România este pe primul loc în Europa privind creșterea donatorilor și procedurilor de transplant

România este pe primul loc în Europa privind creșterea donatorilor și procedurilor de transplant
Publicat: 13/10/2014, 18:37
Actualizat: 14/10/2014, 11:12

România deține prima poziție în Europa în ceea ce privește creșterea procentului de transplant, atât ca proceduri de transplant efectuate, cât și ca număr de donatori. Menținem aceeași linie ca anul trecut, și ne dorim să revitalizăm activitatea de transplant de cord, precum și să realizăm în 2015 primul transplant pulmonar în România, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

Reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) au precizat, pentru Mediafax, că numărul de donatori a crescut anul trecut la 137, de la 65 în 2012, iar numărul de intervenții s-a dublat.

Ministerul Sănătății amintește că a deblocat posturile în cadrul Agenției Naționale de Transplant și că, pentru prima oară, coordonatorii de transplant și anesteziștii implicați în identificarea donatorilor sunt remunerați pentru activitatea lor.

Totodată, România a transpus Directiva europeană 2012/25, ceea ce îi va permite ca începând cu anul 2015 să adere la o platformă europeană care să permită identificarea mai rapidă a unor donatori pentru marile urgențe din transplant.

În 2014 au fost acreditate 39 spitale capabile să identifice și să declare donatori în moarte cerebrală (dintre care 33 sunt centre noi), două centre pentru transplant hepatic (Fundeni și Sf. Maria), patru centre pentru transplant renal (Fundeni, Cluj, Iași, Brașov) și trei centre pentru transplant de cord (Târgu Mureș, Floreasca și Institutul C.C. Iliescu).

În total, în activitatea de transplant din România sunt implicați aproximativ 100 de medici, au mai spus reprezentanții MS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase