România și alte patru țări plănuiesc să boicoteze summitul UE – Balcanii de Vest. Statele nu vor să recunoască guvernul de la Priștina

România și alte patru țări plănuiesc să boicoteze summitul UE - Balcanii de Vest. Statele nu vor să recunoască guvernul de la Priștina
Publicat: 03/04/2018, 16:37
Actualizat: 17/04/2018, 18:55

Președinția bulgară a Consiliului Uniunii Europene a anunțat că integrarea statelor din Balcanii de Vest în UE este prioritară, iar un eventual boicot ar reprezenta o provocare la adresa diplomației.

Potrivit unor surse diplomatice, Serbia, România, Cipru și Spania nu vor să participe la întrunirea de la Sofia pentru a nu legitima guvernul de la Priștina. Kosovo a anunțat că președintele Hashim Thaci va fi prezent la discuții.

Cele patru state ar urma să apeleze la o soluție de compromis în cazul summitului UE-Balcanii de Vest: delegațiile vor participa o cină de lucru cu o zi înainte de summit, urmând a fi reprezentate de celelalte state membre în cadrul discuțiilor din 17 mai.

Premierul sârb Ana Brnabici a declarat că nu acceptă ideea de a participa la un summit alături de Kosovo, catalogând prezența autorităților kosovare la Sofia drept „un nonsens politic”.

„Bulgaria este partenerul nostru de încredere, Uniunea Europeană reprezintă obiectivul nostru strategic și vrem să menținem o bună comunicare. Țara noastră vrea să participe la această întrunire, dar Kosovo nu poate nici măcar teoretic să participe la forum. Comisia Europeană este neutră în privința statutului, Kosovo nu este un stat, ci o regiune în cadrul Republicii Serbia. Stabilitatea regională este foarte importantă pentru Serbia, întrucât orice fel de destabilizare poate afecta progresele realizate până acum”, a spus Brnabici.

Serbia, Macedonia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Kosovo au făcut demersuri pentru a iniția negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Kosovo, fostă provincie sârbă, și-a declarat independența în anul 2008 și a fost recunoscută de peste o sută de state, inclusiv de Statele Unite și de majoritatea statelor membre UE. Serbia s-a opus independenței Kosovo, însă a instaurat mecanisme de dialog cu Priștina pentru a rezolva disputa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase