România intră total din 2013 în cruciada antifumat: Mai multe tipuri de țigări ar putea fi INTERZISE din acest an

România intră total din 2013 în cruciada antifumat: Mai multe tipuri de țigări ar putea fi INTERZISE din acest an
Publicat: 13/01/2013, 17:58
Actualizat: 06/05/2019, 17:40

Fumătorii primesc o veste neplăcută de la Comisia Europeană. Țigările cu arome vor deveni o amintire, iar țigările electronice vor putea rămâne pe piață dacă respectă anumite condiții. Dacă până în prezent nu exista nicio reglementare de comercializare și de dozare a acestor dispozitive, în viitor țigările electronice vor fi interzise spre vânzare dacă nu vor respecta normele Uniunii Europene. Mai exact, acestea vor putea fi comercializate doar dacă conțin nicotină sub un anumit prag recomandat de CE și dacă au avertismente de sănătate.

„Cifrele vorbesc de la sine: tutunul ucide jumătate dintre utilizatorii săi și prezintă un grad ridicat de dependență. În condițiile în care 70% dintre fumători încep să fumeze înainte de vârsta de 18 ani, ambiția propunerii de astăzi este de a face produsele din tutun și fumatul mai puțin atractive și de a-i descuraja pe tineri să înceapă să consume produse din tutun. Consumatorii nu trebuie să fie înșelați. Produsele din tutun ar trebui să arate și să aibă gust de produse din tutun, iar prezenta propunere garantează că ambalajele și aromele atrăgătoare nu sunt utilizate ca o strategie de marketing”, a declarat Tonio Borg, comisarul responsabil pentru politica în materie de sănătate și consumatori.

Fără comentarii: Este IMAGINEA ANULUI. Ce iese din țigară

Tutunul conține peste 70 de substanțe care provoacă cancer

O propunere a Comisiei Europeane, care are rolul de a revizui actuala directivă, care datează din 2001, nu se referă doar la interzicerea țigărilor cu arome și la reglementarea celor electronice.

Directiva mai prevede și norme cu privire la etichetarea și ambalarea pachetelor de țigări. Mai concret, toate pachetele de țigări, dar și de tutun, vor trebui să conțină o avertizare de sănătate ilustrată combinată cu text care să acopere 75% din partea anterioară și posterioară a pachetului și fără vreun element promoțional.

De asemenea, informațiile actuale privind gudronul, nicotina și monoxidul de carbon, pe care Comisia Europeană le cataloghează drept înșelătoare, vor fi înlocuite cu un mesaj de informare amplasat pe partea laterală a pachetului în care se menționează că țigările conțin peste 70 de substanțe care provoacă cancer.

Dacă toate aspectele menționate mai sus vor deveni obligatorii pentru toți membrii Uniunii Europene, comisia lasă la latitudinea fiecărui stat membru dacă vrea sau nu să introducă ambalaje generice, adică toate pachetele de țigări să aibă un ambalaj standard, de preferință alb, pe care să fie inscripționate mesaje de avertizare asupra riscurilor la care se expun fumătorii.

„Odată cu intrarea în viguare a acestei directive, fumătorii vor fi mai bine informați cu privire riscurile la care se expun. Interzicerea țigărilor cu arome, dar și adoptarea ambalajelor generice reprezintă, din punctul meu de vedere, o metodă eficientă de a-i descuraja pe adolescenți să devină dependenți de tutun. Tinerii aleg să fumeze și pentru că țigările au un gust atractiv, dar și pentru că pachetele de țigări sunt viu colorate”, a declarat pentru gândul europarlamentarul Cristian Bușoi, membru supleant al Comisiei de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară.

Întrebat în cât timp această propunere legislativă ar putea fi aplicată pentru toate țările din comunitate, europarlamentarul a spus că „un termen optimist arăta că în luna iulie a anului 2013, înainte de vacanța parlamentară”. „Din păcate, vor exista state care se vor opune acestei norme, iar lucrurile vor fi întârziate”, a punctat Cristian Bușoi.

Reacția producătorilor de tutun cu privire la înăsprirea legilor împotriva fumatului

Producătorii de tutun susțin că normele pe care vrea să le impună Comisia Europeană pe teritoriul celor 27 de țări membre, printre care se numără și România, sunt bazate pe dovezi nefondate.

â–º „O primă lectură a propunerii sugerează că multe dintre măsurile recomandate nu vor ajuta la atingerea obiectivelor de sănătate publică ale Comisiei, ci vor avea drept rezultat neintenționat o serie de efecte adverse care par să nu fi fost luate în considerare de autorii documentului. În forma propusă, directiva interzice explicit o serie de produse care reprezintă aproximativ 10% din piața de țigarete a Uniunii Europene, iar, în anumite state membre, chiar peste 30% din piață. Asta în ciuda faptului că nu există niciun fel de probe științifice credibile care ar arăta o nocivitate mai mare a acestor produse comparativ cu a altora, și nici faptul că retragerea lor de pe piață ar reduce nivelul fumatului. Propunerea va limita accesul consumatorilor la produse și informații despre produse care au un potențial foarte clar de a reduce efectele dăunătoare cauzate de produsele convenționale din tutun. Acționând în acest mod, Comisia a ales nu numai să îngrădească inovația, dar și să ignore potențialul pe care aceste produse l-ar avea pentru îmbunătățirea sănătății publice”, a precizat Julie Soderlund, vice-președintele de comunicare Philip Morris International Inc.’s, într-un comunicat remis gândul.

