faptul că nu s-a conformat obligației de a lua toate măsurile necesare pentru a închide cât mai repede posibil cele 68 de depozite de deșeuri în cauză, România nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul articolului 14 litera (b) din Directiva 1999/31.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a menționat faptul că „România a luat măsuri în vederea închiderii și a inspecției finale a depozitelor de deșeuri, însă niciunul dintre cele 68 de depozite în cauză nu a fost închis”.

 

Problema gropilor de gunoi a fost sesizată de Instanța Europeană în martie 2012, când România a fost avertizată referitor la un depozit municipal de deșeuri neconform. Mai apoi, Comisia a efectuat un studiu pentru a obține o imagine de ansamblu a situației din România și a dispus închiderea tuturor gropilor de gunoi ilegale.

 

 

Legislația din Uniunea Europeană prevede recuperarea și eliminarea deșeurilor într-un mod sigur pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor, fiind complet interzisă depozitarea necontrolată a deșeurilor.

Comisia Europeană a trimis România în fața Curții de Justiție a UE pentru faptul că nu a închis și reabilitat 68 de depozite ilegale de deșeuri, pe 15 februarie 2017.

Inchide