â–º La rândul lor, reprezentanții British American Tobacco consideră că o parte dintre normele menționate în propunerea legislativă restricționează drepturile producătorilor de tutun. „Cel mai bun exemplu este acela al extinderii al avertismentelor grafice de sănătate pe 75% din suprafața pachetului de țigarete, lucru care restricționează sever drepturile producătorilor de a-și utiliza mărcile și însemnele distinctive pe propriul produs. Această măsură nu se bazează pe dovezi care să coreleze existența avertismentelor de sănătate mărite, fie ele chiar și grafice, cu scăderea incidenței fumatului în țările unde acest tip de avertismente au fost introduse deja. În schimb, această măsura este de natură să faciliteze procesul de contrafacere a produselor din tutun și va conduce, prin consecință, la creșterea pieței paralele”, se arată într-un comunicat remis gândul.

„Vom continua să ne facem vocea auzită pe parcursul anului ce vine, pe problemele ce derivă din noua propunere de Directivă a Tutunului, în așa fel încât să ne asigurăm de faptul că afacerea noastră legitimă nu va fi afectată și că un dialog real va sta la baza procesului de legiferare a acesteia”, a declarat Adrian Popa, director corporate & regulatory affairs British American Tobacco Romania.

Țigările mentolate, mai periculoase decât cele normale

Dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Național Stop Fumat și expert pentru controlul tutunului la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat pentru gândul că, odată cu introducerea acestor norme, incidența fumatului va scădea, mai ales în rândul celor tineri. „Dispariția țigărilor cu arome de pe piață va face fumatul mai puțin atractiv în rândul tinerilor. Adolescenții se apucă de acest viciu și din cauza țigărilor care au arome de căpșuni, ciocolată sau caramel, după cum au arătat-o numeroase studii pe această temă”, a spus dr. Ciobanu.

Medicul a menționat că s-a demonstrat în repetate rânduri că țigările cu arome au un impact negativ mai puternic asupra organismului uman, în special cele cu mentol, spre deosebire de cele clasice. „Studiile clinice, realizate pe țigările care au aromă de mentol, au arătat că acestea sunt mai periculoase decât cele normale, care nu conțin niciun fel de aromă. Datele cercetărilor au arătat că aceste țigări conțin cu o substanță cancerigenă în plus față de cele clasice”, a completat dr. Magdalena Ciobanu.

Întrebată despre impactul pe care îl vor avea pictogramele care vor acoperi 75% din suprafața pachetului de țigări, specialista a precizată că această măsură nu va avea un impact destul de puternic asupra fumătorilor înrăiți. „Această măsură vizează atât tinerii, care fumează de puțin timp, cât și fumătorii pasivi. Pictogramele nu vor același impact puternic și asupra unui fumător înrăit, dependent de nicotină”, punctează coordonatorul Programului Național Stop Fumat.

Țigară clasică ascunde peste 4.000 de substanțe dăunătoare organismului. Ce conține una electronică

O parte dintre fumători optează pentru țigările electronice din două considerente: sunt mai economice și mai puțin dăunătoare. Total greșit, afirmă medicii pneumologi, care avertizează că țigările electronice nu sunt deloc sigure pentru organism.

O țigară clasică conține peste 4.000 de substanțe dăunătoare organismului. De asemenea, o țigară obișnuită conține gudron, substanță care se depune în plămâni și pe pereții vaselor de sânge, și monoxid de carbon.

În schimb, dispozitivul electric al falsei țigarete eliberează în organism nicotină, substanță care creează dependență, spune dr. Magdalena Ciobanu. Acesta menționează că un alt dezavantaj al țigării electronice este faptul că lichidul care „încarcă” țigara conține, pe lângă nicotină, și glicol, o substanță iritantă pentru căile respiratorii.

Medicii avertizează asupra faptului că în prezent nu există nicio reglementare cu privire la comercializarea acestor dispozitive și nici a lichidului care se toarnă în țigara electronică. „Un alt mare dezavantaj al acestor dispozitive îl reprezintă și faptul că dau impresie că utilizatorul fumează mai puțin. Această senzație este una falsă. Se poate ajunge să se ‘fumeze’ până la trei pachete, ceea ce înseamnă foarte multă nicotină pentru organism”, a mai spus dr. Magdalena Ciobanu.

Odată cu intrarea în vigoare a acestei directive, țigările electronice vor fi și ele reglementate. Acestea nu vor mai putea fi vândute dacă nu respectă normele impuse de Uniunea Europeană.

Fumatul ucide un român la fiecare 15 minute

Un român moare la fiecare 15 minute din cauza fumatului, iar numărul deceselor este în creștere, în lume la fiecare opt secunde înregistrându-se un astfel de eveniment, arată statisticile Societății Română de Pneumologie.

Datele mai arată că aproximativ 15 la sută din totalul deceselor anuale din Europa sunt cauzate de acest viciu. În România, 70 la sută dintre persoanele care decedează din această cauză au vârste cuprinse între 35 și 69 de ani. În raportul realizat de Comisia Europeană se mai arată că peste o treime din bărbații români sunt fumători, adică 37,6 la sută, în timp ce doar 12,5 la sută dintre femeile românce sunt fumătoare.

Unul din patru români fumează

Datele statistice arată că în România un român din patru este dependent de nicotină. Cifrele mai arată că 24,3 la sută dintre adulții de 15 ani și peste această vârstă fumează zilnic (34,9 la sută dintre bărbați și 14,5 la sută dintre femei) și 2,4 la sută sunt fumători ocazionali (2,5 la sută bărbați și 2,2 la sută femei).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală